Bakım Mühendisliği?

Yıllarca hep bakımcı(Mak.bakım müh.) olarak çalıştım.Sabır,özveri,dikkat gerektiriyor her zaman.Koruyucu(Periyodik) bakımı normal sürede tamamlayamazsanız,işletmecilerle,üretim kısmıyla,hatta fabrika müd.leriyle bile muhalif duruma düşebilirsiniz.Arıza durumları yine çok uzun zaman dilimlerine sarkarsa,yine başta fab.md.lüğü,işletme md.leri,şefleri,planlama md.lüğü,üretim md.lüğü ve şefliği,yani makina çalışmayıp da, üretimin aksamasıyla ilgili olabilecek tüm birimlerin tepkilerini,uyarılarını,baskılarını hissedebilirsiniz.Ama işinizi istenen,planlanan sürelerde yaptığınız sürece kimse de size birşey diyemez.

Monotonluktan hoşlanmayan,hergün değişik bir şey görmek,incelemek,sürprizlerle karşılaşmaktan çekinmeyenler için ideal bir seçimdir bence.Boş durmaktan hoşlanmayan,devamlı uğraşacak yeni birşeyler(Yani bir çeşit macera) isteyenler ve evde de boş zamanlarında, tamir ve hobi gibi işlerle zamanını doldurmak isteyenler için belki çok ideal bir bölüm bile olabilir aslına bakarsanız.(Benim için her zaman böyle olmuştur,yağdan,pastan,gresten,mak.yağlarından, kötü kokulardan hiç bir zaman usanmadan,bakımı severek yaptığımdan,yaptırdığımdan dolayı.)
 
bakım mühendisi , en zor islerden biridir diyebilirim . 7 gün 24 saat aktif haldesin gece gündüz bayramın olmuyor. Bir sıkıntı olupda en kısa zamanda arızayı gideremezsen birde üstüne üstlük hesap vermek zorunda kalıyorsun.
Ben iki kere düsün derim.....
 
Arkadaşlar uluslararası bir firmada otomasyon mühendisi olarak çalışıyorum hes'lerin otomasyon devreye almasından sorumluyuz,dolayısı ile şehir şehir gezdiğimiz çok oluyor yerleşik bir hayat düşünüyordum ki bu esnada başvuru olmadan arçelikten bulaşık makinası fabrikası için otomasyon ve bakım mühendisi olarak teklif aldım.Ücret olarak pek tatminkar değil ama ankarada kalabilirim diye ciddi düşünmüştüm.Bu yazdıklarınız ışığında pekte ankarada kalmamın faydası olmaz sanırım eve gitmedikten sonra bakımcı olupta .
 
Ücret 5 bintl civarıysa kabul edebilirsin, 5 bin tl ten aşağı ise düşünme bile değmez!!!
 
Teklif edilen ücret işin sorumluluğuna kıyasla çok komik 8 kişilik bir ekibin başında 10 sn bir makinanın çıktığı bir fabrikanın tek otomasyon mühendisi olacağım ve rakam sizin bahsettiğinizin yarısından biraz fazla.
 
Belediyeler mühendisler 3.500 tl ye dayandı, gerçekten tuhaf şeyler oluyor ücret politikalarında. Bence arkadaşım o strese bu ücret gerçekten değmez.
 
BAKIM bölümünde bulunmak en zor işlerden biri bütün fabrikanın angaryalarıyla uğraşırsn.tuvaleti tıkandı musluğu bozuldu lambası yanmadı sifonu çekmedi duvarı yıkıldı vb.Ayrıca bakım yapmak istersin işletme üretim acil vb mazeretleriyle sana makineyi vermez taki makine bozulana kadar dedikleri gibi yapınca kimse umursamaz yapmayınca bütün fabrika başındadır.Para tüketen bir bölüm olarak görürler.ep göz önünde olup görünmeyensindir.Sabır ve geniş ruh gerektiren bir iş.
 
Üretimde bakım mühendislerini bu kadar uğraştırıyorlar mı bilmiyorum ama işletmelerde periyodik bakım programı oturduktan sonra bu kadar zor olmuyor. Bizlerde örneğin chiller için, jeneratör için, havalandırma santralleri, AG/OG şalter ve kesiciler, trafolar, upsler, asansörler, pompa ve motorlar, otomasyon saha sistemleri için periyodik bakım veya işlev testlerini biz yapıyoruz. Tabii mesai saatlerinde sistemleri durduramazsın. Hatta bazı sistemleri geçici enerji sağlamadan hiç durduramazsın. Bu nedenle gece ya da hafta sonu olur, bazen bayram tatilleri beklenir. Ama çok detaylı yıllık bakım ve parça değişikliği gerektiren arızaya zaten firma gelir ve arızalı parçaları değiştirir. Bunun dışında tabii tuvalet ve aydınlatma, kapılar, logarlar,kat sıcaktı, soğuktu vs. her türlü arızaya bakıyorsun. Acil aydınlatma sistemleri belli periyotlarda kontrol edilir, tuvaletlerde de genel kontrol üç ayda bir yapılır. Elektrik ve mekanik teknisyenlerden oluşan tecrübeli bir ekibin varsa çok zorlanmazsın. Ama üretimde daha zor olabilir belki.
 
Değerli Arkadaşım,
Ben sürekli taahhüt sektöründe şantiyelerde yerli yabancı birçok kişiyle çalıştım.Hepsi ayrı bir deneyim.Bakım işi nereye bakım yaptığına bağlı yada sistemin nekadar eski olduğuna.Genelde sistemler eskidikçe problemler artar ve niyadı dolar.Eğer yeni bir sistemin başındaysan senden rahatı yoktur.Önemli olan her parça ve bölümü ihtiyaç ve yıpranma sürelerine göre guruplandırıp yeterince yedek parça ve iyi bir ekip ile altından kalkamayacağın bakım olamaz.Hayat düz yollardan oluşmadığı gibi bakımda sıkıntısız olmaz.

Allah kolaylık versin,
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…