AG Kompanzasyonun referans akımı OG den alınabilirmi

cegerxwin

Üye
Katılım
20 May 2008
Mesajlar
109
Puanları
1
Değerli Kontrol Kalemi forum üyeleri
merak ettiğim bir konuda sizlerin fikirlerinizi almak istiyorum.
Müstakil trafolu Og den enerji ölçülen bir tesiste akım (ve-veya gerilim ) referanslarını OG den alan bir kompanzosyon sistemi tasarlanabilirmi.
 
Sorunuz,forumumuzda bolca tartışılmıştır.Lütfen ,forumdaki görüşlere bakın.
 
arkadaşlar bütün yorumları okudum ama o kadar farklı yorumlar varki insan bildiklerinden tereddüte düşüyor.kompanzasyon konusu üzerine eğitici kitap yada kaynak adresleriniz varsa paylaşmanızı istiyorum.ilginiz için teşekkürler
 
Rölelerin yapısı ve yazılımına göre değişik uygulamalar vardır, bazı rölelerde alım ve voltaj bilgisini alırsanız bu mümkün. EKM ve EKT serisi ürettiğimiz cihazlarda ise sadece akım bilgisini sekonder koruma rölesinden yada mustakil akım trafosundan alarak yaptığımız birçok uygulama var, son olarak 2 mVAr bir üniversites uygulaması yapıyoruz. Akım OG den voltaj bilgisi AG den standart cihaz sadece yazılımı farklı.
 
karmetmakina bu bahsettiğiniz işi yapabiliyor. Bu şirkette çok kıymetli mühendisler çalışıyor bildiğim kadarıyla
 
tabiki alabilirsin tereddut etme ama kullanacagın role onemlı faz açısı ayarlayanabilen bi role olmalı
 
bu işi böyle alangirli yapacağınıza gerilim trafosu koyup gerilim referansını ordan alsanız daha uygun olur.
bahsettiğiniz kontrol sistemide çalışır (kayık açıları kalibre etmek gerekli) işin doğrusu gerilim trafosudur.
 
Elbette, birkaç bin ekstra € nuz varsa bu şekildede çözülebilir..

bu işi böyle alangirli yapacağınıza gerilim trafosu koyup gerilim referansını ordan alsanız daha uygun olur.
bahsettiğiniz kontrol sistemide çalışır (kayık açıları kalibre etmek gerekli) işin doğrusu gerilim trafosudur.
 
Tecrübeli arkadaşlarıma katkılarından dolayı teşekkür ederim .
bencede akım ve gerilim referasnslarının ikisinide OG den almak karmaşa ve hata ihtimalini azaltır.ancak özellikli röleler kullanmamız gerekirlimi bunun için acaba, yani referans ve röledeki trafo oranlarını değiştirerek de bu işi halledemeyiz mi
 
akım ve gerilim bilgilerini ogden alarak çözümler üretmeniz mümkün fakat burada öenemli olan uygulanabilirlik. Şöyleki mevcut bir MMMH li sistemde gerilim trfaso bir tek Ölçüm hücresinde vardır ve oda TEDAŞ a ayit mühürlüdür yani gerilim referansı için sizin dışarıdan gerilim trafosunu monte etmeniz gerekir nasıl bir gerilim ölçü hücresi monte ederek yeriniz varsa ve tahmini bi 6-7 bin liranız varsa ama sadece akım bilgisini almak isterseniz nereden alabilirsiniz
1- trafo koruma hücreniz kesicili trafo koruma hücresi ise ki geneli böyledir hücrenin sekonder koruma rölesine giden ve hücrede mevcut bulunan 3 adet koruma akım trafosundan gelen akım bilgilerini kullanabilirsiniz bu bedavadır:)
2- sigortalı yük ayırcılı bir hücre ise trafo koruma hücreniz o zamn çeşitli akım trafosu üreticileri en ciddisi alce dir ürettiği toroidal ölçü akım trafolarını montajı çok kolay olduğu için tercih edebilirsiniz bunuda trafo ya giden xlpe kablolarına geçirerek sadece akım bilgisini kolaylıkla alabilrsiniz akım trafosu montajı kolay olmak ile birlikte gerilim trafosu eklemek oldukça zahmetli iştir. alce toroidallerde en düşük 50/5 akım trafosu yapmaktadır.
şimdi akım bilgisini ogden zahmetsizce aldık ama asıl sorun burada şudur ogden alınan akım bilgisi ile hangi röleler performanslı çalışır neden çünkü ogde akım bilgileri çok düşüktür ve hangi röle bu bilgileri okuyabilir ve hassas kompanzasyon yapabilir.
Şöyle bir örnek verelim rölelerin kullanııc kitaplarında derki röle 50mA ve üzerinde çalışmaktadır yani akım trafosunun sekonderinden min 50 mA gelmelidir der bir çok röle daha iyi değerler varsa buraya yazabilirsiniz. ve derki kademelerinizi de buna göre belirlemelisiniz otamatik tanıtım yaptığınızda bu değierin altında kalırsa röle algılamaz.
diyelimki agden 1000/5 bi akım trafosu varsa min50mA olacksa 50mAx200 (akım trafsou çevrim oranı)=10A yani sistem 10 kademe hassasiyetinde çalışır demektir buda yaklaşık olarak min.7.5kVAr lık bir min kademe demektir. 7.5 kvar ne zaman devreye girer min ihtiyaç yaklaşık olarak 10-13kW cosQ0.8 için yani sistem 10 kW altında sıkıntılı çalışır bu ag uygulamada OG ye geçince iş daha kötü çünkü ogde akım trafo sebebi ile 34,5/0,4 çevrim oranı nedeni ile 86,25 kat daha küçüktür. birde ogden akım trafosu var mesala 30/5 olsun bununda çevrim oranı 6 dır yani agdeki akım 571,5 kat küçülecektir. örnekler isek 50mA lik röleye düşmesi gereken min akım ogden bilgi aldığınızda 50mAx571.5 (akım çevrim oranı) 25.88 amper yapar agden min geçmesi gerek akım değeridir rölenin algılama yapması için bu da yaklaşık olarak 20 kVAr yapar 50/5 bi akım trafosu olsaydı 30 kvarlık bir min kademe olacaktı yani kuracağınız kompanzasyon sistemi hiçte hassas olmayacak bu değerler sizi kurtarıyorsa (min kW yaklaşık olarak 30-40kW) o zamn hiç ogye gerek yok agden de çözebilirsiniz. Ama çözülemeyen bir çok sistem var ve biz bunlar için karmetmakina ARGE si ile görüşerek yazılım ve dizaynları tamam kendilerine ait olan EKT ve EKM modellerini geliştirdik bu sisteme diğer röllerden farklı oalrak otomatik kazanç kontorl sistemi ekledik bu şu demek gelen akım bilgisi çok düşük olduğu takdirde sistem bu akım bilgisini otamatik olarak kuvvetlendiriyor ve ölçülebilir seviyeyi getiriyor bu sayede ogden akım bilgiis alsak dahi çok hassas kompanzasyon sistemlerini sağlıklı bir şekilde çalıştırabilriyoruz.
Kısaca bir uygulamamızı anlatayım 1000kVA bir trafo var ve boşta çalışıyor sadece bekçi kulubesi var aylardan yaz sobada yok sadece gece kullandığı tasarflu ampül ve çay makinası bir çok sabit kademe uygulaması yapılması rağmen trafoyu boşta dengelenememiş değerler endüktif ve kapasitif (%50 lerin altına inememiş)ve bizden yardım istenmişti bizde EKM-22.5 yani her fazında 7.5kVAr olan her fazı ayrı ayrı bağımsız kompanze eden sistemi devreye aldık(çözüm garantili idi ödemesini kompanzasyon problemi çözülünce aldık:)) akım bilgilerini kesicili trafo koruma hücresindeki sekonder koruma rölesinin akım bilgilerinden aldık ve şunu gördük ki AGden 1 A geçtiği takdirde biz trafoyu kompanze ediyor bu nedemek şu demek trafo etiket değerine göre boşta ki anma akımı 19,2 A dir 1 A de agden geliyor toplam 20.2 A dir ogdeki akım trafosnun sekonderinde bu değer 39mA dir 50mA altında ama bizim sisitem çalışıyor ve bizim sistemin min kolu 0.25kVAr :) çok düşük değilmi ve bu 0.25 kVArı bizim sistem otamatik kazanç kontrolü sayesinde düzeltmeyi algılayabiliyor bu 0.25kVArlık kolun röle üzerine düşen akım değeri 2mA bile değil standart röleler kademe hassasiyetini akım trafosuna bağlı olarak 50mA altında istemezken bizim geliştridiğimiz sistem 2mA bir kademe hassasiyetine olanak veriyor:) arkadaşlar bu arada bu kadar araştırma ve zihni sinir sahibi olmamızın nedeni karşımıza bu şekilde bir çok sorun çıkması dolayıs ile sistem devreye alında ve değerler eş zamanlı olarak %20 ve %15 in altına hemen indi:) böylelikle ne yaptık trafolu müşterilerin sabit kondansatör gruplarını da otomatik hale getirmiş olduk bunun gibi bir çok uygulama var hem montajı kolay hem ekonomik hemde kesin çözüm ogden akım bilgisinin almanın en büyük avantajıda trafoyuda gördüğünüz için trafonun değişken olan boştaki ve yük durumundaki reaktif ihtiyacını görüp otomatik oalrak kompanze etmenizdir. Her şartta kesin çözüm yani daha detaylı bilgi için bana mesaj atabilirsiniz iyi çalışmalar dilerim.

___

cevabı ekleyince cevabın bir hayli uzun olduğunu gördüm:) vaktim vardı herşeyi ile anlatayım dedim sorularınız için tekrar hayırlı günler iyi çalışmalar
Elkomsis
312 256 04 58
Ahmet BİLGİN
Elk.Müh.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
129,826
Mesajlar
930,542
Kullanıcılar
452,649
Son üye
sanlav

Yeni konular

Geri
Üst