Erozyon tezgahı yukarı aşşağı servo kontrollü kısmına bağlanmış (elektro bakır) ve erkek olarak kendisinin dişisini yukarı aşşağı inip çıkarak (temas edince hassaslaşan hareket) elektriksel aşındırma tipi işlemle işleyen makinadır. Dişisi yapılmak istenen şekil bakıra işlenir bakır bu tezgaha bağlanır. İki ekseni(taban düzlemi) el ile ayarlanıp sabitlenir, yukarı aşşağı kısım ise servo kontrollüdür.
Tel erozyon ise, yukarıda bahsedilen tip işlemle parçaya açılmış(gayet küçük) bir delikten geçirilmiş altta ve üstte iki ayrı makaraya iki ucundan sarılmış bir telin (makar hareketine göre) aşşağıya ve yukarıya (makaraya sarılması ile) hareketi ile uygulanan elektriksel aşındırma işleminin, alt tabla iki ekseninin(taban düzlemi) bilgisyar-servo kontrolü (cnc) ile hareketi vesilesi ile düzlem üzerine bir şekil çizer gibi parça içerisinden parça çıkarılmasıdır.(Alt üst makara tabirini mantıksal olarak ifade ettik; alttaki resmin en alt sağ kısmının bir solunda bir makaranın tek dönme hareketi ile bir tarafın sarıldığı diğer tarafın bırakıldığı uygulama var. Resimdeki iki makara, telin bir tarafa ve diğer tarafa yaklaştığı iki ayrı anı göstermekte.)
Bu makinalar kimi zaman cnc işini azaltır kimi zaman mekanik yönden zorlaşan (zor geometriler, çakının girme sorunu, malzemenin yüksek sertliği...) işleri başarır. Tel erozyon diğer normal erozyonun kabartma çıkarır gibi yaptığı işi yapamaz. Ama sac kesme kalıbı tipi işte, tel erozyonun (iş bitince) tablasından alınan/sökülen parça kesme kalıbının dişisini, erozyonun kesip çıkardığı parça ise erkeğini oluşturarak; tek hamlede ve aynı malzemeden kalıbın stratejik kısmını yapmış olur.
Ancak tel erozyonun çalışması için iki makaranın dönerek teli sarmasına bağımlıdır ki, makaranın birinde tel bitme durumuna gelince makaralar durur ve ters dönmeye başlar. Çünkü tel delikten geçmeli ve dönmelidir ve de (genelde) kaynak vb iki ucunun birleşmesi mevzu değildir. Bu çalışmanın devamlı olması için işlem hassasiyetine sadık bir kaynak usulü ve ya tel değil de dekobaj ucu tipi tek tarafı bağlanan bir sistem keşfetmek gerekir. Dekobaj bıçağı gibi bir araç kullanılsa, işlem için gereken incelikte rijitliğini koruyamayıp işleme esnasında sabit duramayabilir ama rijitlik aşılırsa bıçağın hareketsiz kalması sorun olabilir ki onun için de titreşim düşünülebilir. Tabi yukarı aşşağı titreşimden büyük istenilen özelliklerde hareket de verilebilir.
Diğer bir alternatif tel alt ve üstte gerdirilir ama makara vb sarım yolu ile değil sabitlenmiş uçları arasında bahsettiğimiz gibi titreşim ve ya hareket ile aşşağı yukarı oynatılır. Bu çözümler makaralara sarılması gereken uzun tel ihtiyacını ve de dur-kalk çalışma zaaflarını eleyecektir. Ve de tel erozyona alt ve üst makara hareket farklılığı eklenirse, kesme erkeği (ek bir işlemle) keserken kesmeyi yapan kısımdan kalanı daha küçük olup kesme kalıbındaki çalışmasını efektifleştirebilir.