Ana Sigorta Seçimi?

Fahri Bey bir de verdiğiniz kaynakta sigortanın hat akımına göre seçilmesi ve aşırı akım katsayısına göre seçilmesi durumu var. Bu durumlarda bulunan sigorta değerleri birbirinden oldukça farklı. Bu iki durumu neye göre ayırt edecez yardımcı olabilirseniz sevinirim.
 
Fahri Bey verdiğiniz kaynaklar da bir de sigortanın hat akımına göre seçilmesi ve aşırı akım katsayısına göre seçilmesi gibi bir durum söz konusu. bu durumlarda bulunan sigorta değerleri birbirinden oldukça farklı. Hangi duruma göre seçim yapacağımızı neye göre ayırt edecez?
 
En doğru seçim,iletkenin taşıyabileceği akıma göre seçilen sigorta değeridir.Çünki,sigorta, " cihazı değil,hattı korumak " içindir.
 
peki cihazı da korumak istersek nasıl bir yol izlemeliyiz?
 
öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. evet klimaların hepsi aynı anda ve sürekli çalışacaktır. o zaman herbirine 16A'lik sigorta ve tali panoya da 32A'lik sigorta takmalıyız. aynı zamanda yanlış söylemiyorsam en az 4 mm^2 kesitli kablo çekilmelidir tali panodan.

Pano ile klimalar arasında 2,5 mm2 kablo çekilmesi yeterlidir.

Fahri Bey verdiğiniz kaynaklar da bir de sigortanın hat akımına göre seçilmesi ve aşırı akım katsayısına göre seçilmesi gibi bir durum söz konusu. bu durumlarda bulunan sigorta değerleri birbirinden oldukça farklı. Hangi duruma göre seçim yapacağımızı neye göre ayırt edecez?

Hangi duruma göre seçim yapacağın kullanacağın sigorta tipine bağlıdır. Aşırı akım katsayısına göre seçim buşonlu ve bıçaklı sigortalar için geçerlidir. Buşonlu sigortalar artık neredeyse hiç kullanılmamaktadır. Bıçaklı sigortalar ise, buşonlu ve anahtarlı otomatik sigortaların kullanılamayacağı büyük akımlarda kullanılırlar. Senin verdiğin örnekte kullanılacak sigorta tipi, anahtarlı otomatik sigortadır ve sigorta seçimi hat akımına göre yapılmalıdır.
 
Tali panodan her bir klimaya 2,5 mm2 kablo çekilmesi yeterlidir. Ana panodan tali panoya çekilecek kablo ise en az 4 mm2 olmalıdır.
 
Haklısınız. Doğru ya tali panodan sonra dallanacağı için 2,5mm2'lik kablo yeterlidlir. Teşekkürler..
 
Bi de sigorta konusu açılmışken şunu sorsam iyi olur. Forumda okuduğum kadarıyla tam olarak hemfikir olunamamış. Tamam selektiviteyi anladık. Peki sigortaların kısadevre akımları da aynı mantığa göre mi belirlenmeli? Mesela diyelim anapanoda 25A'lik sigorta var, ondan sonraki tali panoda ise 16A'lik sigorta. Kısadevre akımları yönünden diyelim ki anapanodaki sigortanın kısadevre akımı 3kA, talipanodaki sigortanın kısa devre akımı 2kA. Böyle mi olmalı yoksa tam tersi mi?
 
Sigorta akımı nasıl hesap yapılarak bulunuyorsa, kısa devre kesme kapasitesi de aynı şekilde hesap yapılarak bulunur. Ancak, bu hesap çoğu zaman yapılmamakta ve kısa devre kesme kapasitesi ezbere belirlenmektedir.

Kısa devre akımı trafonun kısa devre gücüne ve trafoyla arıza noktası arasındaki hattın empedansına bağlıdır. Trafoya yakın noktalarda hat empedansı düşük olacağından, kısa devre akımı yüksek çıkar, hat sonuna doğru gidildikçe kısa devre akımı azalır. Yani ana panodaki sigortanın kısa devre kesme kapasitesi büyük olur ve hat sonuna doğru gidildikçe bu değer düşer.

Fikir vermesi açısından 3 faz kısa devre hesabı için birkaç formül yazıyorum. İnternette araştırma yaparak daha detaylı bilgi edinebilirsin.

Trafonun AG tarafındaki kısa devre akımı: Ikd=(S.100)/(√3.Un.Usc) formülü ile hesaplanır. Burada;

Ikd: Kısa devre akımı.....kA
S: Trafo gücü.....kVA
Un: Fazlar arası gerilim....V (400V)
Usc: Trafo kısa devre gerilimi....% (trafo kataloğundan alınır)

Hattın herhangi bir noktasındaki kısa devre akımı ise: Ikd=Un/(√3.√(Rt2+Xt2)) formülü ile hesaplanır. Burada;

Rt:Toplam direnç.....(mΩ)
Xt:Toplam reaktans....(mΩ)
 

Forum istatistikleri

Konular
130,065
Mesajlar
932,701
Kullanıcılar
453,050
Son üye
alperen343

Yeni konular

Geri
Üst