Bana da zamanında şebeke kesiminde devreye girecek akü bağlantısı için böyle bir (battery backup) şeması gerekmişti. İlk önce bu işi DC12V 10A röle ile basitçe çözebileceğim aklıma geldi. Ortak uca kamera ve 12V gerekli kısmı besleyecek hattı bağladım, NO uca şebeke taraftan gelen 12V artı ucu, NC uca da aküden gelen artı ucu bağladım. Rölenin bobin kısmına bir adet röle bobinininin ters endüktif gerilimini sönümlemek üzere ters bir diyot ve şebekenin dc12v gerilimini bağladım. Ayrıca eksi uçlar da ortak olarak bağlıydı. Sistem şebeke varken şebeke üzerinden besleniyordu. Şebekeyi kesince röle normalda kapalı (NC) kontağı devreye girdiğinden aküden beslenmeye devam etti. Fakat şebekenin kesilmesi ile kapasitörlerde/bobinlerde kalan gerilim röleyi 1-2 saniye geç bıraktırdığından işe yaramamıştı. Ben de daha sonra aşağıdaki gibi diyotlarla yönlendirecek şekilde bir bağlantı yaptım. Buradaki diyotların gerekli akımı taşımaları 6A10 gibi ve diyot üzerinde 0.7 volt gerilim düşümünü dikkate almak gerekiyor! Bunun için araya dc-dc bir voltaj regülatörü ilave etmek gerekir. Bu şekilde her iki kaynak da sürekli besleme halindedir. Hangisinin gerilimi yüksekse öncelik ondadır diğeri beklemededir. Herhangi biri devreden ayrılırsa diğeri cihazları kesintisiz beslemeye devam eder. Aşağıda örnekte öncelik BAT1 beslemesindedir, çünkü gerilimi BAT2 den yüksektir. BAT1 şebeke olarak düşünülürse ve besleme trafosu ayarı ise ayar potunda 12.8V gibi akü geriliminden yüksek bir değere ayarlanarak öncelik ona verilir. Aküler dolu halde 13 volt üzeri gerilim değerleri vereceklerinden en son çıkışa uygun güçte dc-dc ayarlı bir voltaj regülatörü kararlı bir DC12 volt için olması şarttır.
Ekli dosyayı görüntüle 105920