6v 7A akü ile 12v şerit led kullanma

Uğraşma o hurda ile .
MC34063 pdf lerini incele bir kaç elemanla kolayca ve daha yüksek güçlü ve çok daha verimli bir şeyler yapabilirsin.
 
Yaw kolay aslında:p

Şaka bir yana. Başardığınız zaman çok mutlu oluyorsunuz. Hele ki bu zamana kadar ilginizi çekmeyen bir konu ise.
 
Uğraşma o hurda ile .
MC34063 pdf lerini incele bir kaç elemanla kolayca ve daha yüksek güçlü ve çok daha verimli bir şeyler yapabilirsin.
bu şimdi mi söylenir kardeşim, parçaları aldım bile, ama bobin çekirdeğini koskoca adana/cemal gürsel'de bulamadım. bobin haricindeki parçalar devre kartı dahil 5TL tuttu. bakalım bobini evdeki hurdalığımdan çıkartabilecek miyim? bu mc34063 pahalı bir eleman mı?
 
..bu şimdi mi söylenir .?
Açtığın başlığı baştan okursan seni uyardığımı hemen 2 . cevapda görürsün.
direnç.net - dorukanstore.com - bluemavi.com ....gibi yerler 10 kuruşluk tek bir parçayı bile paket edip gönderiyorlar.
Bulamadım diye bir bahane yok.

Sana 2 tane ip ucu verdim.
Step up converter ya da MC34063 diye arama yapsan olurdu.
Pdf de bir çok şema var.
Bobinler öyle ucube filan değiller , fasülye kadar bobinle işini görürsün.
Yazdığım yerlerde istediğin değerlerde bobinler var.
Sana önerilen devre dinazorlar öncesi çağlardan kalma.
Günümüzde ancak , transistörlerle multi vibratör nasıl yapılır , öğretme içindir hepsi o kadar.
O tip devreler çizildiği zamanlarda moslar , bu günkü gibi ne güçlü ne de ucuzdular.

İp uçlarını izlersen vakit geçmiş değildir , hala olur ...
 
Açtığın başlığı baştan okursan seni uyardığımı hemen 2 . cevapda görürsün.
direnç.net - dorukanstore.com - bluemavi.com ....gibi yerler 10 kuruşluk tek bir parçayı bile paket edip gönderiyorlar.
Bulamadım diye bir bahane yok.
...
İp uçlarını izlersen vakit geçmiş değildir , hala olur ...

incelemiştim ama dökümanların ingilizcesiyle uğraşmaktan kolay geldi bu devre, ama siz söyledikten sonra örnek devrelere baktım, yapılabilir gibi ama yine de güvenemedim kendime. bu devreyi kafaya taktım en azından bir kere deneyeceğim, olsa da olmasa da olmazsa mc34063 ile de yapmayı düşünüyorum. maksat ufkumuz genişlesin. açıklamanız için teşekkürler.
 
devre çalıştı, giriş 6.04V çıkış 10.45V ama bir sıkıntı var, devreyi açtıktan 15 sn sonra lambalar sönükleşmeye başladı bende devreyi kapattım, Q3 parmağımı yaktı şuan acıyor, D2 de ısınmıştı ama sanırım oda Q3 den kaynaklanıyor. acaba Q3'e soğutucu falan mı takmak gerekiyor?
bu arada C3->25V değil 50V (elektronikçinin elinde 25V yokmuş, "50V de işini görür" demişti), ayrıca transistörlerden birinin muadili varmış onu verdiler. ısınmanın sebebi C3 ün 50V olması olabilir mi?
ya da akü 6V 7A, yüksek akım değerinden olabilir mi?

bu arada yaptığım devrenin resimlerini de koyacaktım ama resim yükleyemedim bir türlü nette bir sorun var sanırım, yükleyebildiğimde ekleyeceğim.
 
Son düzenleme:
Q3 parmağımı yaktı şuan acıyor,
Heh He ders olsun :) (alınmayın sakın şaka yapıyorum, benim kendimi yakmışlığım çoktur anılarım canlandı aslında kendime gülüyorum, sizinde samimi ifadenizi görünce paylaşayım istedim. Aslında sorun Kazımuğur beyinde dediği gibi bu devrenin dinazor olması bende biraz düşüncesizlik edip tavsiye ve yardım ettim, bir yöndende iyidir birkaç devre çalıştırmak entegreli devrelere geçmek için iyi bir yoldur, benim bu dc-dc converterlar çok hoşuma gidiyor favorimde tek transistörli joule thief, aslında entegreside var ama transistörlü bir devrenin bu entegreden daha verimli çalıştığını iddia eden bir site biliyorum, bende o sitedeki örneklerini yapmıştım. Neyse Q3 e soğutucu şart, devrenin girişine 2 amperden fazla vermemekte iyi olur, C3 ün 25 V yerine 50 V olması daha iyidir, ondan bir problem çıkmaz. Artık entegreli devrelere geçmeniz daha kolay ve bilinçli olur, denemiş olduğum bir entegre olsaydı başta tavsiye ederdim ama Kazımuğur bey önerdiyse bir bildiği vardır, o entegreye bir bakın aklınıza yatarsa takıldığınız yerlerde yardımcı olmaya çalışırım.
 
yok alınmam :), soğutucu takarım sorun değil de haddinden fazla ısınıyor soğutucu faydasız olur gibime geliyor. sorun giriş akımındaysa eğer onun çaresi nedir, giriş akımını 7A dan 2A ya nasıl düşürürüm, şöyle bir direnç bir diyot ekleyerek olursa yapayım. ama akımı düşürmek de meşakkatli olacaksa artık bu devreden vazgeçeceğim. fazladan bir soru daha sorayım, 2 adet 6v 7A akü paralel bağlıyken 1M şerit led ne kadar zaman yanar? tabi bu aküler arabayı da yürütüyor.
 
soğutucu taktıktan sonra sorunsuz çalışmaya başladı, şu an itibariyle 1 saat 45 dakikadır kesintisiz çalışıyor.

ilgi gösterip yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederim.
 
Hayırlı olsun, üşenmemiş bobin sarmışsınız. 1 saat kadar önce mesaj yazdım ama sorun çıktı gönderemedim, neyse şimdi söyleyeyim soru yanıtsız kalmasın, C3 ün 25 V yerine 50 V olması problem olmaz aslında daha iyidir, sizinde gördüğünüz gibi soğutucu kullanmak şart, aslında transistörün datasheetindede hangi durumlarda soğutucuyu kesinlikle kullanmak gerektiği yazar. Bunların dışında evet devreyi çalıştırmanız çok güzel bir başarı fakat dün mc34063 ü inceledim gayet güzel bir entegre ve çok kullanışlı gerilim düşürme veya yükseltme için kullanılabiliyor 3-40 V arasında çalışıyor akım değeride çoğu uygulama için yeterli, sizde bunu rahatlıkla kullanabilirmişsiniz ama sayın Kudretuzuner söyleyene kadar bu entegrenin yaygın kullanımından ve kudretuzuner beyinde belirtmiş olduğu linkdeki gibi istediğiniz değerler için devreyi hazır kuran yardımcı araçların varlığından haberim yoktu, benim eksikliğim, bu yüzden sizi bu devreyi yapmaya sevk ettim, ileride bu tip uygulama yapacak arkadaşlar olursa Kudretuzuner beyin tavsiyesine uymalarını isteyeceğim, sizde aslında bu entegreyi kullanarak bir devre daha yapıp ikisini kıyaslayabilirsiniz, benim yakında entegreyi alıp deneyeceğimden şüpheniz olmasın. Entegrenin fiyatına netten (bluemavi den) baktım 60 kuruş çok uygun bir fiyat 3-4 direnç bobin ve kondansatörle dc-dc yükseltme alçaltma devresi yapılabiliyor ayrıca akım değeri yetersizse harici transistör ilede bu değer yükseltilebiliyor yani çok kullanışlı bir entegre. Diğer sorunuz kullanım süresi şöyle; terik olarak ve çevirici devre kayıp olmadığını düşünerek hesap yaparsak; 2 adet 6 volt 7 ampersaat akünün sahip olduğu enerji > = 2 x 6V x 7 Ah = 84 waat saat , 1 metre şerit ledin harcadığı güç = gerilim x akım ( 12 voltta çalışıyor, her 3 led birbirine seri bağlı , ve 3erli gruplar birbirine paralel bağlı 1 metrede 60 led olsa 20 tane 3erli grup var, 3 erli grupların herbiri 15 miliamperle çalışıyor dersek 15x20=300 miliamper çeker demektir) 1 metre şerit ledin harcadığı güç=12 V x 0.3 A = 3.6 waat olur akümüz 84 waatsaatlik öyleyse kaç saat çalıştırabilir 84 waatsaat / 3.6 waat = 23 saat demektir tabi bu kayıplar olmadan hesaplanan değer %10 kayıp kabul edilebilir bir değer eğer devreniz aküler tam sarzlı ve belirtilen değerlerine uygun yani performansından birşey kaybetmemişse sadece bu ledleri 20 saat kesintisiz çalıştırabilmesi lazım. ( formüller gayet basittir kısaca tekrar yazayım güç= gerilim x akım , enerji = güç x zaman = gerilim x akım x zaman (aküde 7 Ah yani amper hour- amper saat yazar dikkat ) , güç tanım olarak birim zamanda yapılan iş veya iş yapma hızı denebilir, veya birim zamanda harcanan enerjiye güç denir, (birim zamanda üretilen enerjiyede güç denir).
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,735
Mesajlar
929,371
Kullanıcılar
452,457
Son üye
powerotomasyon.net

Yeni konular

Geri
Üst