Aydınlatmada Enerji tasarrufu için power led kullanımı uygunmu? değilmi?

switch mod akım gerilim sınırlayıcısı (power supply) .
Ledlerle beraber gönderilen 220 AC den DC 3.4v 5.1v 12.v üreteci ,led pazarlamacılarına bug olarak tanıtıldı.
 
Önde gelen entegre üreticilerinin ürettiği dc regülatör entegreler var, onlardan kullanmak lazım o zaman , birde çift kapasitor kullanmak iyi ollur belki, malumunuz akü kullanmak istemeyecek pek çok uygulama mevcut.
Siz raypıl deyince deneyim dedim, LED in herhangibir ucuna 5khz ac verip diğer ucunu elinizle toprakladığınızda gayet güzel ışıldıyor :)
 
Enerji tasarrufu için eğer genel aydınlatmada kesinlikle uygun değil spot tarzı yerlerde ise kullanılabilir. zaten verimli olduğundan dolayı büyük firmalar üretimini de yapıyor. Bir de power led in gıda alanında kullanılma gibi durumu var bunun nedeni de halojenler gibi uv yaymadığı ve ışık dalga boyu sınırlı alanda gezindiği için yiyecekleri halojenler gibi bozmuyor. hatamız varsa affola
 
Arkadaşlar BUG dediginiz şu 220 voltu DC ye çeviren ayarlanabilir adaptör mü oluyor.
Ben ledleri otomobillerde kullanıyorum.7812 regulatörü takıp akımı sabitliyorum.Araç hareket halindeyken akü voltajı 13,5 -14 oluyor.
Burdan bu yazılarınızdan anladıgım şu
Ben akünün voltajını 13,5 hesap edip ledlere ona göre direnç baglamak yerine akü voltajını sabit 12 yaparak (7812 ile)böylece voltajı 12 kabul edip ona göre direnç baglarsak ledlerin ömrü voltaj ve akım sabitlendigi için daha da uzun olacaktır diyebilir miyiz?
 
Bug,power suply'le aynı görevi görür led ithalatcıları bu ad altında pazarlıyorlar .

7812 1 Amp max akım sınırındadır ,sizin ledlerinizde üretmiş oldukları renklere göre 14 miliamper ile 20 miliamper arasında bir akım çekerler kullanmış oldugunuz led miktarı 0.750 mili amperi geçiyorsa mutlaka 7812 miktarını devreye paralel bağlayarak çogaltınız.Aşırı ısı üreteceğinden aliminyum soğutucuya monte edip fan ile soğutunuz.
Led ömürleri üretimde kullanılan malzemenin kalitesine bağlıdır .
kaliteli bir led 100.000 saat çalışır yaklaşık daimi 10 yıl.
 
7812 ile akımı değil gerillimi sabitliyoruz. Ayrıca 7812 'nin düzgün çalışabilmesi için giriş voltajının daha fazla olması lazım.
Sabit akım ise V=i*r 'yi bozan bir durum yani bir kaynak düşün 12V olsun ama tek led'de taksan 10 tane led'de taksan sabit 20ma veriyor. Kullanılması gereken sabit akım kaynağı bu , sanırım BUG denilen şeyler de bu mantıkta çalışıyor.
Bu linklerde sabit akım ile led konusuna değinmişler.
Kendimiz Yapalım POWER LED DRiVER
Kendimiz Yapalım LED TEST CİHAZI

-------------------
Bir de LED'lerin PWM ile sürülme efsanesi var, çok kez duydum ama kaynak göremedim , var mıdır böyle bir şey? PWM ile daha çok ışıldama ve daha az tüketim? Tabi ömür ve kayıp da önemli artık:)
 
LED’ler, gerek tasarımı gerekse kullanım alanları itibarıyla çok geniş kitlelere hitab etmektedir. Dolayısıyla yine LED’li ürünler hazırlanırken bütün kullanım alanları dikkate alınmalıdır.
Projenizi tamamladığınızda Elinizde Swittch Mode kaliteli tam kararlı bir güç kaynağı ile devreyi çalıştırıyoruz ve sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. Her şey çok güzel. Fakat bir sorunumuz var. Eğer bu devre bu şekilde, ayrı kaliteli bir güç kaynağı ile çalışacaksa çok pahalı ve çok zahmetli olur.

Eğer bu güç kaynağı değil de normal bir güç kaynağı kullanırsak bu sefer LED’lerin ömründen çalmış oluruz. Çünkü şebekedeki parazitlerden dolayı gerilim yahut akım toleransında değişiklikler olur.Bunlar LED’lerin sabit ya da sürekli aynı akımda çalışamamasına neden olur.Dolayısıyla anlık değişimlere karşı duyarsız kalan LED için arıza hiç de uzak değildir.


Bu konu hakkında daha geniş bilgi için
www.eproje.com - LED Teknolojisi
 
ledlerın ömurlerı hakkında bır uygulanmış test bilgisi vereyım istanbul karaköyde elektronikçi bır arkadaşım dukkan vıtrınıne koyduğu ledlı anımasyon devre bu sene sonu 15 yıl dolmuş olacak hala bugunku gıbı işik verıyor o zamanın teknolojısıyle yapılmış led ustelık 15 sene içinde goz kamaştıracak kadar teknolojı gelıştı
 
Led lerin ömürlerini ve verimlikilerini etkileyen iki ana unsur ısı ve sürüldükleri akımdır. normal bir led çipi menşei ve markası ne olursa olsun ısısını belli bir derecede sabit tutup gelen akım da sabit kaldığı sürece uzun yıllar kullanabilirsiniz. Bizim daha önce test amacıyla Ford otosan a taktığımız lamba 2,5 yıldır sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. ledlerle ilgili yapılan tüm testlerde Ta= 25 derece ortam verileri kullanılarak o rakamlar yazılmıştır. herhangi bir Led çip çalışmaya başladıktan sonra belli bir sıcaklığa kadar ısınır ve bu ısınma sonucu şebekeden daha fazla akım çekmeye çalışır, Klasik sistemlerde olduğu gibi. Bu durumda kullandığınız power supply adaptor veya Led driver kaliteli ise çip in istediği akımı değil çekmesi gereken akımı gönderecek ve bu sayede hem ısı hem de ömür sorununun çözümü olacaktır. bunun için power supply ceya switch mode adaptörler yerine Led driver lar kullanmak dah iyi sonuç vermektedir. Ayrıca her marka ve model çipin sürülme akımları farklıdır. uygulama yapılırken fabrika değerleri esas alınarak üretim yapılması gerekmektedir. farklı ürün detaylarını Aken Led - Led Aydınlatma Sistemleri adresinde inceleyebilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,835
Mesajlar
930,600
Kullanıcılar
452,663
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri
Üst