Bazı ülkelerde neden 110 volt kullanılıyor?

akrepkral ' Alıntı:
merheba arkadaşlar ;bizim ülkede faz nötür arası 220 iken 3 fazlı sistemde faz faz arası 380 .peki 110 volt kullanan ülkelerde üç faz kaç oluyor.
110 x 1.73 = 190 v. oluyor.
 
slm bence 110 V un iki avantajı vardır birincisi 110 V ta aynı 220 V ta kullandığımız iletken kullanılırsa kayıplar 220 V luk şebekeden daha az olacaktır. Ayrıca 110 V evde kullanılan çoğu cihaza yeter zaten 220 V ta cihazlarda düşürülüyor yetmediği yerde örneğin elektrikli soba ve fırınlarda iki faz kullanılır o sorunda ortadan kakmış olur ikincisi 110 V 220 V tan her zaman için güvenlidir
 
açıkcası gördüğüm kadarıyla 220 volt daha mantıklı gibi hesaplamalara göre.kimi yerde çelişki olsada.fakat ben bilişim dergisinde okumuştum; düşük gerilimin gelişmişlik göstergesi olduğundan bahsediyordu.bakıyoruz ABD japonya 110V kullanıyo onun yanında afrika ülkelerindede düşük gerilim kullananlar var.?????ve hatırlarsanız japonyada 100 Voltun altında çalışan hızlı tren yapılmıştı.şimdi düşük gerilim gelişmişlik göstergesimi ????
 
Gkhaan ' Alıntı:
slm bence 110 V un iki avantajı vardır birincisi 110 V ta aynı 220 V ta kullandığımız iletken kullanılırsa kayıplar 220 V luk şebekeden daha az olacaktır.
220 V sistemlerde kayiplarin neden daha fazla oldugunu aciklar misiniz?
Gkhaan ' Alıntı:
ikincisi 110 V 220 V tan her zaman için güvenlidir
Insan hayati icin kritik deger 30 mA ve 50 Volt olarak belirlenmis iken 110 Volt un neden daha guvenli oldugunu biraz acar misiniz...Simdiden tesekkurler
 
bunun sebebi baraj-trafo mesafesindeki kaybı azaltmaktır.trafoya giren güç çıkan güce eşit olduğunu kabul ettiğimizde, barajdan trafoya kadar gelen akım 220 volta göre yarısı şiddetindedir, bu mesafede akımın düşürülmesi kablonun iç direncine göre kayıplarıda azaltıcaktır, fakat bir dez avantajı var trafo ev arasında akım bizimkinin 2 katı olacağından o bölgede kayıplar 220 volta göre fazla olcaktır, fakat adamlar bunu boyle kabul ettiğine göre kendi hesaplamalarını yapmışlardır. istanbuldada bu mantıkla trafolar 35KV ye döndürülmektedir.
 
evet dunyada ilk Elektrik kullanimi olan amerika dc sistemle baslamis daha sonra ac gerilim ciktiginda alt yapisini vede uretilen cihazlarin maliyetini dusunerek mejbur kalmistir yoksa 110 220 v gore guvenli ama cektigi akim vede kayiplari cok fazla.
 
Kullanılan gerilimin düzeyi arttıkça, aynı güç talebine yanıt verebilmek için göze alınması gereken ‘dağıtım kayıpları’ azalır. Fakat buna karşılık, elektrik kullanımına bağlı kazalar sonucunda ölüm olasılığı artar. Dolayısıyla 110 veya 220V tercihi, güvenlik ile ekonomi arasındaki en iyi çözüm arayışından kaynaklanmıştır.

ABD’de elektriğin, doğru akım sistemleriyle ilk kullanılmaya başladığı sıralarda, 110V’un daha güvenli olacağı düşünülmüş, daha sonra alternatif akıma geçildiğinde, bu gerilim düzeyi korunmuştur.Avrupa’da ise, ilk kullanım keza 110V’la başlamış olmakla beraber, 220V’la da güvenli bir şekilde çalışılabileceği kanaatine varılınca, bu yüksek gerilim düzeyine geçilmiştir. Altyapıyı bir kere 110V’a göre oluşturduktan sonra değiştirmek, ciddi bir maliyeti gerektirdiği gibi, tek başına yetersizdir de. Çünkü tüm elektrikli alet stoğunun da, yeni gerilim düzeyine uyarlanması gerekir.

110V’un 220V’a göre, güvenlik açısından üstünlüğü var. Buna karşılık, düşük gerilim bazı sıkıntılar doğurur.Aynı güçle çalışan iki aygıttan; 110V’luk olanı, 220 V’luk olanına oranla, iki misli akım çekmek zorundadır. Örneğin 1.5kW’lık bir elektrik süpürgesi 220V’ta 6,8 A, 110 V’ta ise 13.5 A kadar akım çeker. Sonuç olarak, düşük gerilim tercihi halinde; kablo kesitlerinin daha kalın olması gerekir ve bir prizden çekilebilecek güç miktarı daha düşüktür. Bu güç düzeyinin aşılması olasılığı; çoğu aygıtın, başlatma sırasında normal çalışma haline göre daha fazla güç çekmesi nedeniyle yüksektir ve güvenlik amacıyla, prizlere giden dağıtım hatlarına “devre kesici”lerin konması gerekir. Bu yüzden olsa gerek, devre kesiciler ABD’de, Avrupa’dan çok daha önceleri yaygınlaşmış bulunuyor.
Kaynak: Vural Altın / tubitak.gov.tr
 
İlk kurulumu bu şekilde yaptıklarından, sonra değiştirme maliyetine girmek zor oluyor.
 
yani değişim eski herşeyin değişmesi ve baya para ve bunun yanısıra alışkanlık
 
arkadaşlar hepiniz güzel bu konu için, zaman ayırmış sınız tüm soru ve cevapları okudum, ben form üyesi olarak hepinize ayrı ayrı teşekür ederim. BAŞARILAR .
 

Forum istatistikleri

Konular
130,239
Mesajlar
934,705
Kullanıcılar
453,453
Son üye
Swankey

Yeni konular

Geri
Üst