Asgari ücret fark tahmini? (Ödüllü yarışma)

% 50 doğrusun. benim yazdığımda oy verme olayı. ya vereceksin yada vermeyeceksin. çekimser olma gibi bir durum yok. tamam kalifiyesiz işçiye asgari ücret tamam ama işverenler mecburi maaş gibi görüyor bunu. veee asgari ücret beni zerre kadar ilgilendirmiyor. neden mi? yapılacak olan zamlar yüzünden. yine ilgilendirmiyor çünkü emekliyim. siyaset yapmayı sevmiyorum. rengim imzamda.
burada siyaset yerine elektrik olayına bakalım.
Abi ben sana cevap olsun diye yazmadım ki...

Öyle durumlarda ismini alıntı yaparak cevap veririm genelde. Yanlış anlaşıldıysa kusuruma bakma.

Benim isyanım bu işi mecrasında ve doğru tartışmayan yetkili ve sorumlu muhalefet, meslek odaları, sorumlu şahıslar.

Yoksa sen ben burda yazsak ne yazmasak ne...

çekimser yok. ya vereceksin yada vereceksin (oy)unu... bakalım mezardakilere ve yurtdışında olan vatandaşlık verilmiş suriyelilere nasıl kullandıracaklar. şimdi sıra emeklilere ne kadar verilmeyecek olayı var...

Bu problem bu bakış açısı ile çözülmez. Olayı böyle çözmeye çalışmak tek kelime ile popülizmdir.

Türkiye'de çalışanların hizmet sektörünü bir yana koyarsak tahmini %75'ten daha fazlası bir niteliğe sahip yada nitelik gerektiren bir işte çalışıyor.Bu insanlara vasıfsız/niteliksiz eleman ücreti ödeyemezsiniz.

Yukarıda da yazdım. Asgari ücreti bu şekilde tartışa tartışa işi o getirdik ki norm ücret oldu her meslek ve iş için.İş veren daha işi kurarken tüm elemanlara verilecek ücreti Asgari ücret üzerinden verecekmiş gibi hesaplıyor, Sadece tepe yöneticiye fazla verip aşağısı umrunda olmuyor.Niye kafalarda öyle bir imaj oluştu ki standart asgari ücrettir. Yani başlayan Mühendisede teknisyenede muhasebeciyede direkt bu teklif ediliyor. Çünkü kafalarda ederi bu.

Yahu bu güne kadqr bir kişide çıkıp demiyor ki: "Asgari ücret verilevilecek en az ücrettir..Adı üzerinde en az.Buda vasıfsız elemana vereceğiniz ücrettir.Siz herhangi bir işte çalışan vasıflı yada tecrübeli bir elemana bu ücreti veremezsiniz" diye.

Meseleyi politik/ideolojik olarak asgari ücrete endekslerseniz, işveren ve politikacılarda standartı ona endeksliyor. Sonra bağırıyoruz çok az diye. Kimse kusuruma bakmasın ama sıfır vasıflı, hiç bir benden ve beyin gücü gerektirmeyen iş için asgari ücret gün itibarı ile gayet normaldir.Hadi diyelim 25 olsun. Bundan fazlasını bende olsam bu tanıma giren adama vermem kardeşim.

Yine söylüyorum mesele başka. Mesele işin kendisi ile ücret bareminin şaşmış olması. Asgari ücreti norm ücret kabul etmek ,sadece onu tartışmak. Bütün muhalefeti , yaygarayı bunun üzerinden koparmak. Adam mühendise, Teknisyene işletme mezununa yeri gelince Milyarları teslim ettiği adam bu ücreti teklif edebiliyor. Çünkü hepimizin kabulü oldu Asgari ücret ama bu hiç bir meseleyi çözmez çözmüyorda.

Yüne yukarıda yazdım. Bu işin çözümü basit. bir kaç hukuki düzenleme, yetki ve sorumluluk verme ile bu iş çözülür. ABD gibi kapitalizmin kralının olduğu yerde nitelikli iş gücü çalıştırıp ona yerel sendikanın belirlediği ücretten az para vermeye kalkın bakalım ne oluyor. Çalıştıracak eleman bulabiliyor musunuz? Yada düşük ücrete çalışmak isteyene huzur! veriyorlar mı?

Tüm muhalefet asgari ücrete odaklanmış, sanki çok yükselince tüm problem çözülecekmiş gibi bir bakış açısından tartışıyor. Bir kişi asıl probleme odaklanmadığı için havanda su dövüyoruz akşama kadar.

Benim en fazla tuhafıma gidende Türkiye'deki Teknik elemanların bu tuzağa düşmeleri. Aramızda kimse demiyor ki yahu benim sorunum asgari ücretten daha öte. Ben nitelikli elemanım benim alacağım ücret asgari ücret olamaz ,olmamalı diye. Bir ton meslek odası, sendika v.s var ama herkese popülist ve basit geldiği için tartıştıkları tek konu asgari ücret. Bir araya gelelim de hükümete baskı yapalım bu işi teknik yada vasıflı elemanlar yönünde bir çözüme kavuşturalım diye yok.

Eh böyle olunca da tek belirleyici olan hükümetin elinde oyuncak oluyor herkes.Bizede lak lak yapmak düşüyor.
Gırgır tarzı bir espri yapalım @paskomya ustam için . 80 lı yıllar efsanesi :

Fakirlikte eşitlenmek de komünizm ya da sosyalizm sayılır mı tövbe hâşa. Birde günaha girmeyelim.

Son düzenleme:
@Ar-kur-Tek kardeşim yazdıklarına katılıyorum. Tam da düşündüğüm noktaya parmak basmışsın. Önceki senelerde işveren çoğu çalışanını asgari ücretten gösterip üzerine elden fark ödeme yapıyordu. Şu anda bu tür olaylar ne durumda bilmiyorum. Ayrıca asgari ücretlilerin sayısına da ulaşamadım. Ne kadar çok olduklarını bilmiyorum ama bütün endeks asgari ücrete ayarlanmış ki epeyce bir sayı/oran asgari ücretli olmalı diye düşünmeden edemiyorum. Yemek ücreti, yol ücreti, açıktan ödeme miktarı derken aslında asgari ücretle çalışan yok gibi bir şeydir. İşveren aslında çalışanından çok, vergisini düşük gösterip devleti kazıklıyor! Devlette bunu bilerek ses çıkarmıyor.

Bu masada asgari ücretlilerin dışındakiler de konuşulmalıdır. Onların durumu patronların iki dudağı arasında kalmış. Nasıl bir artış politikası uyguluyorlar? Nedense birçok şeyi dünyaya/Avrupaya uyduruyoruz ama, bir tek maaşlarımızı uydurmuyoruz! Asgari ücretlilerin dışındakiler emekçi/insan değil mi?

Tabi ki bunun bir orta yolu olmalı/bulunmalı. Yani güçlü sendikal sistemle işverenden istediğimizi koparmakla da iş olmaz. Bugünü kurtarırsanız bile yarın işsiz kalmak söz konusu.

Devlet her şeyi kontrol edemez. Vatandaşına güvenecek. Oto kontrol sistemi oluşturulacak. İşveren asgari ücret ödeyip açıktan ödeme yapıyorsa, çalışan, adı saklı kalmak üzere, o işvereni ihbar edecek. Bu tür ihbarlar özendirilecek. TV'ye bile çıktı, karı koca resmen boşanmışlar, kadın babasının maaşını alabilsin diye! Bu ihbarları yapanlara teşvik verilmeli.
Adam trafiği katlediyor, çöpünü yere atıyor, elini kolunu sallayarak gidiyor. Duyarlı toplumda bu tür suç işleyenler, devletin gözünün üzerinde olduğunu bilecek. Yoksa her kişinin başına bir polis/güvenlikçi dikemezsiniz!

Sendika ağalığı sonlandırılmadığı ! sürece ( bildiğim,50 yıldır böyle ),bu konuları konuşmaya devam ederiz.

Abi ben sana cevap olsun diye yazmadım ki...

Öyle durumlarda ismini alıntı yaparak cevap veririm genelde. Yanlış anlaşıldıysa kusuruma bakma.

Benim isyanım bu işi mecrasında ve doğru tartışmayan yetkili ve sorumlu muhalefet, meslek odaları, sorumlu şahıslar.

Yoksa sen ben burda yazsak ne yazmasak ne...
isyanım, kızgınlığım size değil, istemeden de olsa sizi üzdüydüysem, kırdıysam özür dilerim. @rsimsek ustamızın da dediği gibi çok haklısınız. düzeni öyle bir hale getirdiler ki, isyan etmemek elde değil. yalanlarla, algı yönetimiyle eziliyoruz. eğitimin içine ettiler, ekonominin içine ettiler, muhalefet desen avanak avni modunda. emeğin karşılığını alamıyorsun. demografig yapımızı değiştirdiler. sonra bana ırkçı diyorlar. asgari ücret verilebileceek en az ücret ama işçi emekçi sınıfına layık görülen al bununla yaşa denilen ücret sistemi oldu. hak ettiğini alamayan herkes bir şekilde çalar. çalmak sadece para ve mal ile değildir. kaliteyi düşürür, işçiliğini aksatır. verimli çalışmaz. çünkü açlık insana her şeyi yaptırır. daha örnekleyecek, anlatacak o kadar çok şey var ki. ben susmayı tercih ediyorum.

Sendika ağalığı sonlandırılmadığı ! sürece ( bildiğim,50 yıldır böyle ),bu konuları konuşmaya devam ederiz.
Aynen öyle! Geçmişte emekçinin parasıyla son model, TR'de sayılı arabalara binenleri de gördük. Ya da emekçinin üzerine basıp başka makamlara gelenleri de!

Yani sonuçta huzur için empati şart! İşveren kendisini çalışanın yerine koyup, geçimini düşünüp maaşları öyle belirleyecek, çalışan da kendisini işverenin yerine koyup sistemin sürdürülebilirliğine engel olmayacak bir talepte bulunacak.

Hükümet de maalesef emekçinin yanında olmaktansa istihdami da düşünerek işverenin yanında olmayı tercih ediyor. Yoksa işveren, üç kişinin yapacağı işi iki kişiye yıkmak ve bir kişinin işine son vermek gibi bir kozu elinde bulunduruyor.

Bu noktada dünya nimetlerini paylaşmayı bilen, gerçek dürüst insanları takdir ediyorum. Onlar, yıllık kâr paylarından hiç bir mecburiyetleri yokken çalışanlarına dağıtıyorlar. Allah sayılarını artırsın demekten başka bir şey gelmiyor elden.:(

Forum istatistikleri

Konular
130,154
Kullanıcılar
453,246
Son üye
TalhaSahin

Yeni konular

Geri