Bazı ülkelerde neden 110 volt kullanılıyor?

Yahu illaki insanın bu tele tırmanmasına gerek yok. Trımanan bir canlı var oda kuşlar.bu kuşlar söylediklerinizin herşeyi somut olarak doğruluyor. Bilgileriniz ve değerli bilgileriniz için saolun.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
watt /volt= akım demektir. çarpan akımdır. watt 1 saatte çekilen güçtür. sayın kocaeli klımacı arkadaşıma katılıyorum
 
Direncimiz yüksek olduğu için düşük voltajda üzerimizden küçük bi akım geçer. geçmez değil ama çarpmaz akım az geçiyor

Direncimiz düşük olsaydı arabanın aküsüylede çarpılırdık çünkü üzerimizden gecen akım büyük olacaktı

Mesela dilimizin derisi ince ve sulu olduğu için direnci vücudumuza göre düşük. 9 voltluk pili dilinize değdirdiğinizde acıtacak kadar çarpar

50 voltluk bir kaynağın uçlarına dokunduğunuzda birşey hissetmeyebilirsiniz ama derinizi soyup ıslatırsanız direnciniz daha düşük olur ve çarpılırsınız veya iğneyle vb derinizin altına girip uygularsanız buda çarpabilir

Yani çarpılmak direncimiz ve akımla alakalı voltaj ne kadar yükselirse üzerimizden geçecek akımda artar

Direncimiz 1 megaohm diyelim 12 volta dokunursak üzerimizden 12 mikroamper akım geçecek üzerimizde 144 mikrowatt enerji harcanacak buda bizi çarpmayacak . ama 1000 volta dokunduk diyelim üzerimizden 1 miliamper geçecek üzerimizde 1 watt enerji harcanacak buda bizi çarpacak

Bizi çarpan wattır aslında üzerimizde ne kadar çok güç harcanırsa okadar çok çarpılırız

Kolay gelsin
 
Hakan Bey gayet net açıklamış.

80 bin voltluk bir gerilim mevcutsa akım ancak devre açıkken 0'dır, devreyi insan hayvan cihaz cisim vb. herhangi bir şeyle tamamladığınızda akım geçecektir. İşte voltaj ne kadar yükselirse, o devreyi tamamlayan eleman üzerinden de geçen akım da doğru orantılı olarak artar, ve sizin deyiminizle daha çok watt ortaya çıkar. İnsanı voltaj akım watt çarpar diye bişey yok yani, insanı elektrik çarpar. Şunu bilin yeter, akım çarpar, akım ise voltaj ile direnci geçip yol alır. Yani V= I*R

Lisedeyken amfinin ses çıkışından çarpılmıştım, amfilerde çoklu hoparlör kullanımı için 100 volt çıkışı vardır. İki elle kablonun iki ucunu tuttuğum için çok fena çarptı, deyim yerindeyse titretti. Şimdi iki elle tutup devreyi tamamladığımda vücut direncim 5 kohm olsun. 100 voltu tuttuğum zaman vücudumdan 20 ma akım akacaktır. Bu akım hayati tehlike yaratmasa bile beni zangır zangır titretecektir. Eğer bu sefer onu değil de 220 voltluk prizin faz ve nötrünü ellerimle tutarsam, bu kez 5 kohm vücut direncinin üzerinden 44 ma akım geçecektir ve daha güçlü çarpacak ve hayati tehlikeye neden olabilecektir. Tabii ki bu direnç çok değişkendir, temas yüzeyinin genişliği, eller terli mi değil mi, elin neresinden tuttun falan bu değişir, ama eşit şartlara göre misal verdim. Ve yine bu sefer faz-faz arası 34500 volt taşıyan bir orta gerilim hattında bir elimle bir faza bir elimle bir faza değdim, 5 kohm vücut direnciyle devreyi tamamladığımda bu kez vücuttan 6900 miliamper yani 6.9 amper geçecek ve bu akım anında öldürecek ve vücutta feci yanıklar oluşacaktır.

Şimdi bu üç durumda da çarpan da öldüren de akım, ama aynı direnç değerinden geçen akımın miktarını da belirleyen voltaj oldu. En basit haliyle V= I *R formülü işte bunu açıklar. Bir örnek daha:

220 voltluk prizin sadece fazını tuttuk, ayağımızda da terlik var. Terlik sayesinde faz-toprak arasında oluşturduğumuz direnç 10 kohm olsun. Vücudumuzdan 22 miliamper geçecektir ve çok sağlam bir titretme yapacaktır ama bununla kurtulduk.

İkinci durumda ise 110 volt priz olsun, ayağımız da çıplak olsun. Bu durumda ise çıplak ayakla direnci 2 kohma düşürdük. Vücuttan geçen akım bu kez voltaj yarıya düşmesine rağmen 55 miliamper olur, bundan ise Allah korusun kurtulamadık. Bu ikinci durumda voltaj yarıya düşmesine rağmen ayağımız çıplak olduğu için faz-toprak arasındaki direnç 5 kat azaldı ve vücuttan geçen akım 2.5 kat artmış oldu.

Umarım açıklayıcı olmuştur. Tabi gerçek hayat bu kadar teorik değil ama ohm kanununa göre temeli bu
 
Tamamdır. şimdi anladım. çarpan üzerimizden geçen akım. direnç yüksek olduğundan az akım geçiyor. volt yükselirse otomatik olarak akımda artıyor. mesela 10 000 Voltluk bahçe çitleri elektriği 100 ma olduğu için az çarpıyor. gene işin içinde watt ta varsanırım.

Neyse konu yumurta mı tavuktan çıktı yoksa tavuk mu yumurtadan a dönmeden kapatayım
 
Watt aslında enerjiyi ifade eden birimdir, arabaların motor gücü kw ile de ifade edilebilir örneğin. Alternatif akımda cosfi de hesaba katılıyor sanırım ama doğru akımda watt, voltaj ile akımın çarpımıdır. Örneğin 12 voltluk 2 amperlik bir trafolu adaptör 24 wattır. Ya da son seste 12 volt gerilimde 20 amper çeken bir araba amfisi 240 watt enerji kullanmış olur.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…