Ne yazikki yonetmeliklerimiz bu konuda yetersiz. Baralar arasi mesafe ile ilgili bir denetim ve disiplin yok. Elektrik muhendisleri odasi ve Tedas'a bu konuda bir kac kere dilekce yazdim ama hala bir cevap alamadim. Konu ciddi, sizide dikkatinizden oturu kutluyorum.
Baralar arasi mesafe dogrudan Skin Effect(Deri etkisi) ile ilgilidir. Alternatif akimin dezavantajidir. Akimin baranin icinden homojen olarak degilde sadece yuzeyinden gecme egilimi gostermesidir. Bu durumda iletkenimizi efektif olarak kullanamamis oluyoruz. Diger dez avantaji yuzeyde yogunlasan elektonlarin en yakin iletken ile temasa gecmesi durumudur.
Bu yuzden baralar arasi mesafe ve baralar ile pano karkasi arasi mesafe oldugunca genis tutulmali. NE kadar genis tutulmali, en az bara kalinliginin 3 kati kadar. Bazi kaynaklarda en az bara kalinligi kadar tabiride kullanilmaktadir.
Siz durumu farketmissiniz, kendi kendinize bu iste bir yanlislik var baralar arasi mesafe cok yakin olmaz diyorsunuz, hatta iddianizi guclendirmek icin yonetmeligide arkaniza almak istiyorsunuz ama uzgunum. Sadece panocunun degistirmek icin isteyecegi paranin yarisini kabul ederek duzelttirmekte karli bir alisveris gibi gorunuyor.