akım hızı nedir?

akımın hızı 50 megaherstir tir
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
yorumlar biraz lise hız problemlerine aranan çözümlere yönelik olmuş. Bu konuya örnek vererek katkıda bulunmak isterim;
Örneğin; x metrelik bakır bir iletken düşünün bu iletkenin içinde bulunan atomları bir boru içerisinde birbirine bitişik olarak dizilmiş ve boru uzunlugu kadar yeri kapsayan bilyeler olarak düşünün. bahsi geçen borunun bir ucundan bir adet bilye ittirdiğiniz anda diğer taraftan aynı anda bir bilye dışarı çıkar. elektrik kablosunda da aynı mantık geçerlidir. bu bakır kabloya elektriksel bir gerilim uygulandığında bakır iletken içinde bulunan ( içi birbirine bitişik bilyelerle dolu boru örneğinde olduğu gibi birbirine komuşu atomlar )atomların son yörüngelerinde bulunan atomlar uygulanan gerilimle kendilerine komşu olan atomun son yörüngesine geçerler. Bir atomdan kopup diğer komşu atomun son yörüngesine yerleşen elektronlar sayısı kadar elektron da aynı anda diğer komşu atomun son yörümgesine geçerler(aynı türden maddeler birbirini iter (elektron elektronu iter.)) bu işlem bakır iletkenin diğer ucunda ki son atoma kadar gerçekleşir ve elektronlarınb bu hareketi sebebi ile akım olusur. bu yüzden 1metre de olsa 1000 metre de olsa gerilim kaynagını devreye aldıgımız anda yanı aradakı iletkene gerilim uyguladığımız anda elektronların komsu atoma geçmesi ile kablo ucuna bağladığımız lamba yanar. Özet olarak ölçümlemek istediğimiz butona basıldıgında lambanın nekadar süre sonra yanacağını tespit etmek gerekirse mantıksal cevap ilk elektronun komsu yörüngeye geçme süresidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,881
Mesajlar
921,272
Kullanıcılar
451,016
Son üye
töroğluhalit

Yeni konular

Geri
Üst