Aşırı kompanzasyon faturaya nasıl yansır

AŞiri Kompanzasyon Kapİsİtİf Dİye Yansir.
 
Konunun özü Mehmet95 arkadaşımızca anlatılmış.Mesken abonelerinden ve kurulu gücü 9 KW'ı geçmeyen abonelerden Tedaş reaktif enerji ücreti almıyor.TEDAŞ Bu küçük güçlü abonelerden gelen reaktif enerjiyi kendi trafolarında gerek A.G. den gerek O.G den kompanze ediyor.
Gerekli olmayan bir işi yapmanında kimseye bir yararı olmaz.

mehmet95 ' Alıntı:
senin sayacın yanlızca aktif akımı ölçtüğünden, aşırı kompanzasyon yaptığında sayacın yine yanlızca çektiğin aktif akımı ölçmeye devam edecektir. Dolayısıyla faturanda herhangi bir artış veya azalış olmayacaktır.

Diğer taraftan aşırı her kondansatör hattından daha fazla akım çekilmesi demektir ki, böyle fazla bir akımın hattından çekilmesini istemezsin herhalde...

Sözün özü bu çok gereksiz bir uygulama olur
 
merhaba arkadaşlar bence de faturada çok değişen bir değişiklik olmaz zaten ev ler için kapasitif veya reaktif tüketim bedeli alınmıyor ama yapılırsada şebeke için yararı olur ama kondansatör gücü yüksek olursa gerilim artışına neden olabilir biraz dikkat
 
Arkadaşlar merhaba.

Kompanzasyonun amacı sistemin çektiği endüktif akımlara ,aynı doğrultuda farklı yönde olan kapasitif akım ekleyerek sistemin aktif bileşenin ,toplam (vektörel) bileşene eşit olmasını sağlamaktır.Bunu yaparak güç kaynağının maksimum verimde kullanmak (S=P durumuna olabildiğince yaklaşmak) ve kompanzasyon noktasından önce kullanılan kablonun üzerinden geçecek akım değerini (Ih= Ia+(jIr-JIc)) reaktif akımları sönümleyerek ( Ih=Ia ) aktif akım bileşenine düşürmek suretiyle kesitten ve gerilim düşümünden tasarruf sağlamaktır.Dolayısı ile sistemde reaktif bileşen değeri endüktif yönde ise kapasitif bileşen kullanarak ,kapasitif yönde ise endüktif bileşen kullanarak birbirini dengelemek amaçtır. (Ir=Ic durumuna mümkün mertebe yaklaşılmalıdır)
Dolayısı ile aşırı endüktif yükün güç kaynağına olan etkisi nasılsa kapasitif yükünde etkisi temelde aynıdır.( S=P/CosØ ) buradan yola çıkarak şöyle bir kabul yapalım;

Örneğin: Endüktif güç ile aktif güç bileşeni arasındaki açı 30 derece ve bileşke güç (görünür güç:s) 100 kva olsun.
Bu durumda P=100xCos30=100x0,86=86kW olur.

Şimdi de aynı örneği aynı değerlerdeki kapasitif güce göre yapalım.Bu kez vektörel düzlemde aynı değerlere tekabul etmesi için açının 330 derece olması gerekir.
Bu durumda P=100xCosØ330=100x0,86=86 kW olur

Tüm bu söylenenler sonucunda şunu çıkarabiliriz.

1-Kompanzasyonun amacı güç kaynağını maksimum verimde kullanmaktır.Bunun için belirli bir gücün üstü için kompanzasyon istenir.Konutları besleyen trafo merkezlerinde merkezi kompanzasyon yapılarak bu durum sağlanır.
2-Endüktif veya kapasitif yükü dengelemek gerekir.Fazla olan bileşenin endüktif yada kapasitif olması pek bir şey değiştirmez.
3-Endüktif yada kapasitif yük alıcının özelliğinden ve yapısından kaynaklanır ve bu akımları çekmez se çalışmaz ne yaparsanız yapın bu bileşendeki akımları çeker.Kompanzasyon yaptığınız noktadan güç kaynağına kadar olan hattı ve devreyi kompanze edersiniz.Kompanzasyon noktasından alıcıya kadar olan hat yine bu akımları çeker.
4-Endüktif bileşeni ölçecek sayacın yoksa bunu sana fatura edemezler.Çünkü ölçemezler.

Not: Elektrik resmi kurumu bölgeler halinde harcanan gücü değerlendirir ve tüm kayıpları o bölgedeki kullanıcıların sayısına bölerek tüm faturalara yansıtır.İçiniz rahat olsun zaten tüm kayıpları ve kaçak kullanımın bedelini bizler ödüyoruz.Selamlar ,saygılar.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,832
Mesajlar
930,567
Kullanıcılar
452,658
Son üye
yılmaz_yılan
Geri
Üst