A tipi K.A.R yerine AC tipi takabilir miyim?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan yukyoa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

yukyoa

Üye
Şuan ki K.A.R 20 yıllık ve bozuk olduğu için değiştirmeye karar verdim. Siemens trifaze 25A 30mA 6kA A tipi röle vardı ama 6kA ve 25A olmasından dolayı pek içim ısınmadı ve tercih etmedim. Onun yerine Legrand trifaze 40A 30mA 10kA AC tipi röle aldım. AC ve A tipi rölelerin farkını biliyorum hatta şuan evde inverter klima var ama röle pek bir sorun çıkarmıyor. Sizce Legrand'ı götürüp iade etmeli miyim? İstediğim kriterlere uygun Siemens röle bulacağımı pek sanmıyorum.

İyi de hocam bulamazsam ne yapacağım? Sipariş ile değil elden almak istiyorum.

K.A.R'ı oraya iade edip başka elektrikçi dolaşacağım.

Şuan ki K.A.R 20 yıllık ve bozuk olduğu için değiştirmeye karar verdim. Siemens trifaze 25A 30mA 6kA A tipi röle vardı ama 6kA ve 25A olmasından dolayı pek içim ısınmadı ve tercih etmedim. Onun yerine Legrand trifaze 40A 30mA 10kA AC tipi röle aldım. AC ve A tipi rölelerin farkını biliyorum hatta şuan evde inverter klima var ama röle pek bir sorun çıkarmıyor. Sizce Legrand'ı götürüp iade etmeli miyim? İstediğim kriterlere uygun Siemens röle bulacağımı pek sanmıyorum.

Şuan ki K.A.R 20 yıllık ve bozuk olduğu için değiştirmeye karar verdim .
Bu röle büyük ihtimalle AC tipi olmalı şimsek yıldırım vs dc kaçaklardan dolayı açma yapmadı ise eski AC tipi yenisi ( satın alınan ) AC tipi kullanılabilir .
Kaçak akım koruma rölesi amperi ile ana siğorta amperi aynı değerde veya ana siğorta amperi yüksek değer amper . ( 5. adım videoda )

Şimdi ve ilersini düşünerek
Tavsiyem A tipi bağışık tip kaçak akım rölesi kullanılmasının mantığı .

kakr (1).webp

Videonun tamamını izleyerek bilğiler edinmeniz .

https://www.se.com/tr/tr/faqs/FA332374

https://www.legrand.com.tr/pdf/kacak-akim-koruma-anahtari-garanti-belgesi-ve-kullanim-kilavuzu.pdf

....

Kolay gelsin .Sağlıcakla ...

Son düzenleme:
K.A.R'ı oraya iade edip başka elektrikçi dolaşacağım.
Hocam trifaze rölelerde 40 amper kullanılmasını gerektiğini sanardım ama o monofazeler için geçerliymiş. 250 TL fark ile 25A 30mA 6kA A tipi Siemens aldım.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2026-03-28 at 18.26.32.webp
    WhatsApp Image 2026-03-28 at 18.26.32.webp
    65.3 KB · Görüntüleme: 12
Hocam elektrikçi ile şu mantıkla düşündük: Monofazeler'de tek hatta yüklendiğimiz için o hattın sigortalarının, rölelerinin yüksek amperajlı olması gerekiyor ama 3 fazda akımı 3 faz birlikte taşıdığı için yani 3 faz kablosuna dağıtıldığı için her fazdan 25 amper geçmesi biraz imkansız. Hem zaten linye sigortalarımız olarak en fazla 20 amperlik var 25 amperlik yok. Bu açıdan da sıkıntı olacağını sanmıyorum.

Mesela örnek verecek olursak; monofaze'de 40 amperi tek kablodan taşımak istediğimizde o rölenin 40 amper olması gerek ama trifazede 40 amper'de faz başına 13.3 amper geçeceğinden 25 amperlik kullanılması yeterli mesela.

üç faz, üç linye ile hesabınız tutarlı fakat linye sayısı üçü aşarsa akım serbest yüzmeye başlar.

Hocam elektrikçi ile şu mantıkla düşündük: Monofazeler'de tek hatta yüklendiğimiz için o hattın sigortalarının, rölelerinin yüksek amperajlı olması gerekiyor ama 3 fazda akımı 3 faz birlikte taşıdığı için yani 3 faz kablosuna dağıtıldığı için her fazdan 25 amper geçmesi biraz imkansız. Hem zaten linye sigortalarımız olarak en fazla 20 amperlik var 25 amperlik yok. Bu açıdan da sıkıntı olacağını sanmıyorum.

Mesela örnek verecek olursak; monofaze'de 40 amperi tek kablodan taşımak istediğimizde o rölenin 40 amper olması gerek ama trifazede 40 amper'de faz başına 13.3 amper geçeceğinden 25 amperlik kullanılması yeterli mesela.

Sayaç ana siğortanızın fotosu .
Siğorta kutunuzun içi açılmış kabloları gözükür fotosunu yayınlamanız .
Arkadaşlar daha iyi yorum yazabilirler .

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,227
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri