Aydan dünyaya enerji transferi

darma

Üye
Katılım
5 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Arkadaşlar şuan mümkün olmayacak olsada aklımda bir fikir var.
Şudur;
Dünya üzerinde enerji üretirken birçok zararlı etkilerle karşı karşıya kalıyoruz.Ve bir türlü hayalimiz olan güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirip kullanamıyoruz.Bu sadece bizim için geçerli değil tüm dünya kullanamıyor.Ay üzerine yeterli ölçülerde güneş paneli koyulduğunu düşünelim.Ay güneşi bizden daha fazla alıyor böylelikle üretilen enerjide daha fazla olacaktır.Bu enerji (şuan mümkün olmayan bir teknoloji dediğim yer burası) manyetik alan ile veya başka bir yol ile dünya ya transfer olacak ve tüm dünya ülkeleri bu enerjiden faydalanacak.Üretim aşamasında dünyamıza hiçbir zararı yok.Kurulacak santrallerin illa güneş enerji santrali olması gerekmez.Nükleer santral de olabilir.Dünyaya bir zararı olmayacağı kanaatindeyim.Orda üret burda tüket.Nasıl gelişmiş ülkeler tüm artıklarını ülke dışındaki yerlere yolluyorsa buda onun gibi birşey.Çok mu fantastik?
 
yo, çok yaratıcı.
ama orada bir müdahale ekibi olmalı.
bir de nükleer enerji dışındaki yöntemler kullanışsız olabilir.
bir de mehtap eski havasını kaybeder, o ayrı.
 
evet mehtaba yazık olacak biraz :) Zaten böle bir tesis kurulduğunda mudahale ekibi vs olmalı.Valla bana güneş panelleri de mantıklı geliyor aslında.Direk güneş ışığı olacağından büyük güç elde edilebilir.
 
Uzay boşluğunun yapısını tam olarak bilemiyorum ancak dünya yizeyinden farklı etkiler altında olduğuna şüphe yok manyetik alan yolu ile enerji iletimi konusunu bu bağlamda değerlendirmek gerekir.Belirli bir güce kadar olan enerjinin manyetik alan yolu ile talınması konusunda sonuca yaklaşılmış çalışmalar var bundan haberdarım.Ancak en büyük sorun enerjiyi ıslah etmek ve güzergahı belirleyememek.Diğer bir zorluk ise ; Dünya ve ayın aynı hızda olmamak kaydı ile döndüklerini biliyoruz.Bu enerji aktarımı sırasında sıkıntı doğuracaktır.Çünkü verici ve alıcı sürekli yer değiştirmektedir ve aynı dönme frekansına sahip olmayan iki cisim üzerindeki enerji kaynağı ve alıcıdan bahsediyorum.Alıcı ve verici arasındaki küçük şaşmalar bile istenmeyen yerlere yüksek yıldırım akımlarının düşmesi gibi sonuçlar doğurabilir.Ayrıca farklı yapıdaki iki yerden enerjiyi manyetik yolla taşımak diğer bir sorun olur sanırım.Yoğunluğu ve yapısı farklı uzaydan gelen enerji atmosfer ve atmosferin farklı özellikteki katmanlarından geçerken nasıl davranacaktır.Bunuda hesaplamak zor bence.Diğer bir sorun ise hava şartlarının enerji taşıma olayına etkisi.Güneşli bir havada havayı iyonize etmekle yağmurlu yada fırtınalı bir havada havayı iyonize etmek aynı şey değil.Buna benzer bir çok sorunun aşılması gerekir ki günümüz teknolojisi ile çok zor görünüyor.Selamlar ,saygılar.
 
evet zaten benimde belirttiğim gibi şuan teknolojisi ile bu transferin yapılması işi mümkün gözükmüyor.Ancak benim transfer sırasında açıklayamadığım bir nokta var herhalde.Burada verici ve alıcı sayısı 1 değil.Baz istasyonları gibi düşünmüştüm.Çok verici ve çok alıcılı sistem olabilir.Ama manyetik alan ile iletim şuan için gözükmüyor.İleride neden olmasın diyorum
 
Üzerinde çalışılırsa olabilir tabi ,ama yukarda da belirttiğim noktalarda büyük sıkıntılar yaşanır.Eminim bunların yanında bir çok problemle de karşılaşılacaktır.Ama bundan 30 yıl önce bilgisayarı anlatsan mümkün değil derlerdi.Demek ki bazı şeyler zor da olsa yapılabiliyor.Bu enerji transferide yapılabilir.
 
1) taşınan enerji dünyaya ulaşırken atmosfere girdiği ilk noktada en yüksek değerinde olacaktır. atmosfere en yakın katman egzosfer ve onun hemen alt tabakalarında da ozon gazı bulunmaktadır. 3 atomlu oksijenden oluşan ve zaten 2 atomlu oksijen gazıdnan daha kararsız olan ozon gazını iyonize etmek bana pek mantıklı gelmiyor.
2) manyetik alan yaratarak iletimde en büyük etki dünyanın kutupsallığı olacaktır. yer küre üzerinde bir noktaya enerji göndermek vektörel düşünüldüğünde dünyanın ve hatta ayın manyetik alanına karşı iş yapmaya eş değerdir. çok yüksek enerji gerekir. günümüzde baz hatlarının yaydığı manyetik alandan etkilenen insan yaşamının bu denli yüksek bir manyetizmaya dayanabileceğini sanmıyorum.
3) ay yüzeyinin ay gündüzünde hızla ısınması ve gecesinde hızla soğuması ayın dünyaya yakınlığı düşünüldüğünde dünya sıcaklığını dengede tutan unsurlardan biridir. aya yerleştirilen o denli yüksek enerji üretebilecek ışık panellerinın sürekli yayacağı ısı ayın geceleri soğumasını engeller. bu hem ayda bir ekibin yaşamasına engel olacağı gibi dünyanın atmosfer sıcaklığını ve nihayetinde dünya sıcaklığını etkiler.
4) uzayda paneller illa aya konmak zorunda değil. bir uydunun yada bir gezegenin yörüngesine de oturtabilirsiniz. örneğin o sıcaklığa dayanabilecek bir madde bulabilirseniz, merkür yörüngesine yerleştirir, başka uydular aracılığıyla sektire sektire dünyaya yönlendirirsiniz. ancak imkansız olan bu denli yüksek enerjiyi kablosuz dünyaya göndermek olur. en yakın noktadan kablolama yapmak zorundasınız. yoksa böyle bir projenin hayata geçeceğini duyduğumuz anda radyasyon, ısı ve benzeri enerjileri izole eden kıyafetleri beraber sipariş edelim indirim alırız. :)))
 
X-han dediklerin doru ama bundan 15 sene önce kablosuz telefon hayal edemiyorduk ki ozamanlar televizyon ve radyolar vardı.Şuan için bu düşüncelerimiz imkansız gözüküyor evet bunda hemfikiriz.Ancak 15 sene sonra neden olmasın.Bence bunu düşünüp projelendiren birkaç kişi vardır şuanda.Bilmiyorum belkide ben biraz uçtum ama ömrümüz yeterse bunu görücez diyorum.
 
ömrümüz yeterse şu an aklımıza bile gelmeyecek tekniğini anlatsalar bile bu günkü bilgimizle anlamakta zorluk çekeceğimiz şeyler göreceğimiz kesin.
mesela bir kaç örnek:
1) bankamatiklerde ve kimlik tanıma sistemlerinde bir kart yada herhangi bir alıcı verici yerine büyük ihtimalle doktorların kalbimizi dinlmesi için kullanılan bir steteskop olacak. ve kendinizi sisteme tanıtma için ne şifreye ne de annenizin kızlık soyadına ihtiyacınız olacak.
2) bellek tiplerindeki büyüme hızı yavaşlayacak. datalar küçülmeye başlayacak.
3) uzay teknolojilerinde yarı organik, mikrobakteriyle ve virüslerden oluşan p-n-p yapılar kullanılacak. bir uzay mekiğinin ağırlığı sırf bu sebepten %20 ye yakın azalacak.

v.s. vs.

ama bundan 15 sene önce halk kablosuz telefonu düşünemezken insan oğlu yaklaşık 100 senedir telsiz kullanıyordu. bütün bilim adamları bunun telefon olarak değerlendirilmesinde 2 problem olduğunu biliyordu. 1 egzosferden daha uzakta bir yansıtıcı kurmak lazım. ki bu ad o zamanlar mümkün değildi.
2) mesafe daha uzun olacağından telsizlerden daha yüksek frekanslı sinyaller gerekmeketydi. bu da çok kıolay bir iş değildi.

bu problemlerin üzerine çalıştılar ve gerçekleştirdiler. uzaydan enerjiyi aktarmak için de önce sorulması gerekenler şunlar bence
1) daha kolay bir yolu var mı?
2) olması için teknolojik olarak ne kadar gerideyiz?
3) ne kadar zamanda tamamlanabilir?
daha kolay bildiğim yolları söyliym:
1) bir yanardağın yamacına sondaj yapar ısıl radyasyonu kullanırsınız.
2) dalgalı denizlere dalga terminalleri yaparsınız.
3) rüzgarlı alanlara rüzgar panelleri koyarsınız ve arkalarına devasa UPS ler döşersiniz.
4) şarjlı cihazların ürettiği ısıl enerjiyi geri dönüştürür, oluşturduğu mA bazındaki akımları yükseltmeyi dener pili beslersiniz...
5) gider suları ve kanalizasyonların bulunduğu yerlere su tribünleri inşa eder civar bölgelerin enerjisinin bir kısmını buradan saplarsınız. vs.
aklına başka bir şey gelen varsa bence burada tartışalım. uygulanabilir olan denenebilir bile... başarılı olursak bizim için gerçekten küçük ama ülkemiz ve insanlık için büyük bir adım olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,992
Mesajlar
922,360
Kullanıcılar
451,203
Son üye
ilayda.ugur

Yeni konular

Geri
Üst