Cahal civelek @sasen1Dişli var hocam. Bende 98Mhz de yayın yapan radyoyu yakalayamıyorum. En yakın 97.80 çıkıyor.
Zaten sorun o .Şerit dişli olmadığı için debelenip duruyorum sabahtan beri.O dişliye geçen şerit şeklinde dişli de olması lazımdı.
Nadir de olsa IFT nin bozuk olma ihtimali olabilir.Zaten sorun o .Şerit dişli olmadığı için debelenip duruyorum sabahtan beri.
Aşırı bir hışırtı var.Yeşil IFT yi çevirsem de değişen bir şey olmuyor hocam.Patlak sesler çıkıyor.
Bir de istasyonlar karışıyor hep üst üste çıkıyor net temiz bir kanal yok.
Yamyam hocam L4 bobini FM OSC, ben bunu çevirince vida iyice yukarıya çıkıyor ve kanallar duyulmaya başlıyor ama parazitler ve fışırtı hışırtı çok artıyor.Bütün kanallar üst üste karışıyor net kanal bulmak mümkün değil.Bobin vidasını sıkınca ortalara gelince de yayınları almıyor.
L3 bobini FM RF bu bobin ise sabit tel bobin varyablın yanındaki.Üzerine silikon sıkılmış onu hiç ellemedim.
Acaba başka sorun mu var?Yoksa ben mi beceremiyorum ?Ya da bu IFT arızalı olabilir mi ?İstenmeyen sinyalleri bastırmıyor.Giriş sinyalleri de zayıf.
Yamyam hocam FM RF bobini aynı duruyor onu ellemedim.IFT yi çevirdiğimde hiç bir değişiklik olmuyor.FM ile ilgili değil heralde .CXA1019M entegresinin şemasına baktım IFT için AM 455KHz yazıyor.(resim -1).Nadir de olsa IFT nin bozuk olma ihtimali olabilir.
Ancak önce o IFT nin FM e ait olup olmadığını bilmeliyiz.
Eğer o IFT FM e ait ise tüm ayarlar için önce band başı yani 88 MHz ten başlamak da gerekebilir.
Aynı ayarlamaları 88 MHz civarında yaparak sadece vidalı L bobini ile ayarlamaya çalış. Mumlu olan osc bobinidir oynanmamışsa hiç gıbızlatma.
NOT:
VARYABILDAKİ TRİMERLERİN HEPSİNİ ORTA KONUMA GETİR.
88 MHz civarında bir istasyon bul. ANT bobini ile istasyonu netleştirmeye çalış. IFT ile kabaca ses temizliğine bakarak ayarla.
İbrenin yeri belli olmadığı için yanlışlık yapabilirsin. 88MHz te varyabılın yaprakları tam kapalı olmalıdır.
Yamyam hocam FM RF bobini aynı duruyor onu ellemedim.IFT yi çevirdiğimde hiç bir değişiklik olmuyor.FM ile ilgili değil heralde .CXA1019M entegresinin şemasına baktım IFT için AM 455KHz yazıyor.(resim -1).
Varyabldaki FM trimerlerini yapraklar üst üste gelecek şekilde ayraladım.Sonra 87.5 MHz de yayın yapan bir radyo frekansını yakaladım.Radyonun yayın yaptığı 87.5MHz ile kontrol ettim tam uyumlu yerde.
Varyabldaki ANT trimeri ile biraz oynayarak netleştirmeye çalıştım.(resim 2-3)
Öncelikle şunu söyleyeyim bu radyonun ayarlarını kurcalamamın sebebi bir gün baktım radyonun ses potunu sonuna kadar açıyorum ama kanalların sinyalleri çok zayıf kalıyor cızırtı hışırtı dinlenecek gibi değildi.
Son durum 87.5MHz de bulduğum radyonun yayın frekans yeri tutuyor.Ancak ses potu sonda az bir ses var.
Diğer kanalları aradığımda yine ses potu sonda olmasına rağmen çok zayıf sinyaller haşırtı huşurtu sesler patlak hoparlörden çıkıyor gibi.
Anteni var.Daha önceki paylaştığım resimlerde beyaz kabloAnten bağlantısı göremedim. Anten bobinine veya trimerine 70 -75 cm uzunluğunda kabloyu bağla.
Şu kısmı yeniden ele alalım.Yamyam hocam L4 bobini FM OSC, ben bunu çevirince vida iyice yukarıya çıkıyor ve kanallar duyulmaya başlıyor ama parazitler ve fışırtı hışırtı çok artıyor.Bütün kanallar üst üste karışıyor net kanal bulmak mümkün değil.Bobin vidasını sıkınca ortalara gelince de yayınları almıyor.
Acelemiz yok Yamyam hocam ,bugünlerde meşgul olduğunu hissettim.Şu aralar görücü geldiği için fazlaca ilgilenemesem de bu sorun için de detaylı incelemeler yapacağım.
Sen bu arada varyabılı büyüteç ile incele.Acelemiz yok Yamyam hocam ,bugünlerde meşgul olduğunu hissettim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?