akım trafosu mesafesi

Katılım
23 Mar 2008
Mesajlar
29
Puanları
1
Yaş
39
arkadaslar benim sorum akım trafosunun röleye uzaklıgı ne kadar önemlidir.Şöyleki mevcut işletmedeki kompanzasyon panosunu yaklaşık 30m ileriye tozdan dolayı taşımam gerekiyor.ama akım trafoları eski yerinde kalmak zorunda. Bu mesafeden trafodan gelen bilgide kayıp çok olurmu röle nekadar etkilenir. rölelerimin biri kael biri gepa.bilgisi ve tecrübesi olan arkadasların dikkatine. irtibat no:05352429044
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Eski tip rölelerde sorunsuz çalışmaktadır, 50 metreye yakın mesafede bir çok uygulamamız oldu. Yeni tipler fazla alıngan yapıya sahipler hemen saçmalıyorlar. Tedbiren;
Mevcut akım trafoları, baralı tipse ve çok eski değilse, kablo güzergahında da trafo yada busbara yakınlık yoksa sorunsuz çalışır, kablo tipi (toroidal) akım trafosu ise trafo yada busbara uzakta yakında olsa ekranlı kablo ile taşıman iyi olacaktır. Önemli olan mesafeden çok manyetik alana maruz kalmasıdır, bunu da önlemenin en kolay yolu ekranlı kablo ile pvc kanal içerisinde taşımaktır. (Kablo tavasında enerji kabloları ile birlikte taşınması yine manyetik alana maruz kalmasına sebep olmaktadır.)
 
Sayın Maraslıfaruk
30 mt. mesafede problem olmaz. Şöyleki R = L/(X.S) direnç formülünde R=30/(56 x 2,5) = 0,21 ohm olmaktadır. Röle 10 mA akımla çalışmaktadır. 30 mt kabloda olan gerilim düşümü U = R x I dan 0,21 ohm X 10 mA = 0,0021 Volt yapar. Yani 2,5 mm2 kesitli kablo ile mükemmel çalışır. 1,5 mm2 kabloda bile çalışır. İyi çalışmalar
 
yorum yazan arkadaşlara teşekkür ederim ben akım trafolarını 15va trafoyla değiştirip öyle taşımayı düşünüyorum ne dersiniz.
 
Kullandığınız akım trafosunun sekonder akımını ve rölenizin akım girişlerinin harcadığı gücü ve kullandığınız kablo kesitini bilseydik daha detaylı yardımcı olabilirdik.
Akım trafolarının sekonder akımı 5 A rölenin akım giriş gücünün 2VA kablo kesitinin 2.5 mm olduğunu kabul edersek 10 VA akım trafosu yeterlidir. 15 VA lık trafo gayet iyi olur.

Kolay gelsin...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,780
Mesajlar
920,435
Kullanıcılar
450,867
Son üye
mahir033

Yeni konular

Geri
Üst