Aşırı basit solar tracker yapımı

umtksa

Üye
Katılım
17 Kas 2013
Mesajlar
6
Puanları
1
Çok ağır olmayan güneş panelleriniz için programlamayla uğraşmadan alttaki gibi bir solar tracker yapabilirsiniz. Ekstra bir güç gerektirmediği için küçük şarj ünitelerinde verimi arttırmak için basit bir uygulama.

ihtiyaçlar
- 2 adet 3v günel paneli
- 1 adet 3 v motor

Panellerin birinin artı ucunu diğer panelin eksisine bağlıyoruz
eksi ucunu da diğer panelin artısına bağlıyoruz.
(kabaca bir görsel hazırladım)

panelleri birbirine 90 derece açıyla yerleştirdiğinizde güneşin olduğu taraftaki panel motora güç gönderecek ve iki panelden gelen voltaj eşitlenene kadar motoru döndürecek.
Panellerin ikisi de eşit güç üretmeye başladığında motor duracak.

Videodaki amcamız dişli kullanmayı düşünse de ben paket lastiği ile 30'a 1'lik bir kayış sistemi hazırladım. (güneş yavaş hareket ettiği için gayet yeterli oluyor)

12.jpg
video bana ait değil youtube'da buldum
[video=youtube;qhv4thXnLoQ]https://www.youtube.com/watch?v=qhv4thXnLoQ[/video]
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Her ne kadar büyük panel sistemleri için yeterli kuvvet uygulamak zor olacaksa da çok ilginç ve mantıklı bir yöntem bence.
 
Büyük paneller için de çok zor olmaz sayın eezgu.
Panellerden gelen enerjiyle bir röleye kumanda edilerek istenilen güçteki motora kumanda edilebilir. Çift enversör kontaklı küçük bir röle yeterli olur.
 
Çok basit ama bir o kadar da etkili bir sistem, Harika :)
 
Güneş Takip Sistemleri üzerinde yapılan çalışmanın karşılığını verecek bir konu. Verimi artırmak için güneşten faydalanma süresini artırmak, ışığın panele dik gelmesini sağlamak çok önemli. Bu sektördeki pazarın artacağını okumuştum geçenlerde. Çok fazla araştıramadım ama güneşi sensörlerle takip ettiklerin okumuştum. Tek yöntem buysa ki olmamalıydı, çünkü zaten varolan güneş panellerini sensör olarak kullanmak benim bile aklıma geliyorsa bu işle uğraşanların mutlaka gelmesi gerekirdi. Hatta çok daha hassas bir yöntem olacağını düşünüyorum ilk söylediğim yönteme göre... en kısa sürede bende inşallah bir deneme yapacağım buna benzer bir şekilde...

Güzel başlangıç...emeğine sağlık...
 
Elektronik olarak güneşi takip eden sistemler var sayın elektrofizikçi.
Sistemde 4 adet fotosel var. 2 tanesi doğu-batı yönünde, diğer 2'side kuzey-güney yönünde güneş ışığını takip ediyor.
Videodaki sistem elektronik bir devre olmadan en basit haliyle yapılmış.
 
Doğru tabi ama üretilen enerjinin bir kısmını motor için kullanmış oluruz. Eğer büyük bir panel sistemi değil güneş takip sisteminin harcaması faydasından çok olabilir. Sonuçta panelleri sabit bir açıda bırakmayla güneş takip etmek arasında çok ciddi bir enerji kazanımı olacağını sanmıyorum büyük projeler haricinde. Günümüzde panel fiyatları geçmişe göre ucuzladığı için artık güneş takip sistemi için harcanan parayı panele yatırmak daha mantıklı oluyor müşteri açısından düşünürsek.
 
Her ne kadar büyük panel sistemleri için yeterli kuvvet uygulamak zor olacaksa da çok ilginç ve mantıklı bir yöntem bence.

Selamlar Güneş oldukça yavaş hareket ettiği için motorların hızlı olmasına gerek yok
FB,229,16,mikro-metal-disli-motor-301-dc-motor-pololu.jpg
Karaköy'de fotoğrafını gönderdiğim motordan buldum (4TL)
bununla iki tane 5W'lık paneli rahatlıkla hareket ettirebiliyorum.
(dönen platformun altına herhangi bir rulman vs yerleştirmedim bile)
 
sayın ŞEF im merhaba. bende bunu diyordum zaten, sensörlü devreler var , bunları okudum, duydum. Benim demek istediğim sensör olmadan kontrol edilen sistemler. Hani bu paneller zaten elektrik üretiyor ya, 2*8 panel diyelim. her panelin çıkış voltajını sürekli ölçüp karşılaştırma yapıp ona göre motorları hareket ettiren bir sistem düşündüm dedim. mesela fotosel ler için belirttiğin konumlardaki panellerin çıkışları da güneş enerjisi ile orantılı çıkış vereceğinden, sensörsüz de yapılabilir diyorum. İlgin için teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,829
Mesajlar
920,824
Kullanıcılar
450,922
Son üye
yusuf4141.

Yeni konular

Geri
Üst