ARESS

Katılım
25 Ara 2009
Mesajlar
294
Puanları
1
Yaş
34
arkadaslar ares programından sınavım var yani isiste bir devre çizip arese aktarıp baskı devresini çizeceğim. fakat bilmediğim şeyler var.yardımcı olun lütfen forumdada baktım tam bulamadım.mesela devrenin sonunda kabloları kalınlastırıyoruz nasıl? ve bundan önce ince kablo çekiyoruz aralara sarı ince kablolar kayboluyo(otamatik yerleştirince birbirine bağlanan elemanlar arasındaki sarı kablolardan bahsediyorum) birde isisdeki elelman ares de yoksa onu nasıl tanıtıcaz lütfen yazın rica ediyorm...
 
"mesela devrenin sonunda kabloları kalınlastırıyoruz nasıl? " Bunun 2 yöntemi var.
1-Yolları çizdiğin TRACES altında DEFAULT u çift tıklıyorsun gelen pencereden seçtiğin yol kalınlığı değiştirdiğinde default olarak çizdiğin tüm yolların kalınlığı değişir.
2-Kalınlığını değiştirmek istediğin yol üzerine gelip sağ tuşa tıklıyorsun ordan Change Traces Style ile yola istediğin kalınlığı verebilirsin.

"ve bundan önce ince kablo çekiyoruz aralara sarı ince kablolar kayboluyo(otamatik yerleştirince birbirine bağlanan elemanlar arasındaki sarı kablolardan bahsediyorum)" Burada ne demek istediğini anlayamadım.

"birde isisdeki elelman ares de yoksa onu nasıl tanıtıcaz lütfen yazın rica ediyorm... " isisden arese geçerken ilk başda kılıf tipi tanımlı olmayan malzemelerin kılıfını seçmek için soruyor zaten. Kullanacağın elemanlara uygun başka kılıf tipini yazman gerekir. Örnek sen bir kondansatör seçtin ama kılıfı yok buna en yakın kılıf olan CAP10 ise onu gelen seçim bölümüne yazman.
Kılıf tiplerini nerden öğrenicem dersen isisde eleman seçimi yaparken sağ altda paket resimi ve onun altında paket adı görülür.
 
isisteki kablonun adı Trace tir. kalınlıgını değiştirmek istedigin trace' i sag tık ile seçip "change trace style " istedigin kalınlıkta çizebilirsin.
örn : T40 trace i 1mm kalınlıga eşdegerdir...
 
ama öğretmenin asıl amacıda bu zaten elemanı tanıtmak arese..
birde cenkun 2ciyi anlayamadım demişssin bende sarı kablo yazmısım:) pardon yeşil jani auto placer yapıyoruzya orda elemanlar otamatik gelip birbirine bağlanıyo onlardan bahsediyorum ayrıca default dab kablo alıyorm tam elemanlara gelmiyor birde şöyle açıklarmısınız rica etsem.İSİS de çizdim ares aktardım şemayı tanıma işlemini (aresin tanıdığı tipten bldm diyelim yani geçelim)yaptım.tools dan auto placer seçtim. elemanlar geldi direk.sonra elemanları güzelce yerleştirdim.kablolar üst üste gelmeyecek şeklide peki bundan sonra yani en son aşamada auto router yapcaz ama ben yapıyorm edit strategies li ekran gelmiyor bunu nasıl yaparım baska yerden yani en son malzemeleri yerleştirdikten sonra aralara buttom copper atmayı nasıl yapcam lütfen acil yazın lütfen...

AYRICA DEFAULT OLARAK ÇİZDĞİN BOYUTLAR DEĞİŞTİR DEMİŞSİN İŞTE O ÇİZMEYİ BİLMİYORUM BEN ONU İSTİYORUM
 
Isiste çizdiğin komponentlerin fiziksel paketleri areste yüklü olduğunu varsayıyorum. Isisteyken arese geçiş yap. Sol taraftaki kare veya yuvarlağa bas. Ekrana PCB ebadı kadar bir şekil çiz. Çizdiğin çizzginin üzerine sağ tıkla, change layer dan "board edge" yap. Bu senin kartının sınırları oldu. Sol üst tarafta bulunan component mode (opamp görünüşlü olan) tuşuna bas. Ordaki listede bulunan tüm komponentleri oluşturduğun alan içerisinde mantıklı yerlere koy.(auto placer kullanmanı tavsiye etmem) Tüm komponentlerin arasında senin o yeşil-sarı diye kastettiğin ince çizgilerden olması lazım. Sağ üst tarafta design rule manager e tıkla. Net classes e tıkla. Sağ tarafta istemediğin katmanı none yap. OK diyerek çık. Şimdi autorouter e tıkla. Begin routing e bas. Çizsin. Çizemediği yerleri elle manuel çizersin. OK?
 
ok teşekkür ederim ama gerek kalmadı zaten yaptım sınavda yinede saolun:D
 

Forum istatistikleri

Konular
129,227
Mesajlar
924,460
Kullanıcılar
451,602
Son üye
Sorusormayagelenadam

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst