Alarko 30 GX -122 soğutma Chillerinde Enerji sorunu

verniy

Üye
Katılım
8 Ocak 2008
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
40
Merhaba Arkadaşlar,

Kullanmakta olduğumuz Çiller sisteminde şebeke gerilimindeki fazlardan birinin gerilimi diğerlerine oranla alçak gerilim tarafında 6-7 Volta kadar çıkmaktadır.L1 ve L3 birbirine yaklaşık 1-2 volt civarında fark varken L2 fazında bu değer 6-7 volta kadar çıkıyor.Chiller yıldızdan üçgene geçtikten kısa bir süre sonra alarm vererek devreden çıkmaktadır.Bu alarmın anlamıda sistem 1,8 sn içindeki bir fazdaki akım değeri diğerlerine oranla % 20 daha düşük.Tedaş tarafından bu gerilimin düzeltilmesi çok zor.Öle diyorlar.Fakat sistemde bu dengesizlik çok sorun oluşturuyor.Konu ile ilgili servis şebekeni düzelt öle devreye al diyor.Kendileri bir şey yapamıyorlar.Sistem jeneratör çalışırken fazlar arasında denge olduğundan sorun oluşturmuyor.Şebekeye geçtiğimizde ise tekrar alarm veriyor.Daha sonra kondansatörlerle L1 ve L2 fazına 100 lük kondasatör bağladığımda şebekeyi 2 V civarı yükselterek aradaki farkı azaltarak devreye girebiliyor.Tabi bu çözüm geçiçidir.
Chillerde A(67 KW) ve B (75 Kw) kompresörü bulunmaktadır.Tarfomuz yükte kademe değiştirilebilen tarafodur.Dolayısıyla gerilim konusunda bır sıkıntı yok.Sorun Og hattında giriş gerilimininde dengesiz olması.

Chiller çalışırken penseampermetre ile yapılan ölçümde akım oranı farkının olduğu görülmektedir.

Yapacağınız yorumlar çok faydalı olacaktır.Umarım kesin bir çözüme ulaşırız.

Teşekkürler.
 
Tedaş AG beslemelerini o faza fazla (yani dengesiz) bindirmiştir. OG'den o fazın gerilimi bunun için az geliyordur kanımca.
Benim aklıma gelen çözümler şunlar oldu:
Çiller ana besleme kablosunda bilerek gerilim düşümü oluşturmak.
1) Kablo kesiti ile oynayarak:
Bilirsiniz, besleme kablosunun kesiti ince gelirse biraz gerilim düşümü yapar.
a. Biz ya düşük gelen L2 fazının kablosunu daha kalın çekerek hiç gerilim düşümü yapmamasını sağlayacaz. O faz kablosuna takviye ve aynı kesitte paralel kablo çekerek, (1x50mm2 topraklama kablosu gibi) (kolay olan)
b. Ya da L1 ve L3 fazlarının kablolarının kesitlerini bir kademe düşük seçerek (akım taşıma kapasitesine dikkat ederek) bilerek gerilim düşümü oluşturacaz. (zor olan)
L1 ve L3 ün besleme kablolarının mesafesini artırarak da gerilim düşümü yapması sağlanabilir.

Bir fazlı gerilim regülatörü ile bu kadar hassas ayarı (6-7V) yapabilirmiyiz acaba. Bi de diğer fazlarla aynı değere getirme işi var bu durumda.

2)L1 ve L3 fazlarında 6-7V gerilim düşümü yapacak iki alıcıyı (veya iki fazlı bir alıcıyı) sürekli devreye bağlayarak. (Seri direnç gibi düşünün)

Çillerin fazlardan farklı akımlar çekmesinin sebebi de besleme geriliminin farklı olması.

Beyin fırtınası ile bun sorunu çözeriz gibi...
 
kardeş benim bulundugum bölgede yazın voltajlar ücyüz elli volta kadar düştü bina daki ciller sistemi alarko catı tipi ikiyüz almış kw cihaz emniyet sınırları dışında calışmaz max v dörtyüz volt ayarlı tölerans yüzde onverilmiş nedir bu dijital faz koruma ben bunu şebeke voltajına düşürdüm ayarladım sezon bittimine kadar calıştı servis geldi yapacak bir olmadını söyledi servis düşük voltajda calıştırmıyor düşük voltcda calışmması bir bir yere kadar sorun olmaz eger makina max amperi aşmıyorsa motorun termigi max amperi gecmiyorsa termik markaysa motor kolay kolay yanmaz motoru devreden cıkaran emniyet parcaların hangisi oldunu ögrenirsen proplemi cözersin benim klavyenin numlock tuşlar calışmıyor
 
Sana eğer şirketinizin mali imkanını varsa 2 adet acs 550 75kw normal kullanım sürücüsü tavsiye edeceğim dostum. Girişte şok dahilidir.İşin iyi yanıda AC 330 460 v sınırlarda bile hiçbir sorun çıkarmadan çalışmaya devam etmesi.Kesin çözüm olur.
Hem de kapasite ayarlayarak önemli ölçüde enerji tasarrufu yapman da mümkün.


Kolay gellsin...
 
Arkadaşım dediğin fazlardaki dengesizlik olayı makinada ciddi herhangibir sorun yaratmaz.Cihazın bu dengesizlikten dolayı devre dışı kalmaması için dısplayden arıza ile ilgili parametreye girip değerlerini yükseltmen gerekir.Olmuyorsa elektriksel olarak cihazı kandıracaksın.Tabii emniyetide tamamen iptal etmemek şartıyla.Kolay gelsin.
 
sayın kullanıcı cihazın üç faz beslemesindeki tolerans 400v +- %10 dur.Fazlar arası dengesizlik yani bizim imbalance diye tabir ettiğimiz değerde %2 dir. senin belirttiğin 7 volt bir faza ait dengesizlik cihazın arızaya geçmesine neden olmaz.cihaz arızaya geçtiğinde panelde okuduğun arıza kodu nedir bunu belirtirsen sana daha fazla yardımcı olabilirim
 
Geçici de olsa dengesizliğin çok olduğu durumda kompanzasyonda kondansatör devreye alınarak gerilimi düşük olan hat yükseltildi.Bu nedenle aradaki gerilim farkı düştüğünden chiller devreye girebiliyor.Önemli olan düşük olan hatta kondansatör bağlamak.Çok kondansatör devreye alınınca kapasitife düşülebilir.Dikkat edilmesi gerekiyor
 
sayın kullanıcı cihazın üç faz beslemesindeki tolerans 400v +- %10 dur.Fazlar arası dengesizlik yani bizim imbalance diye tabir ettiğimiz değerde %2 dir. senin belirttiğin 7 volt bir faza ait dengesizlik cihazın arızaya geçmesine neden olmaz.cihaz arızaya geçtiğinde panelde okuduğun arıza kodu nedir bunu belirtirsen sana daha fazla yardımcı olabilirim

Arien35 arkadaşımızın dediğine katılıyorum bu yaşadığın 7 voltluk düşüm cihazı arızaya geçirmez. Sen o anki şebeke voltajlarını yazabilirmisin.. Cihaz kaç voltta çalışıyor belki under voltajdan kesiyordur. Çünkü bu 7 volt fark cihazı arızaya geçirmez. Ekrana ne arızası düşüyor.?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,273
Mesajlar
934,973
Kullanıcılar
453,525
Son üye
ahmet711

Yeni konular

Geri
Üst