Adaptörlerde Uyum

wardom035

Üye
Hocam iyi günler

Şimdi bazen cihazların adaptörleri ( örneğin modem,laptop,hdd kutusunun adaptörü ) bozulabiliyor.Bende bunların adaptörlerinin Volt ve Amper değerlerine göre adaptörleri deneyip hangisi çalışırsa kullanıyorum.Burda şunu bilmiyorum ama uyum olarak ne olmalı

Örneğin şuan elimde üzerinde şunlar yazan bir adaptörüm var :
Input: 100-240VAC,50/60 Hz
Output : 12V --- 2A , 5V --- 2A

Şimdi bu adaptöre en yakın bu var :
Input : 180-240VAC, 1.0A 47-63 Hz
Output : 12VDC - 3.5A

Uçları uymuyor ben bozuk olanın kesip buna takmayı düşünüyorum.Boşunada mundar etmek istemiyorum.Bilgisayarcı olduğum için elimde daha çok adaptör var 20-30 tane acaba hangisi kullanayım.Sizce buna en yakın ne olabilir?.2Amperden düşük olsa sıkıntı çıkarırmı örneğin elimde 12V - 1A adaptörlerimde var.

Yardımlarınızı bekliyorum.AC/DC olayını Volt Amper olayını anlatırsanız anlayabileceğim dilden çok iyi olur.EN YAKIN ADAPTÖRÜ NEYE GÖRE SEÇMELİYİM VOLTA GÖREMİ AMPERE GÖREMİ YOKSA HER İKİSİNE GÖREMİ ??

Elinizdeki adaptör 12 v. ve 5 v.da çalışma özelliği var. Değiştireceğiniz adaptörde ise 5 v. çıkışı yok. Şayet 5 v. çıkışını kullanmayacaksanız diğer adaptör işinizi rahatlıkla görür. Hatta diğerinden daha iyi olur. Çünkü gücü öncekine göre daha fazla.
Uçları kesip yer değiştirebilirsiniz.

AC. Alternatif akım yani dalgalı akım. Yönü ve şiddeti değişen akım demektir. Evlerde ve işyerlerinde kullandığımız 220 v. 380 v. elektrik AC. dir.
DC. Doğru akımdır. Akülerdeki ve adaptörlerin çıkışında doğru akım bulunur. Adaptörün içinde bulunan bir trafo 220 voltu önce 3, 5, 6, 7,5, 9, 12, 24, 48 gibi gerilime düşürür. Bu düşürülen gerilim halen dalgalı akımdır. Bunun çıkışına diyotlar ve kondansatörler bağlanarak doğru akıma çevrilir. Yani sizin elinizdeki adaptörlerin çalışma şekli böyledir.

Kullanılacak adaptörde hem voltu hem de amperi önemlidir. Cihazın üzerinde yazan volt kaç volt ise o voltta kullanmak gerekir. Cihazın üzerinde yazan amperden daha yüksek amperli adaptör kullanılabilir ama daha düşük amperli kullanılması tavsiye edilmez. Çünkü adaptörün verebileceği akımdan daha fazla akım çektiği zaman trafo yanabilir.

Forum istatistikleri

Konular
130,154
Kullanıcılar
453,249
Son üye
tseymen

Yeni konular

Geri