Akvaryum Power LED Yapımı Hakkında Kafama Takılanlar

Merhabalar,
Akvaryumuma 1 W'lık power ledler kullanacağım ama alüminyum soğutucu blok kullanmayacağım için fan kullanmayı düşünüyorum.
Kullanacağım fanın ölçüsüne tam karar vermesemde 2 adet 12V 0,32A değerinde fan kullanılacak.
Ben bunları nasıl bağlayabilirim?

LED DRİVER: Powerlux DC 62-90V, 280-350mA özelliğinde.

Power Ledleri ve fanları seri bağlamam çalıştıracaktır da ne kadar sağlıklı olur? 2. Bir priz kullanma gereği duymadan nasıl çözebilirim?

Şimdiden teşekkürler.

adaptörünün gücü yettiği sürece sıkıntı olmaz. driverler 220 ile çalışacak, adaptör 12 volt olacak haliyle 2 tane priz kullanmanda fayda var.

adaptörünün gücü yettiği sürece sıkıntı olmaz. driverler 220 ile çalışacak, adaptör 12 volt olacak haliyle 2 tane priz kullanmanda fayda var.
Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Doğrusu şebeke elektriğini direk drivera oradanda ledlere ve en son fanlara seri olarak bağlamayı planlıyordum. Led driver 350mA sabit akım olarak geçiyor 62-90V arasında gerilim verebiliyor.
Örneğin 3,2V çeken 20 led ve 2 fan bağladığımda 88V ihtiyacım oluyor. Ama bu bağlantı problem çıkaracaksa pasif soğutmaya çalışmak daha makul gibi. Prizlerde filtre, ısıtıcı, soğutucu, armatür olunca çift prizli olmasını o sebeple istemedim.
Fanları ledlerle seri bağlayamazsınız.

Olması gereken ledler ayrı devre fanlar ise ayrı olacak.

Power ledleri mutlaka alüminyum soğutucuya bağlayın. Başka nasıl monte edeceksiniz?
Sizede çok teşekkür ederim değerli yorumunuz için.
Alüminyum blok kullanmayacağım ama eski bilgisayar kasamın alüminyum yan kapağını büküp oraya montajını yapmayı planlıyorum.
Armatür ayağı olarakta baza tutacağı veya çamaşır askılığı olacak. Evdeki eskileri değerlendirmek biraz hoşuma gidiyorda. 😅

Anlaşılıyordur da Elektrik Elektronik kısmında pek bilgi sahibi değilim. Ufak tefek evdeki tamiratlar ve termostatlı fan yapımı haricinde bir şey yapmadım.

güzel insan, ben bodoslama anlattım, @serkan_48 usta, ayrıntılı anlattı. ledlerin driver ile çalışıyorsa; kaç volt harcadığı değil ledleri yakmak için verdiği voltaj önemlidir. yani 220 volt. fan fandır 12 volt ile çalışır (6 volt/ 24 volt karıştırmıyorum) 12 volt fanı 12 volt ile beslersin (adaptör gücünün amperi kullanımından yüksek olsun yeter) kullandığın pasif soğutma (metal olan) ne olursa olsun eğer yeterli değilse, aktif soğutma yapmak zorundasın (fan yani) tasarım senin, plan senin, istediğin metali kullan ama soğutma ledlerin ömrü için gerekli. bir de ledlerin ve driverlerin datasheetleri olmadan biz konuşur dururuz. umarım tropik balıkların yanında mercan da yetiştiriyorsundur. balık beslemede artemia gibi canlı yem de kullanabilirsin.

güzel insan, ben bodoslama anlattım, @serkan_48 usta, ayrıntılı anlattı. ledlerin driver ile çalışıyorsa; kaç volt harcadığı değil ledleri yakmak için verdiği voltaj önemlidir. yani 220 volt. fan fandır 12 volt ile çalışır (6 volt/ 24 volt karıştırmıyorum) 12 volt fanı 12 volt ile beslersin (adaptör gücünün amperi kullanımından yüksek olsun yeter) kullandığın pasif soğutma (metal olan) ne olursa olsun eğer yeterli değilse, aktif soğutma yapmak zorundasın (fan yani) tasarım senin, plan senin, istediğin metali kullan ama soğutma ledlerin ömrü için gerekli. bir de ledlerin ve driverlerin datasheetleri olmadan biz konuşur dururuz. umarım tropik balıkların yanında mercan da yetiştiriyorsundur. balık beslemede artemia gibi canlı yem de kullanabilirsin.
Allah razı olsun ustam. Doğrusu hiç verileni düşünmemiştim hep harcanana göre düşünüyordum.
Ben en iyisi bilmediğim kısımlara çok burun sokmadan pasif soğutmayla bu işi halletmeye çalışayım. Sıcaklığa göre 2. prizle fan eklemesi yaparım.

Maalesef mercanım yok, sadece tatlı su akvaryumlarım var. Yolunuz Sakarya'ya düşerse çay içmeye beklerim. Elimdeki türlerdende istediğiniz kadar hediye edebilirim. (L144 tül ve düz kuyruk vatozlar, Glofish tetra, mavi melek karides, çeşitli salyangozlar ve bitkiler)

Resmi sitesinde veri bulamadım sadece üzerinde yazan bilgiler mevcut.
leddriver.PNG

Maalesef mercanım yok, sadece tatlı su akvaryumlarım var. Yolunuz Sakarya'ya düşerse çay içmeye beklerim. Elimdeki türlerdende istediğiniz kadar hediye edebilirim. (L144 tül ve düz kuyruk vatozlar, Glofish tetra, mavi melek karides, çeşitli salyangozlar ve bitkiler)
güzel dileklerin için teşekkür ederim. bilmediğin her şey zordur ve kimse bir kerede öğrenmiyor. sora sora doğruları bulmak önemlidir. sorup sorgulamak asla hata değildir. umarım sakarya'ya yolum düşer ve siz güzel insanlarla tanışmak isterim. (nasip / kısmet) balık, akvaryum değil de deniz balığını yemeyi severim. bir zamanlar hatchery de çalıştım. yani epey bir balık ürettik ama deniz için. tatlı su üretimi yetiştiriciliği ayrı bir zevk ve olay. ama çok benzer yanları var.
bu led driver kaç tane led için bilmiyorum, armatür olarak değil sanırım. görmeden yorum yapmak sakıncalı. renk spectrum olayına dikkat etmek lazım. yani lamba/ışık deyip geçmemek lazım. umarım balıklarınıza uygun renk scalasında seçim yapmışsınızdır. geniş bir yelpaze size kolay gelsin.

güzel dileklerin için teşekkür ederim. bilmediğin her şey zordur ve kimse bir kerede öğrenmiyor. sora sora doğruları bulmak önemlidir. sorup sorgulamak asla hata değildir. umarım sakarya'ya yolum düşer ve siz güzel insanlarla tanışmak isterim. (nasip / kısmet) balık, akvaryum değil de deniz balığını yemeyi severim. bir zamanlar hatchery de çalıştım. yani epey bir balık ürettik ama deniz için. tatlı su üretimi yetiştiriciliği ayrı bir zevk ve olay. ama çok benzer yanları var.
bu led driver kaç tane led için bilmiyorum, armatür olarak değil sanırım. görmeden yorum yapmak sakıncalı. renk spectrum olayına dikkat etmek lazım. yani lamba/ışık deyip geçmemek lazım. umarım balıklarınıza uygun renk scalasında seçim yapmışsınızdır. geniş bir yelpaze size kolay gelsin.
Yemesi ayrı zevkli o konuya katılıyorum. Sırf güvenlikleri için tatlı su balığı besliyorum. 😅
Affınıza sığınarak bildiklerimi açıklamak isterim.
Daha önce powerledden armatür yapanları incelediğimde bu tarz ürünlerle yaptıklarını gördüm. Powerledlerin üzerinde yazan "(18-25W)x1W led" yazısı 18 ile 25 adet 1W'lık ledi çalıştırabileceğini gösteriyor. Diğer veri ve aralarındaki bağlantıyı tam olarak bilmesem de bu ürünlerin sabit akım ile çalıştığı söyleniyor. Powerledler ısındığı zaman fazla akım çekip yanarmış. Bu durumu engellemek için sabit akım seçmeye çalıştım.
Spektrum dağılımı için tecrübeli akvaristlerin genel oranlarına sadık kalmayı planlıyorum. %25 Deep red, %10 royal blue ve %65 soğuk beyaz 6500K+ Dizilimlerinide planladım geriye sadece sipariş edip birleştirme aşaması kaldı.
Bu tarz armatür yapanlar sadece pasif soğutmayı tercih etmişler. Malum soğutucu blok kullanmak yerine pcbleri direk alüminyum kapağa montajlayacağım için aktife yönelmem gerekti.

Sizlerle konuştukça aklıma yeni sorular takılsa da müsait zamanda biraz daha araştırıp cevap bulamadıklarımla rahatsız ederim. :)

en uyuz renk royal bluedur. benim bildiğim 3 çeşidi var bunların bir tanesi akvaryum için uygundu. bir ara bu işlerle uğraştım oradan biliyorum. datasheet incelemeden toplama yapma. bu arada yaptığın bağlantı ve şemayı paylaşırsan, bizden sonra geleceklere örnek olur. şimdi bana "kolaysa sen yap" desen, en az bir hafta kafa patlatmam gerekir. kendini hiç bir zaman küçük görme. tekrar kolay gelsin. bilgi dediğin olay çook geniş senin bildiğini ben bilmem, benim bildiğimi sen bilmezsin. buradaki üstünlük bilgiyi paylaşmaktır.

Son düzenleme:
en uyuz renk royal bluedur. benim bildiğim 3 çeşidi var bunların bir tanesi akvaryum için uygundu. bir ara bu işlerle uğraştım oradan biliyorum. datasheet incelemeden toplama yapma. bu arada yaptığın bağlantı ve şemayı paylaşırsan, bizden sonra geleceklere örnek olur. şimdi bana "kolaysa sen yap" desen, en az bir hafta kafa patlatmam gerekir. kendini hiç bir zaman küçük görme. tekrar kolay gelsin
Sağolasın ustam. Nasipse bu akşam alternatiflerimi ve maliyeti hesaplayıp bir karar vereceğim. Sistemi düzgün bir şekilde tamamlayabilirsem detaylarıyla konu açacağımdan emin olabilirsiniz.

Bildiğim kadarıyla direk royal blue olarak değilde farklı mavi tonları mevcut. Buzmavisi (490nm), kraliyet mavisi(440nm) ve mavi(460nm) şeklinde. Belki powerlux, hongli ve farklı çin markaları arasında farklı dalga boylarındaki renkler aynı isimle satılıyor olabilir.

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri