Avrupa'nın temiz enerjisi, Sahra Çölü'nden gelebilir

Katılım
14 Eki 2006
Mesajlar
1,441
Puanları
1
Avrupa Birliği 'nin karbon emisyonlarını azaltmak ve temiz enerji elde etmek için ortaya attığı yeni projelerden birisi de Avrupa 'nın tüm elektriğinin Sahra Çölü 'ne kurulacak güneş panellerinden elde edilmesi. Sahra Çölü üzerinde İngiltere 'nin Wales bölgesinden daha küçük bir alan Avrupa 'nın tüm elektriğini üretmek için yeterli olabiliecek. 450 milyar Euro değerindeki projeyi İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy de destekliyor. Projenin hayata geçmesinin yıllar alması bekleniyor.


AVRUPA 'YA % 0.3'Ü YETER


2050 yılına gelindiğinde üreteceği elektrik miktarı ise 100 GW. Bu da İngiltere 'nin bugünkü toplam üretiminin üzerinde bir rakam. Önceki gün Avrupa Komisyonu 'na bağlı Enerji Enstitüsü 'nün yetkilisi Arnulf Jaeger - Walden, Barselona 'daki Euroscience Açık Forum toplantısında yaptığı konuşmada Sahra Çölü 'ne düşen güneş enerjisinin sadece yüzde 0.3'lük bölümünün Avrupa 'nın tüm enerji ihtiyacını karşılamaya yeterli olacağını dile getirdi . Bilim adamları çok büyük rüzgar paneli çiftliklerinin yaratılması için çalışmalar yapıyorlar. Bunun için de fotovoltaik hücreler üretmeye ya da güneşten gelen ışığı su ısıtmada kullanarak bununla da türbinlerin döndürülmesine kafa yoruyorlar.


533.jpg



İLETİM HATLARI YETERSİZ


BİLİM ADAMLARI yüksek voltajlı elektrik transferi yapabilen iletim hatları üzerine de çalışma yapıyor. Bu alanda başarı sağlanabilirse İngiltere , Danimarka gibi ülkeler rüzgardan elde ettikleri fazla elektriği başka ülkelere satabilecekler ya da başka ülkelerdeki yenilenebilir enerjileri, örneğin İzlanda 'da jeotermalden üretilen elektriği satın alabilecekler.


Güneşi üç kat daha verimli


ANCAK en öne çıkan proje ise Sahra 'daki güneş panellerinden elektrik üretimi. Bilim adamlarına göre Avrupa 'daki bir fotovoltaik güneş paneline göre Afrika 'daki Sahra Çölü 'nde 3 kat daha verimli elektrik üretmek mümkün. Buradaki temel sorun ise yeni iletim hatlarının döşenmesi. En büyük maliyetin buradan kaynaklanması bekleniyor. Güney Akdeniz 'de hatlarda da boş kapasite yok.


Evrim ERGİN

Kaynak: Akşam
 
güneş panelelrinin kullanım süresi ile ilgili bilgisi olan var mı arkadaşlar,yoksam sahra çölündee enerji üretmek fena fikir değil,hani bide yüzlerce km iletim hatları zorluğu olmasaydıı
 
aslında günesten elektrik elde etmek icin günes piliyle felan ugrasmak biraz zahmetli
stirling motorlarıyla ilgili bi calısma varmı bileiniz varmı?
olanüstü bi bulus fakat hızlı gecislerde (sıcak soguk dönüsümlerinde) bi problem var galiba
bunun hakkında arastırma yapan varmı?
 
bide konu kumla ilgiliyken kumdan silisyumdan enerji nasil üretilir?
arabaların kumla calısabildigini biliyomuydunuz?
 
Güneş panellerinin kullanım sürelerini ben de merak ediyorum bu konuda fikri olan paylaşabilir mi?
 
Daha önce suudi arabistanın finansını sağladıgı ve avrupa üniversitelerinin hayata geçirdiği
böyle bir proje ekonomik olmamıştı ve rafa kaldırılmıştı(çok sık arıza yapması ve gider maliyetinin fazla olması) belki teknoloji ilerlerse mümkün olabilir.Bildiğim kadarı ile güneş panellerinde en büyük firma çin firması ve mallarınıda çin malı olarak satıyorlar.
 
arkadaşlar bunu düşünen insanLar mutlaka ıletım sorunu da cozeceklerdır..bana kalırsa da akıllıca bı fikir
 
süper fikir bence temız enerji doga ya hıc bır zararı yok eger gerceklesırse bence son zamanların en ıyı buluşu olabılır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,918
Mesajlar
921,684
Kullanıcılar
451,083
Son üye
ahmetkaya2828

Yeni konular

Geri
Üst