ATLARLA ELEKTİRİK ÜRETİMİ

Sayın Seagate

Sayın Atlıhan'ı tenzih ederek söylüyorum bir canlının mülkiyetine sahip olmanız ona istediğinizi yapabileceğiniz anlamına gelmiyor.Sahipli hayvanlar da yasaların koruması altında, ve sahipleri tarafından kötü muamele edilmeleri durumunda yaptırımlar var (yine söyleyeyim, "atla elektrik üretmek"ten bahsetmiyorum) Kumar deseniz başlı başına suç, dini ve ahlaki açıdan da uygunsuz.

Konuyu uzattığım için herkesten özür diliyorum.

Neden olmasın ? Üretilir...
Üzerine jokey koyup kumar bahis oynatırlarken hayvanları koruma derneği neredeyse orada kalsın.
"AT" adamın beyler!
 
Son düzenleme:
arkadaşlar doğru söylüyor, savaş olur atlar tarla taban olur atlar merkepler öküz ve camışlar vs saymakla bitmez, yeterince insanoğlu olarak yük olduk dünyalarını işgal ettik, hayvanları artık rahat bırakmanın zamanı çoktan geçti. kaldıki at'ın elk,üretim yapabilmesi içn düzenek gerekir bu düzeneği yapana kadar pekala rüzgar türbini yapabilir, vede yardıma ihtiyacın olursa bu forum ailesinde yardımcı olacak bir sürü arkadaş var sağolsunlar.
 
Son düzenleme:
Sayın Servetd hata bizler için, öğrenip devam ederiz.
Evvela "çalma" mevzu bile değildir, dileyen konuyu takip etmeyebilir. Web ortamının bilgi paylaşım platformları olan bu ortamlarda alfabeyi bilmeyerek "a" harfini de soran olsa, ne seviyede zor bir soru da sorsa yardım edilmesi ve bu ortamların yapabildiği en iyi şeylerden birinin yapılması gerekir. Basit konularda bilgi aktarımı da serbest konularda eğlenceli vb konuşmalar da forumda yer alsa gerek..

Hayvanları yasalar koruyor diye iyi muamele eder değiliz, Allah (c.c.) 'ın lütfu oldukları için, onlara iyi davranmak "iyi" bir şey olduğu için onlara iyi davranırız. Sayın Seagate in bahsettiği atlar üzerinden oynanan altılı ganyan ve daha başka toto loto iddaa gibi oyunlar serbestçe oynanmaktadır. Tabi dünyada neler oluyor çok etraflı mesele... Türkiye de yayın programına ismini veren İspanya boğa güreş alanında, kimi yerlerde derisi canlı yüzülen hayvanlarda, Çin de etleri yenilen ve ne şekillerde ete dönüştürülen köpek lokantalarında(keza Çinde bebek eti satmış lokantalar bambaşka mevzu..)..
İnsanın Dünyadaki çalışması devam eder. Hayvanların da işi vardır devam eder. Daha önce cevaplı sayılsa da bu mevzuat, hayvanın neden mutlu olduğunu bilemeyiz. Evlerde çalıştırılmadan apartman katlarında yaşayan hayvanları anlamak gerekir. Onların iş yapmaları yük değildir. Diğer taraftan çalıştıkları zaman da esas hayatlarıdır ve kendi tabiatlarının ortamında belirli bir güvende yaşarlar.
Bu projedeki gibi düzeneklerin yapılması, tartışılması ve geliştirilmesi de zaten bu ortamlar için.. Diğer taraftan bu düzenek araçlardaki akü şarz sisteminin uyarlanması ile rahatlıkla yapılabilir.
Ve onlara soralım. Yanılmıyorsam ResulUllah (s.a.v.) soruyor şeytana "En çok neden korkarsın?" Cevap: " cihad için kişneyen atların sesinden"
Dünya zamanı içinde ruhun tavanını bulduğu , hakikati haykırdığı yerlerdedir hayat, yoksa çalışmak belki de bu zamanları bulmak için...
Soruyu soran arkadaşımız güç-enerji gereksinimi bahsini açığa kavuşturmalı , sistem hakkında etraflı konuşmalar yapmalıdır. Uygulamaya girmese de fevkalade bir çalışma olabilir. Elinde olan at arabası vb araçları, atların güçleri hakkında da bilgi gerekmekte. Ayrıca çiftlikten doğa manzaraları da konuyu renklendirecektir.
 
Arkadaslar öncelikle sunu belırtmek isterimki olabildiğince hayvan sever biriyim ve ata eziyet çektirecek hertürlğü fiili eylemden uzak durmusumdur ve duracagım bilmiyorum ömrünüzde hiç at gördünüzmü filmlerden başka ama at insanla duygusallık kurabilen nadir canlılardandır ve bu ilişkiyi kuran biri olarak maddi kazanç nedeniyle bu fikri sunmadım.Atları diger hayvanlarla karşılaştırmayın lütfen çünkü at insana hizmet ettikce mutlu olan sosyal bir canlıdır bunu araştırabilirsiniz bana güvenmiyorsanız. örneğin binmeyi ihmal ettiğimiz atlar veya engel atlatmadıgımız atlar pisikolojik bunalıma giriyorlar iştahları azalıyor ve kendilerine zarar veriyolar.Benim düşüncem boş yere binmek yerine o enerjiyi faydalı bir işte kullanabilirmiyim düşüncesiydi.zaten sistemi kurduktan sonra atlarda en ufak bir rahatsızlık sezersem bi an düşünmeden sistemi iptal ederim kaygınız olmasın.ayrıca cncarastırma arkadasada tesekkur edıyorum on yargısız okumus yazımı.
 
Burada bir talep var atların boşa harcanan enerjisini nasıl değerlendirebilirim. Gayet makul bir düşünce, yasa dışı da değil. Kraldan fazla kralcı olmayalım. Hayvanlar insanlar içindir. Bunu değerlendirmek bu forumun işi değildir. Yeri olur konu açılır herkes görüşünü açıklayabilir. Biz buradaki duruma yorum yapalım. Benzeri durumu zayıflama salonları v.s. içinde çok düşünen olmuştu. Yürürken v.s. den elektrik üretip bazı ihtiyaçları karşılamak. Buna çevreci yaklaşım diyorum. Arkadaşı da bu düşüncesi için tebrik ediyorum.
Hesapları yapılıp sistem kurulabilir. Eskiden kuyulardan su çıkarmak bu yöntemle yapılırdı. Burda ekonomi değil üretim düşüncesi öncelikli olmalı yoksa şebekeden daha ucuza üretim olmuyor. Atlar fazladan enerji harcadığı zaman ona göre yiyecek miktarı artacaktır. Uygulama için atların koşma hızı, dönme çapı, at sayısı gibi bilgilerden yola çıkarak yaklaşık üretim gücü tespit edilir. Bu güçte bir alternatör uygun bir redüktörle çevrilirse istediğinizi alırsınız. 1 beygir gücü 740 vat diye düşünsek ki (atlar ile) gerçekte ne olduğunu nasıl hesaplandığını bilmiyorum veya unuttum gerekirse araştırılabilir. Bedava elektrik kim istemez. Önce güvenlik diyerek yola çıkın önlemlerini alın. Seyyar kullanmak istiyorsanız elektriği depolamanız sonrada kullanmanız ek maliyetlere neden olacak. Sabit yerde depolamadan kullanmak maliyeti düşürür. Elektrik olmayan yerde veya kesintilerde yedek güç kaynağı olarak kullanmak isterseniz depolamak şart olacaktır. Ups sistemleri de duruma göre gerekebilir. Kararlı iseniz neler ile karşılaşabileceğiniz konusunda biraz daha bilgi sahibi olun. Vereceğiniz bilgilere göre yorumlar gelecektir.
 
yav elektrik atlardan kurtulunsun diye icad edildi. motorda öle atlarla enerji üretilsin deye değil. ozaman benzine 5 tl boşuna veriyoruz ata atlayalım üsküdara gidelim . icadlar düşünceler insanları ileri gÖtürmek içindir geriye değil. . at zaten yıllardır mekanik bir hayvan olarak kullanıldı. nese bqanane yav ne yaparsanız yapın yav derdim neki
 
yatay dönme dolap tarzında ama hayvanı sıkmayacak genişliğe sahip dairesel bir hareket platformu yapılabilinir.

mekanik hareket sonucunda elde edilecek verilere göre gerekli geri kalan kısmın uygun şekilde seçimi yapılabilinir

atların bünye, yapı ruh halleri gibi yani sonuç olarak ne denli yüklenerek egzersiz yapacaklarını ayarlayacak eklenti ve düzenlemeler yapılabilinir.

Bu konu hassas bir konu fakat dünya kısmi açlık çekerken dengesiz beslenip birde bunu eritmek için spor yapılıp değerli olan yaşam süresini harcanırken neyin hesabını yapmaktayız. zaten spor sağlıklı bir yaşam için şart değilmidir? hayvanlara iyilik etmek onları sürekli besleyip uyutmakmıdır?

sanırım burada konu geçmiş zamanlarda prangaya vurulan insanları ölene dek aç susuz çalıştırmakla karıştırılmış kanısındayım
 
dönme dolap tarzı bir platform ile atlar dengede duramayabilir. sonuçta dönerken bir merkezkaç kuvveti oluşacak.

koşu bandı gibi düz bir alan olsa daha verimli olur gibime geliyor.


Hayvan hakları konusuna girecek iseniz, hayvanın boş boş durması daha büyük eziyettir o hayvana. Kaldı kı seagete arkadaşımızın dedilklerine tamamen katılıyor ve ekleme olarak tavuk dövüşleri, deve güreşleri vb vb vb lerini ekliyorum.
 
Selamun Aleyküm
Teknik dışı meselemiz de olmuş oldu, inşallah(c.c.) hayırlısına erer.
"ileri-geri" laflarını sadece propaganda amaçlı kullanmış zihniyetin memlekete ve ya insanlara en ufak bir faydası olmuş mudur ve ya bu zihniyetle olmuş mudur incelemek lazım. İnsanları ilerici ve ya gerici oldukları için değil insan oldukları için değerli oldukları için severiz. Yoksa kim yanlışsa diğerini düzeltsin, yanlışı düzeltmeyen umursamayan da değerinden kaybedecektir. İletişim kültürünü arttırabilmek, hoş sohbetler yapabilmek buralar için zevk olsa gerek.
Keza aydınlığa ulaşmak için güneşe yürümek, menfaat için dünyalık istekler için hayat biçimi oluşturmak fayda sağlamayacaktır. Ve de yönlerle birşeylere atfedilyor ama acaba geri mi iyiydi şimdi mi?
İcatlar araçtır bize hizmet ile var oluyorlar. Hayatımızı ve amacımızı onlara göre izah etmeyiz. Birşeyi kabul etmek için doğru olması lazım, bulunması görülmesi değil. İnsanların şu anki sıkışık muhtemelen yanlış hayatında hayvanlar şehir ortamlarına uymayabilir, bu imkan zafiyetidir. Ve de teknik bir imkanı kullanmamıza hayvanların varlığı engel değil, onları da taşıtlarla taşıdığımız oluyor.
Araçlar malum yakıtla çalışmakta, elektriğin atlardan kurtulmak için bulunması ve ya o yönde olması pek mevzu değil. Ve de yazmıştık, araçların vb günümüzdeki halinde halen hayvanlar kullanılmakta ve atlar araçlara rağmen koşturulmakta. At mekanik değil tamamen sevdiğimiz bir canlı olarak kullanıldı. Ve de canlıların varlığı makinalara benzemez bu zamana kadar kullanılmaları devam etmelerine engel olmaz. çekiç kimbilir kaç bin yıldır kullanılıyor, keza şu zamanki makinaların ne kadarı...
"" Tabi biodizel, atık yağ arıtma meselelerindeki çevreci yaklaşımların yanında, yenilenebilir yani doğal olarak(güneş enerjisi vb) bitki kaynaklı ve de geri dönüşüm odaklı yaklaşımlar düşünülürse, bu tip bir projenin de yenilenebilir, yani besin enerjisinin bir anlamda tarımsal faaliyetin biodizelde olduğu gibi kullanımı ek bir imkandır.""
Atlar ile yük taşınması düşünüldüğünde elektrik ürettiklerinde de belki yük taşımada kullanılmış olur. Neticede at yine yükü taşımış olur(belirli bir verimlilik eksikliği ile.) Ama yük dışı haller, elektriğin gerektiği yerler, ve enerjinin canlı dışında çok daha farklı özellikleri ile belki canlıya olan tehlikesinin de azaltılmış hali ile kullanımı düşünülürse bu proje imkan arttırmış olur. Yani elektrik atın enerjisinden alındığında, patlama tehlikelerinde, yüklü enerji ihtiyaçlarında kullanılabilir, hareket de ark kaynağı yapmadan daha ne imkanlara kadar uzanır.
Yalnız dönme dolap diye bahsedilen eskiden saman dövülen döven benzeri aygıtta atın devamlı dönmesi pek uygun olmayabilir. Arkadaşımızın istediği elektrik özellikleri deneme ve ileriki proje olarak verilmeli ki buradan hesaba dönüştürülsün. Tabi hayvan gücü, enerjisi vb özellikleri ile psikolojisi gibi bilgiler hem izleyenlere fayda hem de yorum yapma imkanı sağlayacaktır. Bahsi mevzu at arabası ister depolayarak isterse de tramvaylardaki elektrik aktarma(ray ve ya tavan iletkenleri) sistemleri ile düşünülebilir, kablosuz elektriğin verimsiz diye anlatılan iletim tarzı dahi az da olsa konuşulmuş olabilir. Tabi verimliliğin bir hayli azalması dezavantajı ile at arabasında kompresör ile hava depolayıp, hava motoru ile jeneratör döndürülebilir.(yaklaşık 10 kat enerji kaybı, dolayısıyla yoğun verimlilik kaybı) Tabi havalı sistemin depolamadaki yüksek tekrarlanabilirliği, uygun debiye ayarlanabilirliği, düşük ve yüksek hızda çalışabilmesi(depolayabilmesi), depo havasının rahat ve gerektiğinde hızlı aktarımı ve ya deponun mobil değişimi ile enerjinin hızlı transferi avantajlarından..
Sayın Atlıhan daha ne çiftlik manzarası gördük ne de at arabası. Hem teknik konuşma hem de nostalji aramaktayız. Sistem için düşünülen özellikler teknik tasarımda, hayvan özellikleri de sistem seçiminde ön plandadır, beklemekteyiz..
İnsani değerler namına manevi sohbetleri ; https://www.kontrolkalemi.com/forum/serbest-konular/84654-olmasi-istenilenler.html konusuna,
teknik enerji geri dönüşümü adına da izleyenleri https://www.kontrolkalemi.com/forum/mekanik-konulari/64815-beklenen-makinalar/sayfa2.html konusuna davet ederiz. Beklenen makineler konusu birçok makine için açılmış konudur ancak son mesajda atık yağ geri dönüşümü yer almaktadır.
Sayın Atlıhan ayrıca teşekkür için, rica ederiz;
Başarılar.
 
Son düzenleme:
Atlar konusunda profesyonel anlamda bir şey diyemem. Ama şunu bilirim ki at çiftliklerinde bakıcılar atları belli periyotlarla gezintiye çıkarmak zorundadırlar. Yata yata tembelleşmesinler diye. Uzunca bir yuları ellerinde tutarak atları daire oluşturacak şekilde yürütürler.
Burada hayvana eziyet etmek söz konusu olmasa gerek. Hatta atın sağlığı için gerekli olan bir durumdur.

Soru sahibi arkadaşın fikrine katılıyorum. Sinekten yağ çıkarma döneminde olduğumuz bu çağda gayet güzel düşünülmüş bir şey.

Eskiden atlar veya eşeklerle kuyudan su çıkaran dolaplar vardı. (Halk arasında dönüp duran kişilere " niye dolap beygiri gibi dönüyorsun" derlerdi). Buna benzer bir sistem yapıp, ortasına bir sabit mıknatıslı alternatör monte edin. Alternatörün miline devir arttırmak için redüktör koyun. Atların yularını bu redüktör miline bağlayın. Atlar dönerken alternatör elektrik üretir. Üretilen elektriği bir aküye depolayıp, istediğiniz yerde kullanabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,275
Mesajlar
934,996
Kullanıcılar
453,528
Son üye
ardaazimtsz

Yeni konular

Geri
Üst