1- Hocam panel sistemi bağladım.
Şöyle birşeyle karşılaştım;
Volt metre ile aküyü ölçtüğümde 12.37 idi bir gün bulutlu havada 12.70 oldu sonra paneli çıkarttım aküye baktım yavaş yavaş 12.60'a geriledi,durduğu yerde.
Birde aküyü yüke bindirdim 11.94'e geldi yükü kestiğimde yavaş yavaş 12. 23'e yükseldi.
2- hocam benim şarj kontrol cihazı 10 amperlik panel 40 watt(2.2 amper) acaba bir uyumsızluk söZkonusu olurmu?
KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
Merhaba.Hayır,hiçbir uyumsuzluk da bulunmuyor,aksine bu anlattıklarınız çok doğal olup beklenilebilen durumlardır,yani bu konuda endişelenmeyin,her şey normaldir ve anormal bir durum da hiç yoktur.
1-Bulutlu havada da paneller tam karanlık (Geceye göre) hatırı sayılır bir güç (akım) üretir,bu şarj akımı da ölçüm esnasında bu akü voltajını,yine sizin de bizzat gördüğünüz üzere bir miktar kadar da yükseltecektir,bu normaldir.
2-Şarjın panelden gece olmasıyla tam kesildiği andan itibaren akü voltajı da o andaki şarj seviyesine,sıcaklığa,vb.değişik dış etmenlere de bağlı olarak kademe kademe daha aşağıdaki dc.akü voltajı ölçümü değerlerine de inebilecektir,bu normaldir.
3-Aküyü yüke bindirdiğinizde akü kutupları arasındaki voltaj,bu esnadaki ölçümde çok düşecektir,yükün zorlayıcılığına (Gücüne göre) 12 volt dc.’den daha aşağı da inebilir bu voltaj,ama tamamıyla,yükün direk olarak çalışması esnasında olup (Ups akülerinde de aynidir bu durum) yükten kesildikten sonra örneğin 11.95 dc. ye inen voltaj kendini toparlayıp da,örneğin 12.49 volt dc.’ye de yine kolayca gelebilir.Bu çok normaldir. 11.94>----->12.23 volt dc. değişimi yine çok çok normaldir.
4-Şarj kontrol ünitesini ileriyi düşünerek yüksek kapasiteli seçmişsiniz,ama bu bir olumsuzluk da olamaz,akünün şarj denetimli olan bu kontrollü olan şarjı esnasında.Bu konuda hiç endişelenmeyin.Eğer düşük kapasiteli (2.2 amperden daha düşük olanını da seçmeniz gibi) regülatör (Şarj kontrol ünitesini) seçseydiniz asıl o zaman bu 40 watt.lık paneliniz için problem de olabilirdi.Çünkü güneşin pik saatlerinde panelin sağlayıp da vereceği akımdan tam olarak da faydalanamazdınız.Kolay gelsin.