Direncin bu yönü olarak farketmez, çünkü dirençlerde bir kutup yoktur, ancak sn.Serkan_48'in vermiş olduğu şemadaki 1N4004 silisyum diyotlardan özellikle de ters bağlı komütasyon görevli olanı (lm317'ye ters paralel bağlı olanı) sizin devrede de varsa ve içten kısa devre ise, çıkışta her zaman 36 volt dc. (Tam redresör voltajı çıkışını) çıkışta pot.metreyi ayarlasanız bile görmeniz kuvvetle muhtemeldir. Devrede varsa eğer her 2 adet 1N4004 diyodu avometredeki diyot ölçüm testinden mutlaka geçirin. (Bu Devreden bir ayağını söküp tam bağımsız olarak)
NOT: 0-30 volt dc. ayarında, sabit 36 volt dc.'nin bir aksaklık olarak çıkmasında;
a- lm317'nin içten kısa devresi,
b- Komütasyon diyodu bu devrede varsa ve dıştan lm317'ye paralelde bağlıysa içten kısa devresi,
c- Lm317'de voltaj çıkış ayarı için kullanılan gerilim bölücü dirençlerin değer değiştirmesi veya gerilim bölücülük görevini tam yapamayıp, çıkışta direk direk 30 volt dc. nin daha üstünü çıkaracak kadar , mevcut matematik (balans) dengelerinin tam olarak bozulması nedeniyle olabilir.
Güç transistörlerinin görevi ise; sadece soğutucu ile 1 amper değerinde çıkan sabit amper değerini, 0-30 volt dc aralığında 10 ampere kadar artırıp çıkartabilmak, amperini 10 ampere kadar yükseltebilmektir, ama gerilimi ise hiç ayarlamamak şeklindedir. Gerilimi ayarlayan veya dolaylı yoldan bozulmasına neden olabilecekler a,b, c şıklarındaki sebepler nedeniyle olabilir. Kolay gelsin. Saygılarımla.