serkan_48
Üye bildiğin dümdüz üye
Merhaba Serkan bey kardeş
Öncelikle projeyi cok güzel gerçekleştirmişsin..Bravo... Kasayı veya kaportayı illa elindekine bağlı olarak bişileri sığdırmak çok zor.. eğer istersen kasa ve üzerine bağlanacak parça ölçülerini verirsin solidde çizer lazer de kesilip abkantta büktürebilirim.. hatta bide fırın boyada yapılır para tutacak seyler değil..
Konu açmayı planladığım bir şey var ama önce buraya yazmak istedim..
amatör olarak yapımını gerçekleştirmek istediğim bir proje ama senin kadar Elektronik bilgim yok.. ama çizilmiş bir devreyi uygulayabilmekteyim... tel erezyon da kullanmak üzere..
0-80 volt 0 - 5amper pulse lı güç kaynağı... senin yaptığın gibi voltajı ve amperi ayarlamak cok önemli.. bunu ilk etapta potla olursa ileride 0-10volt pwm denen sekilde ayarlanır olmasını istiyorum.. öncelikle böyle bir devre bulabilirmiyim. veya nasıl yapabilirim.. Tüm fikirlere açığım..
konunun ilk başlangıç noktası
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/tel-erezyon-çalışma-prensi-hakkında.96352/
Saygılarımla..
Beğeniniz için çok teşekkür ederim. Elde olan malzemelerle maliyeti düşürüp kullanışlı bir ürün çıkartmaya çalıştım. Öneriniz için teşekkür ederim. Böyle bir zahmet vermek istemem.
0 - 80 volt 0 - 5 amper bir güç kaynağı yapılabilir.
Ancak sizin fikrinizi yaklaşık 2 saattir anlamaya çalışıyorum internette çeşitli döküman ve cihazları inceleyip okudum. Daha önce duymadığım bir cihaz benzerini duymuştum mermer kesimlerinde kullanılan bir sistem ama sizin bahsettiğiniz sistem çok hassas kesim özelliklerine sahip elektro aşındırma cihazı. Mekanik aksamı bir cnc sanırım. Teknolojisi aşındırma kısmında. Gördüğüm kadarıyla düşük voltaj ve düşük akımlı bir güç kaynağı var. Bu güç kaynağı tamamen dijital kontrollü bir kaynak. Ve saniyenin çok çok altında vurum süresi 100 ns bekleme süresi 170 ns gibi değişken aralıklı darbeli bir güç kaynağı içeriyor. Büyük ihtimallede akım ve voltaj kontrolüde var. Bu vurum anlarında 270 voltlara ve 17 amperlere çıkıyor. Ve önemli olan bu gücü sağlamak değil. bu söylenen sürelerde bu akım ve voltajı verebilmek. Zaten can alıcı nokta burda. Bu verilen voltaj anında aşındırma yapıyor.
Bu süreç bir argedir. Okuduğum dökümanlarda gördüğüm kadarıyla yüzey pürüzlülüğünü bu parametreler belirliyor. Voltaj , akım , vurum süresi , bekleme süresi , bu esnada malzemeye verilen dielekt yalıtkan sıvı ve bu sıvının akış hızı , aşındırıcı telin cinsi , son olarakta aşındırıcı telin ilerleme hızları ürünün kalitesini etkiliyor.
Çok hassas bir proses.. Böyle bir anahtarlama süresi ve bu güçte bir kontrol için ayrıca ilerisi için dijitaj kontrollü bir devre için yukarıda benim yaptığım güç kaynağı gibi değilde "switch mode" smps yada türkçesi anahtarlamalı bir güç kaynağı ile yapılabilir düşüncesindeyim. Benim uyguladığım devre ile bu kadar kısa sürelerde vurum sağlanabileceğini sanmıyorum. Bu devrede gücü anahtarlayacak olan transistör yada başka bir elektrinik komponent üzerinde yoğunlaşmak lazım. smps bilgim zayıftır. Konu hakkında detaylı bilgisi olan arkadaşlarımız forumda mevcut.
Kolay gelsin.
Not : edindiğim bilgileri okuduğum şu iki linkteki dökümanlar faydalı oldu. puls süreleri voltajlar hakkında bu iki döküman fikir verdi.
http://perweb.firat.edu.tr/personel/yayinlar/fua_77/77_5586.pdf
web.firat.edu.tr/daum/docs/13/22ÇAYDAŞ.doc
Son düzenleme: