75 KW mot.yıldız da 380V üçgende 220V Bunu nasıl yıldız üçgen çalıştırabilirim

yanlış anlaşıldıysa özür dilerim gözden kaçırmış olabileceğini düşünmüştüm sadece. ayrıca dalga geçmek aklımın ucundan bile geçmemişti ve bana verilen her bilgi altın değerindedir bunun için bana kırılmanıza çok üzüldüm bana yazdığınız bu cevap vaktinizi boşa almayacak kadar değerliydi bence tekrar tekrar özür dilerim.
 
motorun etiketinde220/380 yazıyorsa bu motorun gerçek bağlantısı yıldız yapılır.hiçbir zaman üçgen olamaz yapılamazda.bu motoru üçgen yapın motor yanar.ama etiketinde 380üçgen /660v yıldız yazıyorsa o zaman rahatlıkla üçgen çalıştırılır ve yıldız üçgen yol verilebilir.sadece gerçek bağlantısı üçgen olan motorlar yıldız üçgen yol verilebilir
 
KORAY- Ü ' Alıntı:
yanlış anlaşıldıysa özür dilerim gözden kaçırmış olabileceğini düşünmüştüm sadece. ayrıca dalga geçmek aklımın ucundan bile geçmemişti ve bana verilen her bilgi altın değerindedir bunun için bana kırılmanıza çok üzüldüm bana yazdığınız bu cevap vaktinizi boşa almayacak kadar değerliydi bence tekrar tekrar özür dilerim.
Biraz duygusal olacak ama asıl ben özür dilerim.Sanırım ben alıngan davrandım.İşler yoğun da biraz,stresten sanırım.
 
teknik ustaya teşekkürler, en doğru en bilimsel cevabı vermiş (bence yani). bir motora yol verme motorun etiket bilgisine göre yapılır. 220/380 V etiketi aynen teknik-ustanın dediği manaya gelir. 380 V luk şebekede bu motora ancak yıldız yolverilebilir. Direk yolvermek zor olacağına göre motor sürücüsü kullanılmalı. Motor üçgen bağlanıp motor sürücüsü üzeinden yol verilecekse o zaman motor gerilim bilgisi faz-faz 220 V olarak girilmeli.
 
arkadaşlar elektrikçilerin genel bir sorunu var.bir asenkron motorun etiket değerlerini çözümleyip ona göre nasıl devreye bağlanması gerektiğini anlamak ve uygulamak.yanlış anlaşılan bir etiketle yapılan bağlantı kötü bir sonuç doğuruyor.motor yanabiliyor.bu durumda meslek lisesi öğretmenlerine büyük iş düşüyor.öğrencilerin etiket okuma bilgilerini daha iyi artıtmak.ben 22 yıldır bir termik santralinde bobinajcıyım en fazla 200 kw motor sardık arkadaşlarımla.ve bizimle çalışan pek çok bobinajcı olmayan elektrik teknisyeni arkadaşlar var ama bir çoğu motorların etiket değerlerinin tam olarak ne anlama geldiğini kavrayamamış durumdalar.sanırım bu tamamen eğitim sorunu gibi.220/380 bir etikette yazıyorsa bu şu demektir.fazlar arası 220 volt olan bir şebekede motoru üçgen bağlayın.ülkemizde şu an böyle bir şebeke olmadığı için bu motor yıldız bağlanmalıdır.çünkü ülkemizde fazlar arası 380 volttur arkadaşlar.böyle bir motora asla yıldız üçgen yol vermeyin motor yanar.3 voltluk bir ampule 6 volt vermiş gibi olursunuz.lamba patlar.
 
Şimdi sayın KORAY-Ü' nün dediği gibi diyelim ki faz başına iki sargı mevcut ve bunlar paralel ve şimdi motorun yıldız bağladığımızı düşünelim: Bu durumda I=75000/(1,73*380*0,8= yaklaşık 142 A çıkar, iki sargı paralel olduğuna göre tek sargıya düşen akım=141/2= 71 A. Şimdi faz-faz=380 V luk şebekede bu motoru üçgen çalıştırabilmek için; faz başına 2 sargı klemens kutusunda 12 tane uç var, paralel uçları seri haline getirdik(böylece bir sargıya düşen voltajın 220 V un üzerine çıkmasına engel olduk) ve motoru üçgen bağladık. Şebekemiz hala faz-faz= 380 V. Bu durumda akımı bulalım. Hat akımı = yukarıda bulduğumuz gibi yine 142 A, üçgen bağlı olduğuna göre sargı akımı =142/1,73= 82 A, 71 A den fazla çıktı yani normal nominal sargı akımının %10 nundan fazla çıktı problem yaratabilir. Ama eğer bu durumda faz-faz=440 V luk şebekemiz olursa bu durumda her sargıya 220 V düşecek tam nominal koşulu sağlamış oluruz bu durumda akım= 75000/(1.73*440*0,8)= 123 A (hat akımı), üçgen bağlantı için sargı akımı =123/1,73=71 A olur. Bu durumda normal işletme şartlarını sağlamış oluruz. Fazla akım çekmeyiz ve problem yaşanmaz. Yani sayın KORAY Ü nün söylediği gibi eğer faz başına çift sargı varsa ve bunları seri hale getirip sonra üçgen bağlayıp faz-faz 380 V luk şebekeye bağlarsak yaklaşık her sargı için 10 A fazladan akım çekeriz, faz-faz 400 V luk şebekeye bağlarsak az da olsa fazla akım çekeriz belki tolerans değerleri içinde değerlendirilebilir. Ama 440 V luk şebekeye bağlarsak bu durumda anma değerlerinde sağlıklı bir çalışma sağlamış oluruz.
 
bu yaptığım uygulamada mantıklı olmayan birşey varsa mantıklı olmadığını düşünen arkadaşlar varsa lütfen sebebini açıklarsa sevinirim çünkü mantıklı olduğunu düşünen arkadaşlarımız sebebini açıklamış ve bunun içinde ayrıca teşekkür ederim.
 
Arkadaşlar bu motorda yıldız bağlantıda bir faz sargısı üzerine 220 haliyle iki faz sargısına 380V düşer
üçgen bağlantıda da faz sargısı 380 v a bağlanmış olur bunda tuhaf bir şey yok motoru 3 fazlı şebekede yıldız veya yıldız-üçgen bağlayabilirsiniz
 
yıldız, motor hiç bir zaman üçgen bağlanmaz çünkü yanar ben 15 senedir bu işi yapıyorum 75 kw yıldız motor hiç görmedim. bu motorun etiketine iyi bak. üçgen ise yıldız üçgen veya sürücü yumuşak yolverici gibi cihazlarla çalıştırabilirsin. yıldız ise sürücü yada yumuşak yolverici kullan kolay gelsin.
 
Yüksek güçlü olup da 380v. yıldız motorlar var bunlar yabancı menşeli olup ya çift kontaktör çift termik ya da elektronik termikle direkt olarak yol alıyor, nedenini çözemedim, bobinajcı arkadaşlara sordum ama doyurucu bir cevap alamadım.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,240
Mesajlar
934,708
Kullanıcılar
453,457
Son üye
kemli

Yeni konular

Geri
Üst