ac motor bununla çalışırmı.

kesmez

Profesyonel Üye
Katılım
14 Ara 2006
Mesajlar
4,958
Puanları
1,306
Konum
ankara
dalga.png


tek fazlı 220 volt ac motoru yukarıdaki gibi bir gerilim ile beslesem 1/8 hızda çalışırmı.
 
Merhaba. Sn. Kesmez Hocam; bu motor tek fazlı asenkron bir motor mu yoksa üniversal bir motor mudur? Üniversal motorlar sinüsün yarım alternansıyla da (Motora seri bağlı bir diyotla da) tam sinüs alternasıyla da ve dc akımla da (50-60 volt gibi dc. ile dc'i iyice düşürerek ) ,triyaklı hız kontrol devresiyle devir azaltılarak da başarıyla çalışmaları mümkün olabiliyor bildiğimiz gibi.

Asenkron motorların kendi doğaları ile ilişkili, altenatörden orijinal (gerçek) sinüs şekli nasıl çıkıyorsa ayni şekli verdiğimizde ancak çok sorunsuz çalışıyor.Ya da PWM kontrollü olarak. Modifiye sinüslü ve kare dalgayı ise doğalarına çok ters geldiğinden şiddetle reddediyor ve çalışırken de çok büyük sıkıntı çıkarmış oluyorlar. Ancak PWM kontrollü ve ac sinüs akımını x ekseninin her iki yanında uygun " duty cycle" oranıyla değiştiren asenkron motorların devir kontrollü, PWM kontrollü olan bu özel motor sürücüleriyle istenildiği devirlerinde sürmek mümkün olabiliyor çok iyi bildiğimiz gibi. Ama resimlerdeki şekilleri PWM kontrollden sonra çıkan grafik şeklilleriyle pek kıyaslayamadığım için asenkron motorun devir kontrolünün 1/8 oranında bu çok değişik form şekliyle de gerçekleşmiş olabileceğini net olarak söyleyemiyorum. Forumdaki diğer arkadaşların da yorumunu bekleyelim. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Ben Elektrik motorlarından fazla anlamıyorum. Benim bildiğim asenkron motorlar frekansı kontrol edilerek dönme hızı değiştirilebiliyor. Bu amaçla çok fazla ayrıntıya girmeden 4 triyak ile H bridge kurarak ve ac motoru bu köprüye bağlayarak motor hızını kontrol etmek istiyorum. 4 bitlik binary sayıcının çıkışlarını kullanarak 50 hz i 1,2,4,8 e bölebiliyorum. resimde görülen 8 e bölünmüş halidir. gerçi 1,2,3,4,5,... n bölmekte mümkün. bu durumda mikrokontrolcü kullanmak gerekir. 8 e kadar bölmek bana yeterli geldi. Amacım aslında hız kontrolunden ziyade motor kalkışına yardımcı olabilecek bir devre soft starter gibi bir şey yapmak . şimdi devreyi endüktif yükte çalıştırmak için uğraşıyorum.
Bana 1kwat asenkron motorun indüktans ve rezistansı lazım oldu. 10mh ve 30 ohm gibi midir yaklaşık.
 
binary sayıcı ile yapabileceğiniz AC50 Hz in 7 alternansını atlayıp 1 alternansı geçirmek gibi birşey sanırım.
Eğer böyle ise çok kötü benzetilmiş bir modifiye sinüs-kare dalga yapısı olurki AC motorda sıkıntı çıkarır.
Gerçi sadece soft start için kısa bir süre çalışacak olması da acaba dedirtiyor. Öte yandan kalkışa yardımcı olması denince 1/8 gerilim-güç ile başlayabilirmi kalkabilirmi acaba sorusunu düşündürüyor.
 
Sadece soft starter (İlk kalkış,demeraj) amaçlı değil de sürekli kullanımlı bir uygulama şeklinde ilk etapta düşünmüştüm ben de. Frekans konverterleriyle başarılı olarak asenkron motorların devir kontrolü yapılıyor, sizin de belirttiğiniz üzere. Bu ancak çok uygun olan frekans değerlerine kadar olabiliyor sanırım. Çünkü çok düşük frekanslarda, asenkron motorun soğutma pervanesinin yeterince dönüp de soğutamaması sıkıntısı ayrıca doğuyor, harici soğutma isteyebiliyor, bu çok düşük frekanslarda, bu tür bir kontrolün dezavantajı olarak. Bu konuyu sn. acemi uzunca bir süre forumda yazarak (sanırım bazı grafiklerle de açıkça göstermişti bunu bizlere) bir ara belirtmişti.

Soft starterlerin açık Elektronik devre yapısı (açık kaynak kodlu linux yazılımları gibi) var mıdır acaba? Bende bunu şu anda çok merak ettim. Sadece deneysel (Bir proje) amaçlı olup işyerlerinde ya da fabrikalardaki büyük çaplı uygulamaları şeklinde düşünmüyor olmalısınız sanırım. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Tam sinüs yapısında olmadığından bence beklediğin gibi 1/8 güçte değil de titreşerek titreşim motoru zil veya ac akım verilmiş dc röle gibi davranır, ancak sinüs eğrilerinde ufak ufak ilerleme görülür.
 
Bende çok merak ediyorum çalışırmı hız kontrolu yaparmı titreşim olurmu diye. ilk önce bilgisayar soğutma fanıyla denemeyi düşünüyorum. tabi fana seri 100 watt lamba bağlayarak sonra lamba kalkacak tabi. İnşallah devre başarılı olur hem soft starter hemde hız konrolu olarak. Benim bir acelem yok emekliyim evimde hobi olarak uğraşıyorum.ticari bir amacımda yok. Keşke bir motor similasyon proğramı olsada daha önce bir simülasyonunu yapabilseydik.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst