Sevgili arkadaşlar öncelikle karışıklığa sebep olduğum için özür diliyorum. Bazı durumlaları açıklığa kavuşturayım.
@emodiyator arkadaşımız
@Ertek68 arkadaşın yazdığını yanlış anladı.
@Ertek68 ohm kanununun uydurma olduğunu söylemek istemedi. Benim söylediklerimin bunlara uymadığını söyledi.
Aslında benim demek istediğimde tam olarak oydu .
@Ertek68 ifadesinden olayın OHM kanunuyla çözülebileceği algısı oluşuyor. Bende uyarmak için o iş öyle olmaz yazdım. Daha sonra kendisi açık açık OHM kanunuyla olacağını yazdı. Olay bu aşamada yanlış algılama boyutunu aştı yanlış bilgi haline geldi.
Şimdi LED ler direnç değil diyottur ona göre hesap yapılmalıdır ifademi biraz açayım.
Elimizde iki adet lamba var. Bunlardan birisi bildiğimiz akkor flamalı lamba. Diğeri LED lamba. Biz bunlardan 20mA geçirmek istiyoruz ama bunun için kaç volt uygulamamız gerektiğini bilmiyoruz. Elektrikçi olduğumuz için elimizde 0-24VDC ayarlı kaynak ve ölçü aleti var.
Önce akkor flamalı lambaya küçük bir gerilim uygulayıp akımı ölçüyorum. Örneğin 1V veriyorum bu durumda ölçtüğüm akım 1mA hemen OHM kanundan hesap yapıp lambanın iç direncinin 1000ohm olduğunu buluyorum. Sonra tekrar OHM kanununu kullanarak bu lambadan 20mA geçirebilmek için 20V uygulamam gerektiğini hesaplayıp 20V uygulayarak 20mA akım geçiriyorum.
Sonra LED i elime aldım ama daha önce hiç LED kullanmadığım için ne yapacağımı bilmiyorum. İnternette gezerken kontrolkalemi.com sitesinden @Ertek68 arkadaşın yazısını okudum LED lerin de bir iç direnci olduğunu burada da ohm kanununu kullanabileceğimi öğrendim. Zaten daha önce normal lambayla bu işi yapmıştım.
Bu sefer LED e 1V uyguladım. 1mA akım ölçtüm. 20mA akım aksın diye verdim 20 Voltu. Bende tam burada diyorum ki sakın ha o gerilimi vermeyim. Çünkü bu durum dirençler için geçerlidir. LED bir diyottur. 1V verdim 1mA geçti 20V verirsem 20mA geçer diye bir mantık yok. Yarı iletken ayrı bir teknoloji ve bilgi konusudur. Biz elektrikçilerin bunları ayrıntılarıyla bilmemiz gerekmez.
Bilmemiz gereken tek şey bildiğimiz akkor flamalı lambalar dirençtir. Uçlarına uygulanan gerilime direnç gibi tepki verir.
LED lambalar diyottur. Uçlarına uygulanan gerilime diyot gibi tepki verir.
Kolay gelsin...