Aşırı kompanzasyon, yüksek endüktif sorunu ?

abbabe

Üye
Katılım
15 Ocak 2008
Mesajlar
24
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar merhabalar.şantiyemizde bulunan panomuzun birinde şu sıralar aşırı endüktif deger olduğunu gözlemledik.Nedendir kapasitif degerde de bir dengesizlk var oda yüksek çıkıyor.Sorunu çözmek için ne yapmam gerekli .12 kademede de kondansatör kullandım.1-1-2,5-5-5-7,5-7,5-10-10-15 trifaze 1-1-1 de monafaze
şeklinde acaba sistemden kondansatör mü cıkarmalıyım .santiyede kule vinç ,kaynak makinaları,aydınlatma projektörleri vs kullanıyor. endüktif %28-%25 ler civarında son günlerde yardımcı olursanız sevinirim ..
 
Sayın abbabe

Öncelikle, sisteminizle ilgili sorular sormadan önce, dikkatimi çeken bir açıklamanız var. Hem endüktif, hem de kapasitifin yüksek çıktığından bahsetmişiniz.

* Aktif, endüktif reaktif ve kapasitif reaktif sayaçlarınızın bağlantılarını kontrol ediniz. Sayaçlarınızın bağlantısında problem olabilir. (yüksek ihtimal sayaç bağlantıları olabilir)

* Eğer sayaç bağlantılarında herhangi bir hata yoksa, sisteminizdeki değişken kapasitif ve endüktif yüklerden kaynaklanan bir sorun olabilir ki, eğer böyleyse Tense Reaktif Güç Kontrol Rölesi kullanmanız gerekir. Çünkü aynı sistemde hem endüktif, hem de kapasitif kompanzasyon yapmanız gerekebilir.

* Sisteme ani girip çıkmalar için kademe alma, bekleme süresi, C/k ayarlarını kontrol ediniz.
 
sn.roboelektronik 'in dediklerini uygulayın toplam gücü biliyorsanız bide biz kompansazyon hesabı yapalım...
 
Kaynak makinalarının olduğu yerlerde,klasik kompanzasyonla sonuç almak zor olabilir.Kule vinç içinde
durum benzerdir.Kule vinç için lokal kompanzasyon denenebilir ise de,kaynak makinaları için,hızlı tip
( tristörlü ) kompanzasyon yapmak zorunluluğunuz var.Klasik kondansatörler için 8-10 sn deşarj süresi
tanınmak lazım geldiğinden,rölenin kondansatörü hızlı devreye alması sorunu çözmez.Deşarj süresini
düşürmek için deşarj bobini bağlanabilir ise de,tristörlü çözüm daha uygundur.Hızlı kompanzasyonlu çö-
zümün dışındaki çözümlerin sorununuzu çözmesi çok zor.Kondansatör dizilişleriniz,röleniz Entes RG3-C/CS,
Tense,Kael Varkombi,İnter ( yani kademeler arasında kat/katsayı zorunluluğu olmayan tip ) değil ise,sizin dizilişinizi
değerlendiremez.Baştan al /baştan bırak modu da zaman kaybına neden olur.
 
fahri yetiş ' Alıntı:
Kaynak makinalarının olduğu yerlerde,klasik kompanzasyonla sonuç almak zor olabilir.
Olayın özü budur.

Kaynak makinalarının puntolama, kaynak yapma süresi içinde, röle hemen kademe alamayacağı için sayaç indüktif, bırakamayacağı için de sayaç kapasitif yazmakta.
İşletmede eğer sabit (sık girip çıkmayan) yükler çoğunlukta ise kompanzason tasarım ve ayarlarını en iyi seviyelerde yaparak belki değerler aşağıya çekilebilir...

Kolaylıklar diliyorum işiniz zor...
 
Sayın genç arkadaş

Kaynak makinesinin kompanzasyonu için, tristörlü kullanması gerekir doğrudur ama arkadaşın cezaya girmesi bu nedenden olabilir mi, yani; kaynak makinesinin gücü çok yüksek değildir diye tahmin ediyorum. Hem kapasitif, hem de endüktiften bahsetmektedir.
 
sn. roboelektronik;
hem kapasitif, hemde endüktif sorunu olan arkadaşlar için alron kompanzatör tip-3 (mevcut trafo gücü aranında 25,50,75,100...kVAr) öneriyorum. sistemde monofaze kondansatör kademe grupları yerine saniyede 50 defa ihtiyaca göre kendini açabilen veya kısabilen dinamik yükleri var. bunuda tristörle sürüyorlar.özellikle kaynak makinalarının olduğu yerler için tam çözüm bence. www.alron.com.tr
 
Sn.abbabe ,arkadaşların tamamı olasılıklar hakkında doğru çözümler önermişler.Roboelektronik ve genç arkadaş'ın görüşleri bence daha uygundur.Öncelik ile gerekli kontroller yapılmalıdır.Daha sonra gündüz, gece,çalışmalarında veya değişik çalışma formatlarında sistem ne yönde ağırlık gösteriyor?kompanzasyon performansı nasıl gerçekleşiyor?gözlemlemek çok önemlidir.Bu kontrol ve gözlem sonucuna göre yapılabilecek ayar ve tadilatlar ile ceza sınırlarının altına inebileceğinizi tahmin ediyorum.Kule vinç ve kaynak makinalarınızın hızlı kompanzasyon gereksinimini diğer alıcılarınızla birlikte genel ortalamada tolere edebileceğinizi düşünüyorum.genç arkadaş 'ın yazdığı gibi kolay bir iş değil ama imkansız da değil,kolay gelsin...
 
Roboelektronik ' Alıntı:
...kaynak makinesinin gücü çok yüksek değildir diye tahmin ediyorum. Hem kapasitif, hem de endüktiften bahsetmektedir.

Daha önceki mesajımda da belirtmiştim:
Röle ayarları ve gerekli kademe dizilimi en doğru şekilde yapılmışsa eğer, kaynak makinasının girme çıkma süresi içinde, rölenin müdahale edememesi durumunda sayaç hem indüktif hem de kapasitif yazar.

Neden, kaynak makinaları her zaman sabit akım çekemezler motorlar gibi. Bu durumda rölenin devreye aldığı kademeler bir az gelir bir fazla. Olaylar röle müdahale süresinden az sürede olduğu içinde tam kompanzasyon yapılamamakta.

Tek neden bu değildir belki. tknsyn'in dediği gibi bizimkiler sadece olasılıklar üzerine yorumdur. Sabit akım çeken yükleriniz çoksa eğer kaynakların ki arada kaynar gider.
Sebebi belki de harmoniklerdir.

Sn. abbabe her şey sizin elinizde. İyi analiz etmelisiniz ki doğru çözüm yolunu bulalım. (Umutsuzluk vermiş gibi oldum önceki mesajda)
 
arkadaşalar kule vinç motoruna bir kondansatör baglamak acaba indüktif sorunumuzu çözer mi.? gözlemlerimiz sonucu bazen indüktif %20-%21-23 kapasitif bazen %11-15 gibi degerlede cıkıyor. ögle yemek arası yaptıgımız ölçümlerde ise makinelerin özellikle kule vinc kaynak makineleri calısmadıgı zamanbda aldıgımız deger %3e %5 gibi bir deger ki bu da mükemmel bir sonuc oldu.Ancak yükler kullanıma gectiği zaman yine indüktif de sınırı astıgımızı görüyoruz.Tristörlü kompanzasyon sisteminin sorunumuza çözüm olacagı konusunda arastırma yaptım Ancak onunda maliyet yönünden problemli yönleri oldugunu düşünüyorum.Gözlemlemeye devam ediyoruz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,273
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Geri
Üst