Aslında elinizde güzel bir kaynak oluşmuş. Reaktif nedir başlıklı konuyu özellikle açmıştım tesisinizde deney yapılamaycak kadar hassas cihazlar olduğu için doğru bildiğimizin dışına çıkmamak lazım. Bu durumda bobini soğuran kondansatör, kondansatörü sağuran bobin bundan başka yol yok gibi.
2 Adet 40kVAR kapasitiften 1 tanesi tesisin ihtiyacı olan kapasitif yüklerin bir kısmını karşılar bunun için gerekli olan fark bobin hesabı yapıldığında birkaç kW aktif yük çeken self 1 makinaya ve tesise yeterli olur. Diğer hatta devreye girdiğinde onun için sarılmış self devreye girerek kapasitifi karşılayabilir. İki makinanın bir çalışma sırası yoksa şöyle bir örnek uygulayabilirsiniz.
Varsayalım ki Eteket makinaları hariç tesisin ihtiyacı 15kVAR kondansatör olsun. 1 hat devreye girdiğinde 40 kVAR kapasitif basıyor. Fark olan 25kVAR. Sayacımızın %10-15 arası Kapasitif reaktif yazmasını da doğal olarak kabul edersek ihtiyacımız olan bobin 10kVAR kadar olacaktır. Bu da 1-2 kW aktif bileşeni olan bir self ile karşılanabilir.
Aynı mantık diğer hatta da uygulanır.
Her iki hatta devrede ise 3’üncü bir bobin devreye alınarak tam ihtiyacı karşılayacak self devreye girer. Bu 3’üncü doğal olarak biraz fazla olacaktır. 5-6 kW aktif bileşeni olabilir.
Yani sonuçta 10 kW civarı bir aktif kayıp ile işinizi halledebileceğinizi sanıyorum.
Burada önemli olan bobinleri saracak trafocunun mesleki bilgisidir. İyi bir trafocu en az aktif kayıp ile en yüksek reaktif gücü yakalamalıdır. Bu işte trafocular kadar uzman kişiler indiksiyon fırını imalatçılarıdır formda ben bu iş ile uğraşıyorum diyen bir üye vardı. Hatta bir kademe daha ileri giderek bu bobinler işe yarar bir amaçla kullanılabilir (örneğin
Elektrik odalarında / panolarda nemi önlemek gibi).
Benim kişisel tavsiyem sardıracağınız bobinlerden mutlaka kademeli olarak uç çıkarılmasını isteyiniz. Yüklerin değişmesi durumunda yada gece gündüz değişimlerinde ihtiyacınıza göre otomasyon yaparak istediğiniz sonucu yakalarsınız.
Kabaca bir hesap yaparsak 120kW çeken makinalar saatte (14,4 YTL) günde (345,6YTL) ayda (8.985,6 TYL) 2makina (17.971,2YTL) aktif harcar.
Bobinler olmadan (25+40 kVAR=65 KVAR) saatte (3.9 YTL) günde (93,6 YTL) ayda (2.433,6 YTL) kapasitif harcarlar.
Bobinler 10 kW ile sarılabilirse saate (1,2YTL) günde (28,8 YTL) ayda (748,8 YTL) aktif harcarlar.
Bu durumda %70’e yakın bir kar görülmektedir. Makinalar farklı da çalışsa oran yaklaşık ayni kalacaktır. (aktif 0,120 YTL reaktif 0,060 YTL K.D.V hariç ay 26 gün varsayılmıştır)