Akım trafosu belirlemek

denmarko

Üye
Katılım
4 Ağu 2008
Mesajlar
63
Puanları
1
Yaş
40
Merhaba arkadaşlar akım trafosu belirlerken nelere dikkat edilmeli hassas (kompanzasyon için) mesela 100 amper için 100/5 midir. Yüksek veya düşük çevirme oranı kullanmanın ne gibi dezavantajları olur.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Düşük kullanır iseniz,akım trafosunun yanmasına sebep olabilirsiniz.Yüksek seçer iseniz,dü-
şük akımlarda,röleniz ,çalışma akımını algılayamayacağı için,etkili bir kompnzasyon yapama-
yabilirsiniz.100 amp. akım için,en uygun rakam 100/5 tir.Bu konu ile ilgili görüşleri,forumu-
muzda bulabilirsiniz.
 
100A akım geçen bara için örneğin 75/5 akım trafosu seçerseniz akım trafosunun çıkışında 5A'den fazla akım çıkışı alırsınız ki, akım trafosunun yanı sıra hem reaktif röleye zarar verirsiniz hem de ölçmede hata oranı yükselir.
 
kompanzasyon için tesisin çektiği akımın biraz üstünde akım trafosu koyman yeterli olucaktır.
 
slm kompanzasyon kontrol cihazları bazen kondansatörler kademelri büyük seçilmişse çekilen akımı doğru algılayamıyor bu yüzden senin eğer çekilen amperin değişmiyorsa sabitse bölgesel kompanzayon yapman daha uygun olur bence
 
Merhabalar,

Koyduğunuz sigortaların bir altını seçebilirsiniz diye biliyorum. Çünkü geçen akım sigorta değerinin altındadır. Ancak 100 A geçiyorsa ordan 100/5 in bir üstü koymanızda yarar vardır.

Kolay gelsin.
 
Bir de sınıfı önemli
class:1
class :05
class :0,1 gibi

Bulabilirseniz class 0,1 almanız iyi olur.
 
Genelde rolelerin çalışma akımı 20mA olduğu için bu akımın altında dönüştürmeyi cihaz görmez. Bu durumda kurulu güce göre değil çekilen akıma göre akım trafosu seçilmelidir.

ÖRNEK: Tesis yeni, makina sayısı az, kurulu gücü 1000kva çekilen max akım 230A ölçüldü. Akım trafosu 250/5 300/5 gibi seçilmelidir. Makinalar arttı akım 500A buluyor akım trafosuda değiştirilmelidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,182
Mesajlar
923,998
Kullanıcılar
451,541
Son üye
hyo23

Yeni konular

Geri
Üst