Akü ve Adaptörü Kamera Cihazına Bağlamak

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Salih445
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İki adet yüksek amper diyot ile sorunsuz en ucuz yedekleme yapılabilir.
1.besleme artısına ve 2.besleme artısına birer diyot. Diyotların katotları/çizgili tarafları birleştirilecek ve yükün artısına bağlanacak. Her iki beslemenin de eksi uçları birleştirilecek ve yükün eksisine bağlanacak.
Bu durumda her iki kaynak da yükü voltajları oranında besleyecek. Tek tek beslemesi istendiğine göre, 1.kaynağın voltajını 0.2-0.3 volt gibi yükseltmek gerekiyor. Ayrıca diyot üzerinde türüne göre 0.3-0.7 volt gibi gerilim düşümü de dikkate alınmalı!
Evet en son bu şekilde yapacaktım, Sorun şu, akü şarj tek başına HDDyi kaldırmaya yetmiyor, ikisi bağlı bi gece denedim, akü şarjı genel olarak çok sıcaktı ve bi gecede yarı dolu aküyü dolduramadı.

Elektrik uzun süre gidip de akü dibe inince, elektrik geldiğin anda 12v 5a adaptör yüksek akım çekileceği için açılmayacaktır, akü şarj da aküyü belli bi seviyeye (10,5voltun altına düşmeden yaklaşık 2,5a anlık akımı verebilmesi lazım) getirene kadar HDD kendisini kalkışa zorlayacak.

Aküde de bi tane röle sürekli çekili kalacak, Voltaj yükseltici yaklaşık 3-4voltlara kadar aktif kalabildi. Röle de 4,5v gibi bırakıyor, 9vta tekrar çekiyor, röle bırakınca akü devreden çıkacak sistem kapanmış olacak.

Aslında problem çok basit ama kitabına uygun yapmak zor.
Screen Shot 2025-09-18 at 07.20.21.484 PM.webp

Bu durumda da akım çekmeyi bırakınca akü 10-11v seviyelerine tekrar çıkınca röle açılıp devreye akım vereyim derken röle kararsız kalıp yükseltici modülü yakabilir.

Hurdalardan tl431 çıkarsa akü koruma yapıp yükselticiyi de rafa kaldırayım

Voltaj dalgalanmaları için yük/cihaz önüne dc-dc buck-boost regülatör ekleyin. Bendeki sistem o şekilde.
Diyot voltaj düşümü ve geçen akım çarpımı kadar bir güç ısıya dönüştüğünden yukarıdaki diyotlara paralel bir röle de kullanılarak ısınmanın/güç kaybının önüne geçilebilir.

Elimde tl431 çıktı, 10,6 gibi kesip 12.5 gibi açan bir koruma devresi yapabilirsem eğer, adaptörle birleşimini röle+kondansatör ile yapacağım

TL431 ile https://320volt.com/aku-desarj-korumasi-tl431-mosfet/ şu devreyi yapmak istedim, en alttaki devre şemasına bakarak birebir yaptım, 10,8de kesiyor birdaha açılmıyor, uğraş uğraş 2 gün uğraştım. Meğerse en alttaki şemada histerezis direncinin yerini yanlış konumlandırmışlar. Fark etmem 2 günümü aldı. Kızmayın çok uzun zaman oldu delikli plakete devre yapmayalı, gözüm artık eskisi gibi seçemiyor. Devredeki dirençlerin değerleri de çok saçma, onları bulmak da zor.

neyse yaptım, koruma devresinin çıkışına röleli sistem yapıcam güya, yaptım, kondansatörleri ekledim, adaptörü fişten çekiyorum röle 5 saniye sonra kendisini bırakıyor, kondansatörlerden kaynaklı. Shortky diyot ekledim adaptöre, röle tetiğini kondansatörden önce almak için, denerken baktım ki soğutucusuz kullanılmaz. Soğutucu ararken bi duraksadım.

Sonra döndüm sisteme baktım, röleler, kondansatörler, shortky diyot, sürekli ısı, Yaptığım devre kartı adaptörün kasasından büyük olmuş. Bir de bunları yaparken kamera sisteminde test edeyim dedim, sadece akünün artısını sisteme taktım ve kameralar çalışmaya başladı. Meğer bizim VGA toprağa akım iletiyormuş, yani akü koruma devresi işi de patladı.

Uğraşırken adaptör yere düştü plastik kapağı attı kendi kendine. Yapıştırmadan önce bi içini inceyeyim dedim, karşımda TL431.

Adaptör çıkışını akü şarjdan 0.05v yükseğe ayarladım.

Son durum

Akü direkt şarj cihazına bağlı, aküye tl431 deşarj koruma+ soğutuculu 220 kılıfında 8+8 16amper voltaj düşümü iyi bir shortky diyot ekledim, Adaptör çıkışı 13.8v civarına ayarladım. Monitörü de açıp topraklamasını keseceğim. Zaten plastik kasa.

Bu şekilde, elektrik varken akü şarjda bekleyecek, adaptör voltajı da yüksek olduğu için kamera sistemine akım veremeyecek. Aynı şekilde Adaptör de aküye akım veremeyecek. Elektrik kesildiği anda shortky üzerinden akü sistemi besleyecek (ısınması gayet ideal seviyelerde kalıyor), Akü 10.8va indiği anda tl431 aküyü kesecek. 12.3-12.4 civarına gelene kadar aküyü açmayacak.

Mesele aküyü korumaksa, en iyi çözüm bir adet solar şarj kontrol cihazı.
Aküyü bağladıktan sonra panel girişinden dc12v şebeke beslemesini ver, yük çıkışından dc12v al. Burada dikkat edilecek nokta, yük çıkışı 13.8 volt yüzdürme/float şarj voltajını doğrudan yüke verir. Şebeke olmadığında ayarlanan seviyeye düşene kadar aküden beslemeye devam eder. Ben buraya dc-dc buck-boost voltaj regülatörü takım dc12 volt'u garanti ediyorum.
Ayrıca cihazın yük çıkış akımı yeterli mi diye araştırılmalı!

Ekli dosyalar

• IMG_20250923_072143.webp
    IMG_20250923_072143.webp
    24.1 KB · Görüntüleme: 2
https://mervesanteknoloji.com/mt-501-2-ups-aku-sarj-ozellikli-smps

Böyle çözümler de mevcutmuş.

Mesele aküyü korumaksa,
Akü hiç önemli değil de sorun kamera cihazları özellikle HDD 10 volta düştüğü anda sürekli açılmaya çalışıyor. Elektrik yokken belki dakikalarca açılmaya çalışarak kendisini bozabilir. Akü de bir noktada önemli tabi.

Ben buraya dc-dc buck-boost voltaj regülatörü takım dc12 volt'u garanti ediyorum.
Bu garantiye akü deşarj koruması varken gerek yok. 13.8-10.8 aralığı gayet ideal diye düşünüyorum. Hem de saf haliyle. O modüllerden de elime çok geçti, bozulmaya giderken genelde çıkışa çok yüksek voltaj veriyorlar. Onların kalitelisi ile solar panel cihazı ve akü şarjlı smps aynı paraya gelir.

Akünün aşırı şarj ve aşırı deşarjı solar kontrol cihazı voltaj aralığıyla kontrol edilebilir. Dc-dc buck-boost regülatör yüklerin gerilimini garanti eder. Kablo biraz uzunsa 12 volt ile bile kameralarda kıpraşmalar başlar.
Karar sizin.;)

Akünün aşırı şarj ve aşırı deşarjı solar kontrol cihazı voltaj aralığıyla kontrol edilebilir. Dc-dc buck-boost regülatör yüklerin gerilimini garanti eder. Kablo biraz uzunsa 12 volt ile bile kameralarda kıpraşmalar başlar.
Karar sizin.;)
Evet haklısınız solar kontrol aslında benim işimi net çözecek şeydi, şuan sistemimden oldukça memnunum, kameralar yeni nesil 9v ile bile gayet iyi çalışıyorlar, kayıt cihazı da öyle, lakin HDD öyle bir ayarlanmış ki 10,8 gibi başlıyor ağlamaya. Aküden sisteme giren kablom inceydi, soketli başka bulamadım öyle değerlendirdim, baktım akü ile sistem arasında 1voltu geçen fark var, adaptör kısmında problem yok da. yarın ilçeye inince kablo ve kablo kanalı almak niyetim var, hayırlısı. Elimdeki 3*2.5 yanmaz kabloları da ziyan etmek istemedim açıkcası 😁

Bir de kabloların soketli olması niyetindeyim, yerli malı piyasada bulunan soket tarzları çok dandirikten.

Güç kaynakları ile kayıt cihazı arasındaki 5 metre kabloyu 2x1,5 ile değiştirdim. Monitörün topraklamasını ayırdım. Akü kesme voltajını 11.1v seviyesine ayarladım. Şuan sistemimden çok memnunum. Akü şarj işini yapıyor adaptör kendi işini yapıyor. Tertemiz.

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri