DC ayarlı güç kaynağı devresi (basit )

5- 10 Amperlik cihaz basit devre midir?
Hangi malzemelerle bu gücü sağlayabileceğinizi...
Malzeme listesini ( fiyatlarını) biliyor musunuz?
Üstad yukarıda yazdı. Sadece trafo 2800 TL...
o_O o zaman ben 1- 2A ya da mA devre araştırayım. Muhsin hocam ikna oldum.Basit devrelere bakayım.
Birde şunu sorayım;

LED trafolarının akımı nasıl yüksek oluyor. Mesela 12 v 29a LED trafosu gibi.

Son düzenleme:
Korad uygun fiyatlı ve güzel bir güç kaynağı. Gerilim ve akım hassasiyeti gayet iyi. Gerilim/akım ayarı potansiyometreli değilde tur saymalı bu nedenle ayarlama hassas şekilde yapılabiliyor.

250 VA trafoyu hazır değilde sardırarak alırsanız daha uygun maliyetli olur. Ancak total maliyet kesinlikle korad dan daha uygun olmayacaktır.

Güç kaynağı devrelerini ödev vs dışında yapan kişilerin çoğunda zaten hazır bir güç kaynağı vardır. Biraz pratik, biraz yenilik, biraz tecrübe kazanmak için yapıyor çoğu kişi.

Smps ler Güç kaynağı olarak gürültülü çalışıyorlar.
(frekans gürültüsü)
Tavsiye etmiyorum.
Lineer devreler kullanın.
Lm317 ayarlı güç kaynağı.
(7812-7912 ... 7805- 7905 ) + ve - voltajlarla sabit çıkışlar alır kullanırsınız.
Amatörce başlangıç için iyidir.
BD tip veya power transistör varsa ayarlı regüleli devreler le bilginizi/kendinizi geliştirirsiniz.
Delikli plakete malzemeleri dizin küçük kutuya koyun kullanırsınız.

Elektroniğe başladığımız yıllarda regüleli adaptörler, preampliler, ton kontroller, amplifikatör (Edwin Ampli - ilk göz ağrımız dı), flip/flop yürüyen ışıklar, display li saatler vs vs ...
kendimizi/bilgimizi geliştirirdik.
Ben o değerleri yazdım ama 30v 5a de olur. 24v 15v da olur. Hem öğrenmek hemde hobi olarak. Yapmak istiyorum

15v 30v arası da olur. 40v biraz abartılı oldu.
Hediye trafo ve STK entegre var.
Acele ederseniz sahip olma şansınız var
https://mekatronik.org/forum/threads/stk-power-amfi-ve-trafosu.7296/

Son düzenleme:
LM338K ile 0-32V/5A regülatör yapabilirsiniz. Akım ayarı yok. Orijinalini piyasada bulur musunuz, bilmiyorum.
En az 200W bir trafo ve o trafıdan büyük soğutucu da bulmalısınız.
Bu arada LM338K kısadevre koruması var. Ancak ters gerilim koruması yok. Mesela motor çalıştırırken çıkış gerilimini aniden düşürürseniz, soğuk bir su içebilirsiniz.
Ez cümle; ya hazır alın (ki bu daha ekonomik olacaktır) ya da küçük akımlardan başlayın.

Ayrıca her şeyi internetten almayın. İmkanınız varsa elektronikçileri dolaşın, pazarlık edin. Daha uygun fiyatlar bulabilirsiniz.

Forum istatistikleri

Konular
129,768
Kullanıcılar
452,517
Son üye
hangam

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri