Büyük kapasiteli trafonun düşük kapasitede çalıştırılmasının etkileri nelerdir?

darma

Üye
Katılım
5 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Arkadaşlar elimizde büyük güçlü bir trafo var ve bunu küçük güçte de çalıştırmamız gerekecek. Kapasitesinin yarısında çalıştırılmasında ne gibi uygunsuzluklar vardır trafonun?
 
darma tam emin değilim ama ben genelde amfi devrelerimde senin dediğin gibi yapıyordum tam yarısı gücünde olmasada biraz düşük voltajla çalıştırıyordum ve hiç bir sorun yaşamadım.sen neyi çalıştıracagınıda yazsaydın sanırım daha iyi bir sonuç yakalaya bilirdin
 
bir atın çekebileceği yükü beş ata çektirirsen ne olur ?
dezavantajları;
- 4 at için haybeye para vermiş olursun. (Trafonu büyük seçtiğinden pahalı olur)
- 4 ata fazladan yem ve bakım parası verirsin. (Bakım,arıza,onarım masrafın daha fazla olur)
avantajları;
- Atlar yorulmaz güle oynaya gider. (Trafonda ısınma problemi olmaz)
- Hızlı gitmen gerekirse rampa çıkman gerekirse sorun olmaz. (Fazla yüklenmen gerekirse sorun olmaz)


tabiiki darma kardeş atları boşta bekletirken beslemen lazım 1 atı beslemenle 5 atı beslemenin maaliyeti illaki farklı olacaktır. (Trafo gücü büyüdükçe boştaki kayıpları fazla olacaktır.)
 
Teknisyen arkadaşım bu trafoyu fabrika tüm beslemeleri için kullanıcam. Teknik adam üstlerimin söylediği paranın önemliolmadığı (yani 4 ata fazladan para verebilirim). Bakım konusuna gelince bi trafonun bakım maliyeti dediğin para değil diyorlar(üstlerim). Ben kayıpların çok olacağından bahsettim. Yanikimi zaman fabrikanın yarısı durduğunda trafo yarı güçte çalışacak ve boşuna kayıplar olacağını söledim ama yok inandıramadım.
 
Düşük güçte çalışır iken,kompanzasyon sorunu çıkabilir.Kompanzasyonun sağlıklı çalışabilmesi için,
akım trafolarını gözden geçirmeniz gerekir.Parayı veren yönünden problem yoksa,siz üstünüze düşen uyarı görevini yerine getirmiş sayılırsınız.Kayıpları,rakamsal olarak belirtmekte yarar var.Trafo cetvelle-
rinde bu kayıp rakamlarını bulabilirsiniz.Kayıpları,bir de rakamsal olarak işverenin önüne koyarsanız son görevinizi de yerine getirmiş olursunuz.Gerisi,onların bileceği iş.
 
bence bu trafoyu yarım güçte çalıştırmana gerek yok darma neden dersen zaten trafo üzerindeki yüke göre akım çeker ve sende ne kadar az yüklenirsen aslında trafoda okadar az çalışacak demektir.bence öenli olan trafonun yarı güçünde çalıştırmanda bir sorun yok.senin dediğini anlıyorum ama nadem hepsini bir trafodan besliceksin mecburen bütün olarak düşümelisin diğer türlü hepsine bir trafo alıp kullanılmayacağı zaman trafoyu devre dışı bırakman gerekirki her yerde trafo olmasınıda geçtim o şekilde maliyet dahada artmazmı?

bende pire için yorgan yakmaya deymez.
 
Elinizde mevcut trafo varsa kullanabilirsiniz. Ama TEDAŞ'a her faturada trafo kaybını fazladan ödersiniz (Trafo kaybı %3,5).
Trafonuz 630KVA ve üzeri ise TEDAŞ modüler hücreyi zorunlu tutar.
fahri yetiş 'in dediği gibi kompanzasyonu trafo gücüne göre değilde fabrika yüküne göre yaptırın/düzenlettirin. (Akım trafolarında cl:0,5 öneririm)
 
biz üretici bir firmayız ve tedaşla bu konuda herhangi bir şartımız yok. ama sadece kayıp olmamalı diye düşünüyorum. Daha ne olabilir bunu bilmiyorum :)
 
bildiğiniz üzere trafonun yükteki kaybı boştaki kaybından çok daha fazladır. 1600kva trafonun kaybı 2000TL yi geçyor ayda. 2000kva nın ki 3500 TL yi buluyor. O yüzden trafoyu olabildiğince gerçek çekilen güce göre seçmek avantajlıdır. Bu durumda soğutma önlemelrini unutmamak gerekir.
 
bildiğiniz üzere trafonun yükteki kaybı boştaki kaybından çok daha fazladır. 1600kva trafonun kaybı 2000TL yi geçyor ayda. 2000kva nın ki 3500 TL yi buluyor. O yüzden trafoyu olabildiğince gerçek çekilen güce göre seçmek avantajlıdır. Bu durumda soğutma önlemelrini unutmamak gerekir.

Bu konuda vakt-i zamanında bir araştırma yapmıştım.Bilinen trafo fabrikalarından fikir de aldım.
Şimdi efendim , 1000 kvalık bir yük için , 2000 kvalık bir trafo kullanırsak , arkadaşların zikrettiği gibi boştaki kayıplar ( demir kayıpları) artıyor.Daha güçlü trafo bobinleri,daha çok enerji harcıyor.
Fakat bakır kayıpları hakkında ne düşünüyorsunuz? 1000 kva yük için 1000 kvalık trafo kullandığımızda,haliyle ısınma azami düzeyde olacaktır.Dolayısı ile, bakır kayıpları da azami düzeyde olacaktır.Fakat 1000 kva bir yük için , 2000 kva trafo kullandığımızda,yük yarı yarıya olduğundan, ısınma da, azami ısınmanın yarısı kadar olacaktır.Bu durumda bakır kayıpları da, azalmış olacaktır.
Bu durumda , gücü 1000 kva olan bir kişi, 2000 kvalık trafo alacaksa;
iki trafonun da teknik verilerini önüne açmalı.

1000 kva trafonun şu masraflarını yazıp toplamalı;

1-demir kaybı ne kadardır.
2-tam yükte bakır kaybı ne kadardır.

2000 kvanın da şu masraflarını yazıp toplamalı.

1-demir kaybı ne kadardır
2-yarım yükteki bakır kaybı ne kadardır.

Bundan sonra , kayıplar bazında kararını vermelidir.Arkadaşımız soruyu sorduktan sonra , aradan 2 kış 3 yaz geçmiş.Ama arkadaşımız konuya yorum yapınca , ister istemez konu ısınmış oldu.
Bu yazımı konuya yapılmış bir yorum değil de, benim değimdiğim bir konu olarak bakarsak, sizce iki trafonun kaybı arasında fark olacak mıdır?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,836
Mesajlar
930,620
Kullanıcılar
452,666
Son üye
balkır1111

Yeni konular

Geri
Üst