Arkadaşlar 4 duylu avize aldım.Bağlaması için elektirikçi çağırdım ama 2 gündür işlerim yoğun deyip gelmiyor.Ben de pek anlamam bu işlerden.
Belki çözerim diye ,bu gün evdeki bütün tavan kablolarının baglantısına baktım.Salon hariç bütün odalardan iki kablo geliyor(1 kahverengi-1 sarıyeşil).Salondan ise 3 kablo geliyor(1 kahverengi-2 sarıyeşil).
Avizenin kabloları da bir tuhaf.3 şeffaf kablosu var ve birinin yanından sarı bir şerit geçiyor belli belirsiz.
Nasıl baglamam gerekiyor bu avizeyi ?
İyi akşamlar.Merhaba.
Prensip olarak;
bir elektrikçinin işini elektrikçiye bırakmak elbette yapılabilecek en iyi inisiyatif olacaktır.
Avize bağlamak zor bir olay değildir,elektrikteki açık devre/kapalı devre (anahtar-lamba devresi vb. az detayı vardır) gibi basit açma/kapanma olayı mevcuttur avizelerin bu açılmasında.
Meraklı olup araştırma yapmak elbette çok güzeldir,ama iş uygulamaya (elektrikçiliğe,bir ciddiyete) gelince emniyetsiz ve çok dikkatsiz olunduğunda çok büyük risklerle kolayca da karşı karşıya kalınmak durumunda kalınabilinecektir.
Elektrik hem affetmez hem de düzeni çok sever.Çoğu profesyonel elektrikçi bile kısa bir anlık dikkatsizlik sonucu direkler üzerinde kolayca da hayatını kaybediyor,bunları medyadan veya günlük hayattan çok iyi de biliyoruz.
16-17 yaşında acemi hevesle dedemin evinde bir avizeyi tesisata bağlamaya çalışırken şalteri veya anahtarı hiç kapamadığım için,kontrol kalemi nedir hiç bilmediğimden ve makasla (Yan keski yerine) bu 2’li kabloyu (faz ve nötr ucunun anahtardan gelen bu kısmını) keserken hem makas oluşan kısa devredeki (Bir patlamayla) arkla eridi,hem epeyce çarpıldım hem fena halde geçici şoka uğradım.Bu yaşa kadar unutulmadan gelen ve çok kötü olan bir anımdır, oluşan bu durum.
Avize ve odalarla ilgili olan genel kültürünüzü artırmak (Sizi bunu yapmaya teşvik ettiğimi de hiç sanmadan) açısından araştırmanıza ek olarak genel olarak da bir ön bilgiyi vermeye çalışayım;
Salon gibi büyük hacimlerde avizelere 3 şeffaf kablo,açma-kapama anahtarı olarak da ikili anahtar düşünülür.Sebebi ise avizedeki 4 veya 6’lı duydaki lambaları 2 ayrı seçimle (Komütasyonla) kişilerin seçebilme özgürlüğünün,odanın hacimce büyük olması yüzünden misafir yokken,tv seyrederken tekli anahtara bağlıdır,misafir varken veya gazete,proje okuma,çok detaylı yazı inceleme,vb.çok özel durumlar için 2 ayrı seçeneğin ( 2 anahtarın da basılı olmasında tüm ampüllerin devrede kalıp da yanması gibi) ev kullanıcıları için düşünülmesidir.Salondaki olay kısaca budur.
Gelelim sıradan daha küçük hacimli evdeki diğer odaların bu durumuna.Bu odalarda salondaki gibi çiftli (ikili,bir ucu içten ortak bağlanmış,diğer 2 ucu ise seçmeli yakmadaki bu bağlamaya açık olan anahtar tipi) anahtarla özel seçim durumu düşünülmediğinden, genelde bu avizenin bağlanacağı yerden 2 kablo (kahve,sarı-yeşil gibi) çıkar,anahtar da tekli olduğundan ve hat da (lamba elektrik tesisatı,devresi) buna göre çekili olduğundan 3 kablolu bir avizedeki ayni renkteki kabloları ortak kendi arasında birleştirip,diğer ucu tek olarak bırakıp avizedeki klemense veya kablo uçlarına böyle bağlayarak tek anahtarla seçimsiz (Komütatörsüz) avize veya bir elektrik devresini oluşturmuş olursunuz.Salon ve diğer odalarıdaki avizeleri elektrik devresine bağlamanın mantığı (Elektrik devresi mantığı) bu şekildedir.Sanırım teorik olarak bu konuda sizde bir fikir oluşturabilmişimdir.Asıl mantığını öğrenmiş olsanız bile daha önce elektrikle ilgili bir deneyiminiz yoksa eğer 16-17 yaşında elektriğe acemi olduğum zamanki olaylar sizin de başınıza kolayca dikkatsizlik veya bir dalgınlık tecrübesizlk ve bilgi eksikliği ile tam birleşirse eğer (Maazallah!) gelebilir.
Aman bu konuda çok dikkat edin
.Çünkü bilinçsiz ve dikkatsiz kullanımda elektriğin hiç şakası yoktur.Sağlıcakla kalın.Kolay gelsin.