alionderozkan
Üye
Arkadaşlar arabaya enerjisini aküden alarakk elektirik motorlu klima yapılabilirmi? Dc 12 v motor veya invertörler 12 v 220 v cevirerek...
Yapıla bilir 12.v dc klima ama araçtaki akü ve şarz dinoması araca yetecek şekilde seçilmiştir bunları değiştirmek gerekir
Elektrik motorlu kompresör seçilmesi eğer kapalı kompresör hermetik kompresör seçilirse cihazın kondenseride büyümek zorunda kalıyor. Çünkü kompresör dönüş gazı ile soğuyor. buda kondenser kapasitesini atılan ısı miktarını arttırır. Açık tip dıştan tahrikli kompresör seçilirse ona göre uygun bir kompresör motoru kullanılmalıdır. Ağır şartlarda çalışacak.
LPG gazı evet termodinamik bir gazdır. bu gaz motorda harcanırken likit fazdan gaz fazına dönüştürülüyor ama bir aracı soğutacak kapasitede soğutma elde edemezsiniz. Böyle bir klima yapılamaz. Bahsettiğiniz şekilde bir çok gaz var. bizim kullandığımız gazların donma sıcaklıkları çok düşüktür. Eğer tam düşük bir gaz istiyorsanız azot kullanınız. Nitrojen donma sıcaklığı mutlak sıfıra çok yakındır.
anladım galiba biraz daha düşünmem gerekiyor. kondanser kompresör konulacak yer sıkıntı degil araç tofaş motor kaputunda bir sürü boş yer var. gücü acye cevirmekde cok sıkıntı degil. motor secimi önemli. önce sistemi alıp calıstırmak gerek maliyet verim vs bunlar önemli detaylar. verdigin bilgiler için tesekkür ederim..Dostum ben yapacak olsam ,
diye başlayayım düşük basınçlı bir gaz kullanırım. Karışım olmayan bir gaz kullanırım. Bunun cevabı R 134a gazıdır.
kompresör kısmında mümkünse motordan tahrik alan bir kompresör kullanmak mantıklıdır. Eğer mümkün değilse şunu söyleyebilirim. Bu tür sistemlerde dc motor kullanmak mantıklı değil neden derseniz fırça ömrü ve ağır şartlar altında çalışma koşulları nedeniyle tavsiye etmiyorum. fırçasız motor demek ac motor demektir. Bunun içinde iyi bir Elektronik sistem ile araç içindeki voltajını 12 voltu kontrollü bir şekilde ac voltaja dönüştürmen gerekiyor. uygun voltaj ve kapasitede kompresör kullanmalısın. Bunu nerede konuşlandıracaksın bagajdamı ayrıca evaporatör ve kondenseri araçta nereye monte edeceksin bunları planlaman gerekiyor. Normal klimalarda kullanılan ekipmanlarla bu iş biraz zor olur.
Hevesini kırmak lstemiyorum ama araç klimaları özel klimadır. Ağır şartlarda ( vibrasyon - ses - ısı - basınç v.b. ) çalıştığı için yapıları özeldir.