Akım Trafolarının K ve L Uçları Bağlanmazsa

palo

Üye
Katılım
27 Mar 2007
Mesajlar
35
Puanları
1
Yaş
40
kompanzasyon veya başka bir yerde akım trafolarının k ve l uçları herhangi bir nedenden dolayı bağlanmazsa uçları boş bırakılırsa akım trafolarına nasıl bir zarar verir.akım trafolarında yük geçerken k ve l uçlarını kısa devre etmelimiyiz ?boşta kalsa zararı olurmu.
 
kesınlıkle boş bırakılmamalıdır.çunkı prımer akımdan geçen yuke gore nuve doyum noktasına ulasacak prımere ters yonde sarılı olan sekonder uçlarda kv seviyesinde gerılım olusacaktır.bundan dolayı ya k l uçları koprulu olmalı yada olçu aletıne vs baglanmalı.
 
akım trafolarının Kve I ucları kesinlikle bosta bırakılmaz hiçbirşey bağlamayacaksınız bile kısa devre edin sekonder üzerindeki manyatik akı artarak ısınma ve insan hayatı için bile tehlikeler oluşturur lütfen bu gibi durumlara dikkat edelim ve akım trafosu uclarında kesinlikle Sigorta vb.araçlar kullanmayalım....
 
üsteki yorumları ikiside dogru sekonderde 2000 3000 volt olusabilir kısa calısmada hemen değil ama uzun calısmada kesinlikle patlar ısıdan dolayı ve büyük zaralar verir ben cok kez saltta patlıyan akım trafolarına sahit oldum bombadan farkı yok malesef..
 
Benim merak ettiğim neden sekonderi açık bırakılacak bir akım trafosu kullanılır?
 
Benim merak ettiğim neden sekonderi açık bırakılacak bir akım trafosu kullanılır?

Sn nefer madem akım trafosu kullanıyoruz sekonderi neden açık bırakalımki sorusunun farklı bir verisyonu olmuş sorunuz örnek vererek açıklayayım;
Tesise enerji verirken bazen kompanzasyon panosu ana panoya enerji verildikten sonra getiriliyor (çok yanlış bir olay). Bu durumda Ana pano barasındaki akım trafolarının sekonder uçları açık kalıyor (unutuluyor) ve enerji veriliyor kompanzasyon panosu yerine konup bağlantı yapılana kadar akım trafoları hakkın rahmetine kavuşuyor.
 
Merhabalar,

Akım trafosu uçlarının montajı, değişimi ile ilgili sahada ki genel uygulama, "hızlı bir şekilde bağlamak, sökmek, değiştirmek" şeklinde olmaktadır.

Akım trafoları uçları boş kaldığında, akım trafosunda belli bir süre sonra yanma-patlama-bozulma gerçekleşir.

Akım trafosunun uçları ne kadar boş bırakılırsa yanma-patlama-bozulma gerçekleşir?

Uçları kısa bir süre boş bırakılan akım trafosu yanmamış olabilir.Uçları kısa bir süre boşta kalan akım trafolarının ölçüm hassasiyetinde bir değişiklik, bozulma yaşanır mı?

Ölçüm hassasiyetinde değişmiş bir akım trafosu ile ölçü almak, Elektrik müşterisi, elektrik satıcısı ve elektrik sistemi için ne anlam ifade eder?

Akım trafolarının uç bağlantılarını kolaylaştıran bir sistem varmı?

Teşekkür ederim.
 
Nizami pano dizaynında,tüm uçlar,bir klemens üzerinden,bağlanacakları yere götürülürler.
Akım uçlarının götürülmüş oldukları klemensler " çengelli üst köprü " lü veya " üst köprülü"
klemenslerle yapılır ve gerekli durumlarda bu köprüler şöntlenerek devrede işlem yapılır.
Akım devrelerinin açık kalmalarının en bariz sebeplerinden bir tanesi,devredeki ölçü ale-
tinin sökülmsi veya ölçü aletinin sonradan bağlanacak olmasıdır.Akım klemenslerinin köprü-
lü tip olması halinde,bu hatalara düşülme durumunda kalınmaz.
 
aslında cevabı son derece basit ohm kanunu sekonder için uygularsak U = IxR den akım sabit R ise seconder ucları acıkta oldugu için sonsuz oldugundan Gerilimde sonsuza gider dolyısı ile akım trafosu bir süre yüksek gerilime maruz kaldıktan sonra dayanamaz.. Yanlışım varsa düzetin lütfen
 
Akım trafosu uçları boş bırakılmamalıdır. Sayın "enorma" nın bahsettiği gibi akım "0" olacağı için gerilim çok kısa bir sürede sonsuza gider.

Uçları boşta kalan akım trafosunun sargıları zarar görebilir, patmala olabilir, hassasiyet ve çevirme oranı değişebilir.

Malesef bu konuda Türkiye'de yeterli bilinç oluşmuş değil.

Ölçme ayırma klemenlerini inceleyebilirsiniz. www.klemsan.com.tr
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,837
Mesajlar
930,658
Kullanıcılar
452,669
Son üye
koraykahvecioglu79@gmail.

Yeni konular

Geri
Üst