Ayarlı güç kaynağı projem ( 0 - 30 volt 0 - 10 amper )

Transistörleri "baba" bir soğutucuya tak ve çooook üfleyen 5-10 fan koy.
Ek devre yap , 12V ye kadar giriş 12 V den 24V ye kadar giriş 24V den gibi.
10A ... her şeyin büyüğü her zaman iyi değildir !
2014-1982=32 demek ki Nuh AS tarafından gemisinde kullanılmış olma ihtimali var.
 

Evet transistörleri büyük bir soğutucu ve fanlarla da desteklicem. Ayrıca birde küçük termometre koyup alüminyum bloğun sıcaklığınıda görmeyi planlıyorum.

Ek devre değilde trafom zaten 2 kademeli. Büyük bir switch aldım girişi bununla anahtarlayacağım. 12 volt lazım olduğunda cıkıştan sadece bir sargı 24 volt lazım olduğunda 2 sargı seri olacak.

Evet devre çok eski ama çok araştırdım. Şu an piyasada satılan 0-30 volt ayarlı güç kaynaklarının bir çoğu bendeki devre ile aynı. Hepsi opamp ve 723 entegresi ile kontrol sağlanan güç transistörleri sürülen model. Tek farkım onlarda trafo çıkışı 3 yada 4 kademeli benimki ise 2 kademe olacak.

Eldeki malzemeleri değerlendirerek bişeyler yapmak istedim. Bakalım sonuç ne olacak.
 
Sırada devreyi toplayıp testleri var. tabi hala bir çok eksikleri mevcut. güç transistörlerini pcb ye bağlayacağım. besleme verip voltaj ve akım kontrol özelliğini kontrol edeceğim. Şimdilik haricen bağladığım 2N3773 güç transistörü ile 0 - 24 volt kontrol sağladım. Ancak akım testlerini çok sağlıklı yapamadım. Test için bir motor bağladım akımı düşürdüm ancak farklı bir yük bağladığımda limitlediğim akımdan farklı bir akım çekti. Bir türlü çözemedim. Şimdi güç transistörlerini değiştirip tekrar test edeceğim.
 
Tebrik ederim Serkan çok güzel devre dizayn yerleşim olmuş, sana tavsiyem taş dirençleri plakete ve birbirlerine çok sık durmasınlar. Geçenlerde Doğan Hocamın benzer sıkıntısı olmuştu konu olarak açmıştı. Mümkünse dirençlerin altına plakete delikler aç, ayaklı tip kullan, soğutucuya sabitle... Saygılarımla.
 
Haklısın abi ısı sorun olabilir. Dirençlerin birini arkaya diğerini öne monteleyebilirim yada açabilirsem aralarını açayım.
 
Testlere devam. Güç transistörlerini bağlayınca daha stabil çalıştı. Akım okumak için koyduğum direnç çok büyük geldi erken akım korumaya geçti. Direnç devrede 0.22 ohm idi ben paralel 2 adet 0.15 ve 2 adet 0.1 ohm kullandım. Çıkabildiğim son akım 7.20 amper. Şimdilik çok rahat bu akıma çıkıyor. Tabi besleme voltajı 14 volt ve yük voltajım 12 volt civarında.

Hafta içi şönt dirençlerini değiştirip güçlü trafo ile testlere başlayacağım.

7 amper gayet güzel bir güç.

Bu arada test yaparken ölçü aletimin probu dayanmadı malesef.
 
Tekrar merhabalar arkadaşlar...

Güç kaynağını baya toparladım. Şimdi ise 7107 ile yapılmış voltmetreleri ayarlayacağım. Voltmetre sorunsuz çalışıyor. Ancak akım okumak için şönt direnci yapacağım. Bu konuda biraz araştırdım taş direnç filan kullanılıyor ancak elimde bu değerde direnç yok. Elektronikçide de yok.

Sizlerden ricam tecrübe edeniniz var ise şönt direnci yerine bir miktar yaklaşın 10 - 15 cm boyunda bakır tek damar tel kullanmayı planlıyorum. Düşük akımlarda ölçümledim. Sorunsuz ölçüm yapıyorum ancak bakır telin ısı ile direnci değişirmi sorun çıkarmı bunu bilmiyorum.

Şönt direnci için öneriniz varmı?
 
Ölçü aletlerinin içini açmadın mı hiç ?
Akım problarının uçları 1.5-2.5 mm2 gibi bakır telle " kısadevre " durumundadır.
Bir uç ortak tır.
Diğer ölçü ucu o bakır tel üzerinde uygun bir yerde lehimlenmiş uçtur.
Isı ile direnci değişse ne olacak ?
ICL7107 ne kadar hassasiyette ölçüyor inceledin mi ?
Fazlasıyla işini görür.
Akım ve gerilimi ölçen voltmetrelerin beslemelerini tamamen ayrı yap ( galvanitik yalıtım )
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…