Acil Stop Butonu

tmş (termik,manyetik-şalter)
https://www.kontrolkalemi.com/forum...-manyetik-Şalter-arasındaki-fark-nedir.10600/
daha detaylı bilgiyi forumumuzdaki bu linkten görebilirsiniz... ana besleme kontaktörü koyun birtane bunun bobin uçlarından birini acil stoptan geçirin örneğin a1 ucu faz ucu olsun a2 ucu nötr olsun nötür ucunu acil stoptan geçir. a1 faz ucunuda start butonundan geçirip mühürleme yaptır... sistem çalışırken acil stopa bastığınızda kontaktör bobinine giden nötr kesileceği için kontaktör kendini bırakacaktır...

başarılı çalışmalar...

tabi bu anlattıklarımı tms kullanmıyacaksanız yapın... ama tms kullanmanızı öneririm...
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
TMS nin termik manyetik şalter olduğunu öğrendim arkadaşlar kusura bakmayın. Merak ettiğim bir konu var. Kontaktörün kontaklarının yapışması ve bobininin yanma ihtimali var demişsiniz. Şalterde de kontak ve bobin var. Nasıl oluyor da aynı sorunlar şalterde yaşanmıyor.
 
örneğin 11kw lık bir kontaktörün üstünden geçebilecek akım 20amper olsun, siz bu kontaktörün çıkışına 20kw motor takarsanız bu motor için 38amper gerekecektir... ve bu sefer ne olacak kontakların üstünden aşırı akım geçeceği için kontaklar yapışıp kalacaktır.
ama kompaklarda öyle değil kompak şalter üstünde 20 amper yazıyorsa o en fazla +- toleranslı 5amper olsun, kompak kendi kontaklarının üstünden aşırı akım geçmesine izin vermez hemen atar.dolayısıyla yapışma olmaz, ama kontaktörde böyle bir durum yok atamaz o kontakları eriyenekadar yüksek akımı geçirir üstünden...



başarılı çalışmalar...
 
Peki kontaktör+termik röle grubunu şalterle kıyaslarsak?
 
Peki kontaktör+termik röle grubunu şalterle kıyaslarsak?

bu şekilde olunca olur tabi ama yinede böyle yapsanız bile tms kadar sağlıklı olmaz eğer öyle olsaydı sigortalara hiç gerek kalmazdı :D:D:D buda benim yaklaşımım tabi herkezin görüşünede saygı duyarım, termik birazdaha ikinci güvenlik amaçlı oluyor ve sadece bağlı olduğu kontaktör ve motoru korur ama tms yi siz pano ana besleme girişine koyduğunuz için tms tüm sistemi ve panoyu korur...




başarılı çalışmalar...
 
TMS nin termik manyetik şalter olduğunu öğrendim arkadaşlar kusura bakmayın. Merak ettiğim bir konu var. Kontaktörün kontaklarının yapışması ve bobininin yanma ihtimali var demişsiniz. Şalterde de kontak ve bobin var. Nasıl oluyor da aynı sorunlar şalterde yaşanmıyor.

Sevgili sansal54;

Arkadaslar kontakların yapışma ihtimali var demişler.Evet kontakların uzun sürede yapışma riski var fakat senin yapacagın devrede kontaktör sürekli devredışı-devrede şeklinde çalışmayacağını zannediyorum.Sonuçta panonun enerjisini sürekli kesecek değilsiniz.Bu yüzden fazla masrafa girmeye gerek yok..Kaliteli bir kontaktörle bu işi ucuza halledebilirsiniz.üstelik herhangibir risk sözkonusu değil kanımca..Gönül rahatlığıyla devreyi kurabilirsiniz..işletmemin çoğu panosuda bu şekilde.Tabi yüksek güçler hariç..iyi çalışmalar
 
Acil stopta kontaktör kullanılır. Zira acil stop butonunun kablosu koparsa veya kumanda geriliminde sorun olursa kontaktör düşer, sistem emniyetli konumda, yani enerjisiz kalır. İnsan hayatını tehdit eden emniyet gerektiren uygulamalarda acil duruş rölesiyle kumanda edilen 2 kontaktör seri bağlanır, böylece kontakların yapışma olasılığı bertaraf edilmiş olur.

TMŞ ile acil stopu hiç duymamıştım. Açtırma bobinine enerji gelmesi lazım ki şalter açsın. Kablo koparsa ne olacak? Acil stop mantığına aykırıdır.
 
TMŞ+ açtırma bobini kombinasyonuyla kullanılması gereken emergency buton örneği;
emergency_button2.jpg
 
Merhabalar,

Acil stop butonu ile panonun tüm enerjisini kesecek ana kontaktörü kontrol etmek istiyorum. Nasıl bir bağlantı yapmalıyım?

Teşekkürler.
ana kontaktorun fazını yerlestırecegınız acıl stop butonunun uclarından gecırın ve ana kontaktore o sekılde verın
kolay gelsın
 
Enerjiyi kesecek ana kontaktörü bir yardımcı kontaktör üzerinden çalıştırırsanız sorununuz çözülür..

Eğer yük fazlaysa ana kontaktör enerjisini direk acil stop butonu üzerinden geçirmeniz pek iyi olmaz.resimdeki bu bağlantıyı yapman en sağlıklısı olur.Ana kontaktör enerjisini yardımcı bir kontaktörün güç kontağından geçirirseniz daha uygun olur..

sayın ufukizmir resimdeki şekilde bağlantı yaparsa tam ters olarak çalışır. yani acil stop butonuna basıldığında enerjiyi kesmez, tam tersi acil stop butonuna basılmadığı anda enerji kesilir. devrendeki sorun yardımcı kontaktörün kapalı kontağını kullanmandan kaynaklanıyor. selamlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,689
Mesajlar
929,033
Kullanıcılar
452,395
Son üye
gkmeens

Yeni konular

Geri
Üst