Adaptörün akımını düşürme

Arkadaşlar lütfen okuyanların yanlış anlayıp yanlış işler yapmasına sebep olacak ifadeler kullanmayalım.

Kolay gelsin...
Keşke doğrusunu anlatsaydınız...
Mesela aslında bir diyot olan Led'in 1,5 v. ile (Yaklaşık) ön direnç olmadan, kaynağı kısa devreye sokmadan çalışmasını...
Yada U=I*R formülünün uydurma olduğunu, Aslında alıcının canının istediği kadar akım çektiğini....
Bizde öğrenir "BEĞEN" butonuna da seve seve basardık...
Yoksa bu bilgi yanlış demekle kimseye bir şey öğretmiş olmuyorsunuz...
Kolay Gelsin....
 
Son düzenleme:
Valla pek kinaye ye benzemiyor özellikle canının istediği kadar akım çekmesi yada uydurma U=I xR gibi ama öyle diyorsanız öyle olsun (sanki cümlenin altında çok şey var da açmaya biraz çekiniyorsun gibi bir durum var sanki)
 
Son düzenleme:
Valla pek kinaye ye benzemiyor özellikle canının istediği kadar akım çekmesi yada uydurma U=I xR gibi ama öyle diyorsanız öyle olsun (sanki cümlenin altında çok şey var da açmaya biraz çekiniyorsun gibi bir durum var sanki)
Kimden neden çekineceğim kardeşim...
Arkadaş akım çekme ile ilgili mesajımda yanlış ifadeler kullandığımı söylemiş.
Bende mesajıma ilişkin olarak, Bu formül v.s. bunu doğrulayan şeylerdir anlamında kinaye yaptım...
Siz ne anlıyorsanız... Öyle anlamaya devam edebilirsiniz...
 
Son düzenleme:
"merhaba benim uydu adaptörü 12.v 1000ma uydu taktında uydu çalışmıyor ve multimetre olçtumde 12.40 volt çıkıyor sebebi nedir acaba hangi parçaları deyiştirmem gerekir"

Bu adaptöre varsa 12 voltluk araç sinyal ampulünü bağlayın (12 volt, 21 watt) kırmızı-turuncu olarak mutlaka da yanması lazım, çok parlak yanmasa bile. Çünkü parlak yanamaz, güç 21 watt değil 12 watt'dır. Hiç yanmıyorsa SMPS adaptörü 1000 mA'i tam olarak içten veremiyor demektir. Veya ampule seri bağlı avometrenin 20 ampere kadar olan amper ölçüm skalasından ampulden geçen amperi ölçün, ampul yanarken 1000 mA geçtiği net okunuyor mu? Bence volt var ama adaptörde amper çıkışı 15-20 mA gibi çok cuzi, bu kadar olsa da avometre yine 12.40 voltu gösterir. Yani adaptörünüz muhtemelen bu yönden bozuk olabilir. Adaptör amper değerini normal olarak veriyorsa o zaman uydu alıcısı cihazı kesin bozuktur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Sevgili arkadaşlar öncelikle karışıklığa sebep olduğum için özür diliyorum. Bazı durumlaları açıklığa kavuşturayım. @emodiyator arkadaşımız @Ertek68 arkadaşın yazdığını yanlış anladı. @Ertek68 ohm kanununun uydurma olduğunu söylemek istemedi. Benim söylediklerimin bunlara uymadığını söyledi.

Aslında benim demek istediğimde tam olarak oydu . @Ertek68 ifadesinden olayın OHM kanunuyla çözülebileceği algısı oluşuyor. Bende uyarmak için o iş öyle olmaz yazdım. Daha sonra kendisi açık açık OHM kanunuyla olacağını yazdı. Olay bu aşamada yanlış algılama boyutunu aştı yanlış bilgi haline geldi.

Şimdi LED ler direnç değil diyottur ona göre hesap yapılmalıdır ifademi biraz açayım.

Elimizde iki adet lamba var. Bunlardan birisi bildiğimiz akkor flamalı lamba. Diğeri LED lamba. Biz bunlardan 20mA geçirmek istiyoruz ama bunun için kaç volt uygulamamız gerektiğini bilmiyoruz. Elektrikçi olduğumuz için elimizde 0-24VDC ayarlı kaynak ve ölçü aleti var.

Önce akkor flamalı lambaya küçük bir gerilim uygulayıp akımı ölçüyorum. Örneğin 1V veriyorum bu durumda ölçtüğüm akım 1mA hemen OHM kanundan hesap yapıp lambanın iç direncinin 1000ohm olduğunu buluyorum. Sonra tekrar OHM kanununu kullanarak bu lambadan 20mA geçirebilmek için 20V uygulamam gerektiğini hesaplayıp 20V uygulayarak 20mA akım geçiriyorum.

Sonra LED i elime aldım ama daha önce hiç LED kullanmadığım için ne yapacağımı bilmiyorum. İnternette gezerken kontrolkalemi.com sitesinden @Ertek68 arkadaşın yazısını okudum LED lerin de bir iç direnci olduğunu burada da ohm kanununu kullanabileceğimi öğrendim. Zaten daha önce normal lambayla bu işi yapmıştım.

Bu sefer LED e 1V uyguladım. 1mA akım ölçtüm. 20mA akım aksın diye verdim 20 Voltu. Bende tam burada diyorum ki sakın ha o gerilimi vermeyim. Çünkü bu durum dirençler için geçerlidir. LED bir diyottur. 1V verdim 1mA geçti 20V verirsem 20mA geçer diye bir mantık yok. Yarı iletken ayrı bir teknoloji ve bilgi konusudur. Biz elektrikçilerin bunları ayrıntılarıyla bilmemiz gerekmez.

Bilmemiz gereken tek şey bildiğimiz akkor flamalı lambalar dirençtir. Uçlarına uygulanan gerilime direnç gibi tepki verir. LED lambalar diyottur. Uçlarına uygulanan gerilime diyot gibi tepki verir.

Kolay gelsin...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst