Merhaba. Bu akü çok uzun süre şarjsız kaldıysa plakalarında mutlaka iç sulfatlanma olmuştur, normal şarj akımı (15 volt, 2 amper gibi) uygulansa bile bu akımı hiç geçirmeyebilir. Sealed tiplerde asitli su plakalara ve separatörlere emdirilmiştir, sulu kurşunlu-asit akülerdeki gibi su seviyesini göremezsiniz zaten..
Saf su konulmadan önce aküye 30- 36 volt 1 A güç kaynağı ile bir şoklama yapılmalı. Çok uzun olmayan, kısa süreli (uzun süreli olursa 30-36 volt veren akü şarj cihazı trafosu redresörden (köprü diyottan önce) yanabilir!) bu şoklamada kutup başlarında sfır veya sıfıra yakın düşük voltajı 12’ye doğru yükselirse sulfat kırılıp akım geçtiği ve sülfirik asit oluşmaya başladığı anlaşılır. Bu akünün canlanma işaretidir.
30-36 volt 1A DC uygulandığı halde bu şoklu şarjdan sonra voltajda yine değişme yoksa işte o zaman “açmayın!” denilen kapağı kaldırıp küçük kolonya hunisi veya iğne enjektörle plakaları ıslatacak kadar çok aşırı dordurmadan saf su ilave edin. Yine kutup başlarında avometreyle ölçümde değişiklik olmazsa iğne enjektörle asitli su ilavesini her 6 göze yapın. Bu durumda 30-36 voltluk şoklama akımında kutup başlarında artan bir değişme varsa akü plakalarındaki sulftatlar az da olsa giderilip şarj almaya geçiyor demektir.
Şarj alıp normal duruma dönen kurşun-asitli (sulu/jel) 6 amper, 12 volt akü 0.6 amper şarj akımıyla bundan sonrasında şarj edlmelidir. Bu kritik şarjı alıncaya kadar aküye uygulalan amper değeri daha büyük olabilir, ancak şarj akımının voltu fazla (30-36 volt) olmalıdır ki iç sulfatlanma kolayca kırılsın ve sülfirik asit plakarın yanında kolay oluşsun. Eser miktarda oluşsa bile geçen akımla artan asit yüzdesiyle akü sıfırdan başlayıp şarj akımını almaya başlayabilir, bu içindeki plakaların sulfatlanma derecesine göredir.
Çift valfli (sealed) akülerde asıl akü kapakları kapalı bile olsa yan gaz çıkış valflerinden gaz çıkışı iç basıncı dengelemek için yine olur, ama kapalı veya tıkanık oldukları varsayılıp akünün içinde gaz sıkışmaması için bu üst kapaklar şarjda mutlaka açık bırakılmalıdır. Sülfirik asit veya asitli su dışında soda, vb. yabancı maddeler aküye kesinlikle konmamalı. Şar süresi; şarj akımı akü amper-saatinin 1/10’u olarak alındığında yaklaşık 10 saattir. 6 amper-h için 0.6 amperle 10 saat gibi. Kolay gelsin..