Hakan Bey gayet net açıklamış.
80 bin voltluk bir gerilim mevcutsa akım ancak devre açıkken 0'dır, devreyi insan hayvan cihaz cisim vb. herhangi bir şeyle tamamladığınızda akım geçecektir. İşte voltaj ne kadar yükselirse, o devreyi tamamlayan eleman üzerinden de geçen akım da doğru orantılı olarak artar, ve sizin deyiminizle daha çok watt ortaya çıkar. İnsanı voltaj akım watt çarpar diye bişey yok yani, insanı
Elektrik çarpar.
Şunu bilin yeter, akım çarpar, akım ise voltaj ile direnci geçip yol alır. Yani V= I*R
Lisedeyken amfinin ses çıkışından çarpılmıştım, amfilerde çoklu hoparlör kullanımı için 100 volt çıkışı vardır. İki elle kablonun iki ucunu tuttuğum için çok fena çarptı, deyim yerindeyse titretti. Şimdi iki elle tutup devreyi tamamladığımda vücut direncim 5 kohm olsun. 100 voltu tuttuğum zaman vücudumdan 20 ma akım akacaktır. Bu akım hayati tehlike yaratmasa bile beni zangır zangır titretecektir. Eğer bu sefer onu değil de 220 voltluk prizin faz ve nötrünü ellerimle tutarsam, bu kez 5 kohm vücut direncinin üzerinden 44 ma akım geçecektir ve daha güçlü çarpacak ve hayati tehlikeye neden olabilecektir. Tabii ki bu direnç çok değişkendir, temas yüzeyinin genişliği, eller terli mi değil mi, elin neresinden tuttun falan bu değişir, ama eşit şartlara göre misal verdim. Ve yine bu sefer faz-faz arası 34500 volt taşıyan bir orta gerilim hattında bir elimle bir faza bir elimle bir faza değdim, 5 kohm vücut direnciyle devreyi tamamladığımda bu kez vücuttan 6900 miliamper yani 6.9 amper geçecek ve bu akım anında öldürecek ve vücutta feci yanıklar oluşacaktır.
Şimdi bu üç durumda da çarpan da öldüren de akım, ama aynı direnç değerinden geçen akımın miktarını da belirleyen voltaj oldu. En basit haliyle V= I *R formülü işte bunu açıklar. Bir örnek daha:
220 voltluk prizin sadece fazını tuttuk, ayağımızda da terlik var. Terlik sayesinde faz-toprak arasında oluşturduğumuz direnç 10 kohm olsun. Vücudumuzdan 22 miliamper geçecektir ve çok sağlam bir titretme yapacaktır ama bununla kurtulduk.
İkinci durumda ise 110 volt priz olsun, ayağımız da çıplak olsun. Bu durumda ise çıplak ayakla direnci 2 kohma düşürdük. Vücuttan geçen akım bu kez voltaj yarıya düşmesine rağmen 55 miliamper olur, bundan ise Allah korusun kurtulamadık. Bu ikinci durumda voltaj yarıya düşmesine rağmen ayağımız çıplak olduğu için faz-toprak arasındaki direnç 5 kat azaldı ve vücuttan geçen akım 2.5 kat artmış oldu.
Umarım açıklayıcı olmuştur. Tabi gerçek hayat bu kadar teorik değil ama ohm kanununa göre temeli bu