aynı kablo içinde toprak hattının olmasının sakıncası varmı.

Katılım
11 Nis 2007
Mesajlar
100
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar aynı kablo içinde toprak hattının olması problem yaratırmı.(üç faz+nötr+toprak) yani 5x10 5x4 gibi
selam ve saygılarımla.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
bence bi sorun yaşatmaz. Ama tabiki senin bunu nerede kullanacak olduğun konusuna deyinmemişsin. Yani eğer bir sanayi işletmesi gibi bir yerse zaten topraklama hattı mevcut olarak hemen heryerde bulunur.
 
taylanşamil ' Alıntı:
arkadaşlar aynı kablo içinde toprak hattının olması problem yaratırmı.(üç faz+nötr+toprak) yani 5x10 5x4 gibi
selam ve saygılarımla.
selam;
toprak hattının aynı kablo içinde olması caizdir :)
Hatta belirttiğiniz gibi 5x ... kablolar mevcuttur.Genelde masraftan kaçmak ya da uğraşmamak için kullanmayız ama,3 faz ve bir de nötr ile çalışan makinalarda(ki yeni makinalarda genelde nötr kullanmıyorlar) 5 damarlı kablo kullanılmalıdır.Zaten 5 damarlı olmasa da,örneğin 4x 2,5 luk kablodaki iletkenin birisi de zaten toprak için yapılmıştır.Malumunuz zaten rengi de toprağın standart rengi olan sarı-yeşildir.
 
mustafa hocam son derece haklısınız. bende caiz :D demek istedim. arkadaşa kullanım yerini sorarken asıl ne amaçla nerede kullanmak istediğini sordum. Bizler genelde 5x.. kablo yerine makinalar üzerinde 4x... kablo kullanıyoruz, topraklama hattınıda ayrıca makinaya çekiyoruz. Yani masraftan kaçmak amacıyla maliyeti düşürme yolunu seçiyoruz..
 
teknik bilgi olarak bakarsak kullanmak faydalıdır cünkü içinden akım gecen iletkenler manyetik alan oluşturur manyetik alanların en aza ındirgenmesi için kullanılması daha mantıklıdır
 
arkadaşlar kablo kodlarını ve nerelerde neden kullanıldğını nerden öğrenebilirim?

örnek: LICYY, NYY, .. data kablosudur vs gibi
 
arkadaşlar hepinize teşekkür ederim. bir konuşmada toprak hattını ayrı çekilmesi iyi olur dendi onu için sizlere danışmak istedim.hatırladığım kadarı ile tali pano beslenmesi ile ilgili idi.selamlar saygılar
 
Bence bu Kabloların NYM veya TTR gibi 5*2,5--5*4--5*6---5*10 gibi kabloların Topraklamaların beraberinde gitmesinin sakıncası olacağını sanmıyorum.Ayrıca bu kablolar Üretiminde Bazı deneylerden geçtiği ve TSE -ISO-CE vb Uluslar arası kalite belgesi almış Firmaların kontrollerinden geçtiği malumdur.
Ayrıca Şantiyelerde Kullandığımız (4*2,5)yerine (5*2,5) ve 4*4yerine 5*4 TTR ve NYM lerde Şantiye panolarından Tali Pano ve Alıcılara Ayrı Topraklama çekmenin sıkıntılarını Şantiye ile meşkul olan arkadaşlarımızın malumudur.Fakat 5*...2,5--4---6 gibi kablolarda Topraklamanın eksiksiz olacağı kanaatindeyim.
 
bu konuyla ılgılı bır sorum olacak neden trafodan getırılmıyor topraklamada her bına veya elektrıklı alıcı ıçın bağımsız topraklama yapılıyor madem sakıncası yok tedaş getırsın:) ;D
 

Forum istatistikleri

Konular
129,059
Mesajlar
922,903
Kullanıcılar
451,331
Son üye
doby17

Yeni konular

Geri
Üst