alıcılar kapastif yük üretiyor yardım

armagan

Üye
Katılım
20 Ara 2006
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
40
arkadaşlar bir etiket fabrikasında kurulu olan etiket makinaları kapastif yük üretiyor.ve sonucunda reaktik güç rölesi aşırı kompanzasyon gösteriyor ama devrede alınmış hiç kondansatör yok.tespit ettikki makinelerde kondansatör var buda kapastiften cezaya sokuyor ne yapmam lazım bilmiyorum.tesis yeni biz kurduk.bilgisi yada tecrübesi olan varsa yardım etdin litfen
 
Bahsettiğiniz yüklerin değerini verseydiniz iyi olurdu. Devreye mümkün olduğunca düşük cos'lü motor vs bağlamaya çalıştığınızı varsayıyorum.
1 -Aydınlatma sisteminizi balastlı floresant ile yapabilirsiniz.
2- Makinalara paralel self sardırıp kullanabilirsiniz. Her makina için gerekli bobin miktarını hesaplayıp makina devreye girdiğinde harici bir Sigorta ve kontaktör vasıtası ile bu bobinde enerjilenir. Yada (güçler küçükse) 2 adet floresant balastını seri ve yeterince 2'li balastı paralel bağlayarak bu devreyi oluşturabilirsiniz.
3- Çesitli güçlerde bobinler sardırarak otomatik bir role vasıtası ile bunları aynen kompanzasyon kondansatörü devreye alıp çıkartıyormuş gibi kullanmanız mümkün. Yenilerden emin değilim ama bazı eski tip 3 gerilim girişli rolelerde kumanda fazı hariç diğer 2 fazın yeri değiştiğinde yada akım trafosunun uçları ters bağlandığında role ters çalışıyordu. (sizin ihtiyacınıza cevap verecek şekilde)
Bunları uygularken harmonik oluşturmamaya dikkat edin. Kolay gelsin
 
tesis 400 kva trafo ile besleniyor.içeride iki tane 40 metre uzunluğunda etiket makinesi var .bu makineler yurtdışından 1 ay önce geldi geldiği yer japonya mu makinede servo motorlar sürücüler içerisinde bulunan özel lambaları çalıştırmak için Elektronik devreler var plc kontrollu aynı zamanda yani makinede çok satıda kondansatör var sisteme ortalama 80 kvar kondansatör varmış gibi kapastif basıyor.dediğiniz gibi endüktif yük bağlasak boşuna para vereceğiz. umarım durumu anlatabilmişimdir
 
Aslında elinizde güzel bir kaynak oluşmuş. Reaktif nedir başlıklı konuyu özellikle açmıştım tesisinizde deney yapılamaycak kadar hassas cihazlar olduğu için doğru bildiğimizin dışına çıkmamak lazım. Bu durumda bobini soğuran kondansatör, kondansatörü sağuran bobin bundan başka yol yok gibi.
2 Adet 40kVAR kapasitiften 1 tanesi tesisin ihtiyacı olan kapasitif yüklerin bir kısmını karşılar bunun için gerekli olan fark bobin hesabı yapıldığında birkaç kW aktif yük çeken self 1 makinaya ve tesise yeterli olur. Diğer hatta devreye girdiğinde onun için sarılmış self devreye girerek kapasitifi karşılayabilir. İki makinanın bir çalışma sırası yoksa şöyle bir örnek uygulayabilirsiniz.
Varsayalım ki Eteket makinaları hariç tesisin ihtiyacı 15kVAR kondansatör olsun. 1 hat devreye girdiğinde 40 kVAR kapasitif basıyor. Fark olan 25kVAR. Sayacımızın %10-15 arası Kapasitif reaktif yazmasını da doğal olarak kabul edersek ihtiyacımız olan bobin 10kVAR kadar olacaktır. Bu da 1-2 kW aktif bileşeni olan bir self ile karşılanabilir.
Aynı mantık diğer hatta da uygulanır.
Her iki hatta devrede ise 3’üncü bir bobin devreye alınarak tam ihtiyacı karşılayacak self devreye girer. Bu 3’üncü doğal olarak biraz fazla olacaktır. 5-6 kW aktif bileşeni olabilir.
Yani sonuçta 10 kW civarı bir aktif kayıp ile işinizi halledebileceğinizi sanıyorum.
Burada önemli olan bobinleri saracak trafocunun mesleki bilgisidir. İyi bir trafocu en az aktif kayıp ile en yüksek reaktif gücü yakalamalıdır. Bu işte trafocular kadar uzman kişiler indiksiyon fırını imalatçılarıdır formda ben bu iş ile uğraşıyorum diyen bir üye vardı. Hatta bir kademe daha ileri giderek bu bobinler işe yarar bir amaçla kullanılabilir (örneğin Elektrik odalarında / panolarda nemi önlemek gibi).
Benim kişisel tavsiyem sardıracağınız bobinlerden mutlaka kademeli olarak uç çıkarılmasını isteyiniz. Yüklerin değişmesi durumunda yada gece gündüz değişimlerinde ihtiyacınıza göre otomasyon yaparak istediğiniz sonucu yakalarsınız.

Kabaca bir hesap yaparsak 120kW çeken makinalar saatte (14,4 YTL) günde (345,6YTL) ayda (8.985,6 TYL) 2makina (17.971,2YTL) aktif harcar.
Bobinler olmadan (25+40 kVAR=65 KVAR) saatte (3.9 YTL) günde (93,6 YTL) ayda (2.433,6 YTL) kapasitif harcarlar.
Bobinler 10 kW ile sarılabilirse saate (1,2YTL) günde (28,8 YTL) ayda (748,8 YTL) aktif harcarlar.
Bu durumda %70’e yakın bir kar görülmektedir. Makinalar farklı da çalışsa oran yaklaşık ayni kalacaktır. (aktif 0,120 YTL reaktif 0,060 YTL K.D.V hariç ay 26 gün varsayılmıştır)
 
cos fi değerine göre yükleri hesaplayıp ona göre reaktif röle cıkışına endüktif reaktor baglayıp reaktif güç rölesini de uygun cs fi değerine ayarlarsan sorunu çözebilirsin sanırım
 
Bizim haricimizdeki çoğu ülkede kapasitif ceza yoktur bu nedenle özellikle Avrupadan gelen (Japonya da olabilir) makinalarda sabit grup yüksek tutulur. Başka bir konu şayet makina harmonik üretiyor ise bu sabit grup değil sabit harmonik filitre olabilir. Öncelikle makinalardaki sabit grupları (Filitreyi)off edin. Makinaların boşta ve yükte ölçmelerini yaparak, talep edilen kapasitif gücü ve harmonik değerlerin sınırlar içerisinde olup olmadığını kontrol edin. Harmonikle ilgili bir sorun yok ise sabit grubu talebe göre azaltın veya kople kaldırın çünkü zaten sistemde otomatik kompanzasyon var.
Saygılar.
 
bence panoya bir analizatör bağlayıp sayacın doğru ölçüp ölçmediğine bakmak lazım.
Makinalardaki kondansatörlerin aşırı kompanzasyon yapma ihtimali bana biraz zayıf geldi. Böyle pahalı makinalarda böyle dandik hatalar olmaz herhalde...
 
İki faz ve akım uclarının ters bağlanması işi çözmez,şöyleki bu işlemi yapmakla sadece rolede kapasitifle endüktif değerlerini röle üzerinde değiştirmiş olursunuz.Fakat sayacınız yine kapasitif yönde yazmaya devam eder.
 
Rolede yapacağınız değişikliklerin sayacı ters döndüreceğini söylemiyorum. Kondansatör yerine bobinden oluşan bir kompanzasyon sistemini bu şekilde çalıştırmanız mümkündür diyorum. Birdaha okuyunuz:
3- Çesitli güçlerde bobinler sardırarak otomatik bir role vasıtası ile bunları aynen kompanzasyon kondansatörü devreye alıp çıkartıyormuş gibi kullanmanız mümkün. Yenilerden emin değilim ama bazı eski tip 3 gerilim girişli rolelerde kumanda fazı hariç diğer 2 fazın yeri değiştiğinde yada akım trafosunun uçları ters bağlandığında role ters çalışıyordu. (sizin ihtiyacınıza cevap verecek şekilde)
 
arkadaşım sen ilk önce makinanda kondansatörler nereye bağlanmış ona bak (şalterden öncemi sonramı makinayı açmadan devredemi ) şalterden önce bağlandıysa sistemi direkt etkiler ama makina çalıştığı anda devreye giriyosa problem olucağını zanntemiyorum.önceyse eğer makina çalışmadığı zaman dağıtım panondan makinanın enerjisini kes derim.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,876
Mesajlar
930,954
Kullanıcılar
452,744
Son üye
ProCan

Yeni konular

Geri
Üst