Bakır Plaket Kesimi Yaptırmak İstiyorum

krcsamet28

Katılımcı Üye
Herkese kolay gelsin. Ben bir proje kutusu aldım. Kutu içerisine çeşitli devreler tasarlayıp yerleştirmeyi planlıyorum. Bu kutuya uygun boyutta bakır plaket yapmak hem zor oluyor hem de zayiatı fazla oluyor. Ayrıca elde yaparken tam ölçülerde kesim yapamıyorum. Aşağıdaki görseldeki ölçülere göre bakır plaket kesimi yaptırma istiyorum. Bu kesimi yaptırabileceğim bir yer ya da burada kesimi yapabilecek birileri var mı?
(Çizimi kendim yaptığım için biraz amatör oldu, anlaşılmayan yerler varsa söyleyin lütfen)
PCB_Olculeri.png

Plaket kesmenin püf noktası;
Ön ve arka yüzünün el yakacak şekilde ısıtılarak büyük bir makasla , (terzi makası veya giyotin) kağıt keser gibi kesebilir siniz
Isıtmadan bu işlemi yapmayın; plaket kırılır.

PCB satıcılarda plaket ölçüleri 1 * 1 M2 gibidir. istediğiniz şekil de kesip verirler.

Son düzenleme:
Düz olarak kesmekte sorun yaşamıyorum ancak girintili yerleri kesmek çok uğraştırıyor ve girintili yerler çok kötü çıkıyor. Bunun bir yolunu bulamadım maalesef.

Girintili yerleri kalemli işaretleyerek çizin.
Dremel varsa küçük taşlama aparatı ile tıraşlayın, kesin dremel yoksa ince matkapla yan yana delip parçayı çıkartın bozuk kısımları eğe ile düzeltir siniz.
Biraz uğraştırır ama el becerisi kazanırsınız.

Girintili yerleri kalemli işaretleyerek çizin.
Dremel varsa küçük taşlama aparatı ile tıraşlayın, kesin dremel yoksa ince matkapla yan yana delip parçayı çıkartın bozuk kısımları eğe ile düzeltir siniz.
Biraz uğraştırır ama el becerisi kazanırsınız.

Mecbur öyle yapacağız artık

Dikkatli çalışırsanız, başarırsınız.

Maket bıçağı da kullanın
Dar yerlerde 10-15 kez aynı çizgi üzerinden geçerseniz parçayı keserek ayıra bilirsiniz
Isıtıp maket bıçağı ile 15-30 kez metal cetvelden destek alarak üstünden geçin.

girintili yerleri kesmek çok uğraştırıyor ve girintili yerler çok kötü çıkıyor. Bunun bir yolunu bulamadım maalesef.
Maket bıçağı ile çalışın.
Kesilecek bölgeyi ocağın üstünde ön/arka yüzünü kısık ateşte iyice ısıtın. Bakır tarafın kabarmamasına dikkat edin.
Maket bıcağı ile 8 * 2 mm lik işaretli yerden 10-15 kez geçin parça kendisini bırakacaktır.

Maket bıçağı ile çalışın.
Kesilecek bölgeyi ocağın üstünde ön/arka yüzünü kısık ateşte iyice ısıtın. Bakır tarafın kabarmamasına dikkat edin.
Maket bıcağı ile 8 * 2 mm lik işaretli yerden 10-15 kez geçin parça kendisini bırakacaktır.
Şimdilik durum resimlerdeki gibi. Şu an elimde başka bakır plaket yok. Temin edince deneyeceğim bakalım. Tecrübelerinizi aktardığınız için teşekkürler 👍

Ekli dosyalar

• IMG_20241027_133528.jpg
    IMG_20241027_133528.jpg
    105.9 KB · Görüntüleme: 8
  • IMG20241027133419.jpg
    IMG20241027133419.jpg
    141.7 KB · Görüntüleme: 9
PCB çiziminiz bitince JLCPCB veya benzeri bir firmaya yaptırsanız, daha güzel olmaz mı?
Sürekli olarak belli devreler yapmıyorum. Bir rüzgar santralinde rüzgar türbini bakım onarımcısı olarak çalışıyorum. Sadece boş zamanlarımda aklıma esen ya da işime yarayacak çeşitli amatör devreler yapıyorum. Bu nedenle bir devre için PCB siparişi vermek istemiyorum. Şöyle ticaret amaçlı 50-100 adet PCB yaptıracak olursam zaten o sitelerden sipariş vermeyi düşünüyorum.

Forum istatistikleri

Konular
129,827
Kullanıcılar
452,650
Son üye
HiAxiSeytan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri