Avizemin trafosu yandı yardım

yaren1981

Üye
20 yıldır severek kullandığım avizemin trafosu sonunda yandı. Bu trafoyu nasıl yenileceğimi bilmiyorum. Açık bir devre kartı üzerinde kondansatör, sargılı bir ünite, direnç ve diyotlardan oluşan mini bir trafo galiba. Üzerinde herhangi bir bilgi yok. Kaç watt, kaç volt bir trafo alacağımı bilemiyorum bunu nasıl öğrenebilirim. Sadece avizenin üzerinde max 20w/12V yazıyor. 3 tane minik ampül ile çalışıyor. Bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlara çok müteşekkir olurum.

Ekli dosyalar

• IMG_20260211_205622.webp
    IMG_20260211_205622.webp
    40.1 KB · Görüntüleme: 20
  • IMG_20260211_205712.webp
    IMG_20260211_205712.webp
    38.1 KB · Görüntüleme: 20
  • IMG_20260211_205801.webp
    IMG_20260211_205801.webp
    25.8 KB · Görüntüleme: 21
Geçmiş olsun, o etiketler ampul gücünü ifade eder. Tavandaki bağlantı bölümüne bakın hatta belki revize edip LED ampuller ve uygun trafo surucu takarak faturanızı düşürmeyi düşünebilirsiniz.

Açık bir devre kartı üzerinde kondansatör, sargılı bir ünite, direnç ve diyotlardan oluşan mini bir trafo galiba

Geçmiş olsun .
Fotosunu yayınlasaydınız daha iyi olmazmıydı .

Bu trafo olabilir .
Akozon Elektronik Trafo, 220V - AC 12V 20-60W Voltaj Dönüştürücü G4 Halojen Lambalar için Akıllı Güç Kontrol Cihazı/Lamba Boncuklarından Dönüştürme

https://www.amazon.com.tr/Elektronik-Trafo-220V-Dönüştürücü-Boncuklarından/dp/B09J4RDSLZ

41+tC6VoLOL._AC_SL1001_.webp

Son düzenleme:
Açık bir devre kartı üzerinde kondansatör, sargılı bir ünite, direnç ve diyotlardan oluşan mini bir trafo galiba

Geçmiş olsun .
Fotosunu yayınlasaydınız daha iyi olmazmıydı .
Trafoyu malesef attım... Bugün yerine ikame için led avize alınca anladım ki eski avizem hem görünüm hemde ışık bakımından çok güzelmiş... Onarabilirsem yeniden kullanmayı düşündüm.

Trafoyu malesef attım... Bugün yerine ikame için led avize alınca anladım ki eski avizem hem görünüm hemde ışık bakımından çok güzelmiş... Onarabilirsem yeniden kullanmayı düşündüm.

Eski avizem hem görünüm hemde ışık bakımından çok güzelmiş.
Avize masraflı . Bana göre deymez .
G4 duy halojen ampul kullanılıyor .
Onarabilirsem yeniden kullanmayı düşündüm.
Yeni aldığınız led avize yedek olur .

Ev tahta ev olmalı ( nostalji - antika ) merakı !!!

Kolay Gelsin Sağlıcakla ...

antika.webp

Merhabalar.

Lambalarınız flamanlı eski tip 20 watt 12 volt lamba. Bundan 3 adet var ise 60 watt 12 volt yapar. Buda 12 voltta 5 amper çekiyor demek.

Trafonun yerine sığacak en az 60 watt ama bana sorarsanız 80 - 100 watt bir trafo yada güç kaynağı kullanarak avizenizi tekrar çalışır hale getirebilirsiniz.

Bu lambaların ışığını bende beğeniyorum. Led lambalara göre daha yoğun ve gözü yormayan bir ışık rengi var. 3000 kelvin renk sıcaklığına sahiptir. Biraz ısınır verimsizdir ama göz sağlığı için iyi bir lambadır.

Trafonun olduğu yerin ölçüleri varsa yerine oturabilecek trafo önerebiliriz.

İçinden çıkan aşağıdakine benzer birşey miydi?Screenshot_20260211_234654_Chrome.webp

20 yıldır severek kullandığım avizemin trafosu sonunda yandı. Bu trafoyu nasıl yenileceğimi bilmiyorum. Açık bir devre kartı üzerinde kondansatör, sargılı bir ünite, direnç ve diyotlardan oluşan mini bir trafo galiba. Üzerinde herhangi bir bilgi yok. Kaç watt, kaç volt bir trafo alacağımı bilemiyorum bunu nasıl öğrenebilirim. Sadece avizenin üzerinde max 20w/12V yazıyor. 3 tane minik ampül ile çalışıyor. Bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlara çok müteşekkir olurum.

Konu yazısı ampul ( foto ) sanki yanık gibi .
Bir yollu önce ampulleri test etmeniz . ( sağlamlık !!! )
Tüm ampuller testten ( 3 adet ) geçerse trafo temin edersiniz .
Ampullerde sorunlu ise .
Sadece avizenin kasası kalacak ( 12v trafo ve 12v ampul arızalı durumda .)
Trafosuz kullanım direk çalıştırma 220 volt ile
220 volt ? watt ampuller alıp .
( Arkadaşların yorumlarını beklemeniz . )
Masraf !!!

Diğer ...
https://forum.donanimhaber.com/g4-halojen-lamba-yerine-smd-led-takmak-cozuldu--68142025#75381375

İnt buldum sizin foto ampule benziyor fotosu altta .

https://www.hilalelektrikltd.com.tr...BNGmdYZoJzc36mHylNfMz-WpwIXBuJJ66DEobPCSYR9t2

konu ampul benziyor ..webp

Sizin foto ampul ( sanki kararmış gibi duruyor . )
Test edilmesi ( 12V )

IMG_20260211_205801.webp

Son düzenleme:
Geçmiş olsun ya. Şimdi şu “max 20w / 12v” yazısı genelde avizenin çalıştığı sınıfı söylüyo ama tam net değil, ampul tipine göre değişebiliyo.
Eğer 3 tane 12V 20W halojen (G4 falan) varsa toplamda 60W yapar. 12 voltta da kabaca 5 amper çeker (60/12=5A gibi düşün). O yüzden trafo/sürücü alıcak olsan en az 60W, bence biraz pay bırakıp 75-100W almak daha rahat ettirir, ısınma falan daha az sıkıntı olur.
Ama burada en kritik olay şu: eski avizelerde bazen “elektronik trafo” olur ve çıkışı AC olabiliyo. LED’e dönücem dersen çoğu LED modül DC ister, uymazsa titreme (flicker) yapar ya da düzgün yanmaz.
Trafoyu atmışsın ya, o yüzden %100 konuşmak zor. Ampullerin üzerinde ne yazıyo (12v 20w gibi) ve duy tipi ne (G4 mü) bunlar netleşirse daha net söylenir.
Bir de güvenlik işi sonuçta, bağlantı kısmında emin değilsen bir elektrikçi baksın daha iyi olur bence.
İstersen ampul tipi/adedi + trafonun durduğu yerin ölçüsü falan yaz, ona göre sığacak güçte bişey daha net önerilir.

Forum istatistikleri

Konular
133,420
Kullanıcılar
459,405
Son üye
FatalRyhme

Yeni konular

Geri