Bakım Mühendisliği?

Sevgili mühendis abilerim,

Yaklaşık 8 yıldır bakım teknisyeni son 4 yıldırda tekniker olarak özel şirketlerde çoğunluklada AVM lerde çalışmaktayım. 2006 yılında İzmir Ege Üniversitesi MYO'ndan mezun oldum ve artık bakım şefliği yada benzer yöneticilik pozisyonlarında çalışmak istiyorum elimden geldiğince çabalıyorum fırsatları takip ediyorum fakat birtürlü olmuyor olmuyor. Ne yapmalıyım nasıl bir yol izlemeliyim?

Tavsiyelerinizle yoluma ışık tutacaksınız.
Saygılarımla
 
Arkadaşlar bakım mühendisliği çalıştığın yere göre değişmekle birlikte genellikle zorlu bir iştir. Çalışma saati belli değildir, tatili yoktur, çalışması bol takdiri azdır, zamanla yarışır risk alarak bazı işler yaptırırsın ve yaparsın. Telefonu kapatmanın nasıl bir şey olduğunu unutursun. Evinde bile her telefon çalışta gene nerde arıza var diye açarsın telefonu:) Kestirimci bakım yapılan, Kaizen uygulanan, 5sle yönetilen yerlerde nasıldır bilmiyorum ama ben yaklaşık 3 yıl büyük bir şirkette elektrik bakım şefliği yaptım işleyiş böyleydi. Düzeltmeye çalışırsın baştan herşeyi planlamak gerekir.&nbsp;<br>Avantajlı yanları mesleki bilgi açısından çok çok fazladır, OG,AG, otomatik kumanda otomasyon, hidrolik pnömatik mekanik inşaat gibi birçok alanda bilgi sahibi olur kendini kısa sürede geliştirirsin. Bende arkadaşların fikrine katılıyorum. Mesleğe yeni atılan biri için bulduğunda sabırla işi öğrenen kadar çalışması gereken bir iş koludur. 3-5 yıl gibi bir zamanda iyi bir gelişim gösterebilirsiniz.
 
kestirimbi bakım yapan. 5s uygulayan kaizen yapan bi yerde bakımcılık kolay ancak stresli bi istir. arıza cıktıgında ve uzarsa o kadar şey yapılıyo neden hala arıza cıkıyor die üst yönetimle tartısabiliyorsunuz.. ancak kolay kolayda arıza çıkmadıgından gelişim süreci de bira gecikebilir die düşünüyorum.. çalışması fazla ancak yonetici konumunda oldugunuzdan bunların ekstra odemeside yapılmaz.. ancak kişisel tatmin acısından güzel bi meslektir.
 
1) bakım mühendisliği çalıştığın fabrikada ya da tesiste ne iş yapıldığıyla alakalı olarak değişkendir.
2) bakım mühendisliği nerede olursan ol mesuliyet ister.
3) çalıştığın yerde bırak mekanikçi elektrikçi tartışmasını imalat tarafıyla devamlı sürtüşme halindedir.
4) çalıştığın ekibin tecrübesi ve yöneticilerinin tutumu seni fazla mesailere ve tatillerden feragate iter.

Bu kısmı ayırıyorum.

5) hergün yeni birşeyler öğrenmek mühendisliğin ne olduğunu anlamak adına bir numaradır.
6) rutin değildir her an aksiyon (yorucusu da var rahatı da) her gün yeni bir macera demektir.
7) eğer mekanik ekip lideri ayrı değilse mekanik anlamda da kendini geliştirmen mekatronikleşmene (güzel kelime oldu) fırsat tanır
8) kurumsal bir firmaysa sık sık yurtdışı ile bağlantı kurman gerekir ingilizcen ölmez gelişir.
9) yöneticilik vasfın ilerleyeceği için bunu hayatının sosyal alanlarında da zamanla uygulamanı ve insan ilişkilerini güçlendirmeni sağlar
10) hem elektrikle hem de elektronikle ilgili feci deneyimlerin olur tek alanda sabit kalmazsın.
11) yoruldum artık dediğin anda seni havada kapacak satış, satınalma vb ofis işleri bulursun. çünkü bilirler ki sen işin çekirdeğini görmüşsündür.

ilk aklıma gelenler bunlar. tecrübeyle sabittir. özelden yazarsan tel no mu bile veririm konuşarak saatlerce anlatırım daha fazlasını :)
 
Bakım mühendisliği için çok iyimser konuşuyorsunuz sanırım, tamam yaptığın işten zevk alırsında aga devamlı mesai ve devamlı stres nereye kadar gider bu. Bazıları konu içinde gördüm mühendisler değil teknisyenler mesaiye kalırmış diyorlar, ey yarabbim bunlar ne zannediyor. Mesleki bilgide bir yere kadar genellikle çalışıtğın yeri ezberliyorsun. Daha sonra ayrıldınmı şatış yada satın almada paylaşacaklar sanırsan çok işin var, paylaşsalar da ücretler ne kadar??

Kanantimce şantiyecilikten bile daha kötüdür, yapılacak iş değildir. Al 50 yaşında bakım mühendisi büyüğüm var, sanırsın 75 yaşında. İnsanlar bakımcı olmayı düşünmez , kader onları bakımcı yapar.
 
Birde şu mevzu anlatıldımı bilmiyorum ama ; bırakın amelesinden teknik elemanından elektrik hariç başka bir daldaki mühendisinden herkes ama herkes elektrik konusunda az buçuk bilgi sahibi olduğuna inanıp meydana gelen her arızayı ve sıkıntıyı teferruatıyla anlayabileceğini sanır.Dahası birde akıl vermeye çalışırlar . Üniversite mezunu makine mühendisinden tutun da başka diğer bütün mühendisler bile elektrikçinin işini elektrikçiye bırakıp kenara çekilmek konusunda hiç de insaflı değildir. Arıza ve sıkıntı zamanında tepedeki amirlerin ilk sorduğu şey arızaya ne zaman yol verileceğidir. Hiçbir çabuk giderilmiş arıza yönetici kadrosu için çabuk giderilmiş değildir ; bolca fırça yenilip arıza teferruatıyla öğrenilmeye çalışılır ; yapılması gereken bakımlar için bile izin almak ölümdür ; fazla çalışma kazanmak için yapılmış uydurma bahaneler olarak görülür her zaman bakım çalışmaları . Zordur bakım mühendisliği zor. Ama işimi seviyormuyum ? hemde çok . Okulda hocalarım çok ısrar ettiler teknik öğretmenlikde yaz sınavda diye ; hiç düşünmedim ;hiç düşünmemde ; herkes mesleğini sevsin :) ( teknik öğretmenlere sektirme atışı yapalım çaktırmadan bu arada ) . forever electric engineering.....
 
Bakımcılara saygım var ama bakım mühendisi olacağıma satış mühendisi olmayı tercih ederim.
 
Bende 3 yıl elektriki bakım onarım da çalıştım. Diğer işlerim de güzel geçti ama;
bakımcıyken geçirdiğim 3 yıl hepsine bedeldi. Özel bir okul gibi, bir AR-GE çalışması gibi geçti.
Ama zor olmasına zor.
 
Arkadaşlar bende yaklaşık 13 yıldır elektrik bakım elemanı olarak çalışıyorum.Stajerlik ten çıraklığa,kalfalığa derken usta olduk çıktık.Mesleğimde karşılaştığım arızalarda birçok kez ''Vay be aklımdaydı ama neden oraya bakmadım'' dediğimde oldu.''Hiç aklıma gelmemişti orası'' dediğimde olmuştur.Bakımcılıkta öğrenmemin ucu bucağı yoktur...
Bu işte tecrübe kazanmak için önce istekli olmak,sabırlı olmak ve vazgeçmemek gerekir.Hafta sonları,resmi tatiller,bayramlar,bakımcıların tam performanslı çalıştıkları zamandır.
Mesleğini seven biri için zaman öyle bir geçerki,emekliliğin gelmiştir,farkında bile olamazsın:))
 
Arkadaşlar Elektrik bakım mühendisi olarak çalışan kişiler bakım mühendisliği hakkındaki fikirlerini yazabilirler mi? Avantajları,dezavantajları,bakım mühendisliğini seçtiğinize memnunmusunuz?Üretimin sürekli devam ettiği çok büyük bir yabancı şirketten bakım mühendisliği için teklif aldım ancak firmanın kullandığı makina,alet edavat son derece eskiymiş sanırım bunun bana aşırı stres olarak geri dönmesinden endişeliyim.Daha önce hiç bakım mühendisliği yapmadım.Fikirlerinize çok ihtiyacım var.Olumlu,olumsuz her türlü fikre açığım.
aynen bende açığım
 

Forum istatistikleri

Konular
130,268
Mesajlar
934,902
Kullanıcılar
453,517
Son üye
yusuf ustaaaaa

Yeni konular

Geri
Üst