Merhaba.Bu konudaki endişeleriniz aslında gözde aşırı büyütülecek kadar çok uzun boylu değildir.Normal sürücüler elbette ki çok üstün (Çok zeki,çok yaman veya çok atak,vb.) kişiler de değillerdir.Sizin onlardan bir farkınız yoktur,belki onlardan daha yetenekli bile olabilirsiniz,bu tam olarak anlaşılıp önceden tam bilinemez.
Sn.1N4007,sürücü kursları teorik ve uygulamalı bilgiyi ehliyet alacak kadar ve yüzeysel veriyor genellikle.Trafiğe çıkma olayını şöyle düşünün: Bilgisayar ile satranç oynama maçını evde tek başına kimsecikler görmeden yapıyor ve ona yeniliyorsunuz diyelim.Bir de herkesin veya tüm dünyanın kameralarının gözü önünde bu maçı yapıyorsunuz.Heyecan evdekinden kat kat fazla,tüm gözlerin tam üzerinizde olduğunu hissediyor ve yenilince tüm dünyanın sizi ayıplayacağını,küçük düşeceğiniz de endişesindesiniz.Trafiğe çıkma olayını da ayni böyle düşünün.Yani çok tenha bir yerde kimselerin gözü önünde de olmadan arabayı kendinizce sürmek nispeten çok da kolaydır,hata yapsam bir yere çarpsam,yanlış direksiyon manevrası,geri vitese takamama,vb. hataları gören veya değerlendiren,kınayan hiç kimse olmayacağı için çok daha rahatsınızdır.
Ama çok kalabalık bir trafiğe çıkınca acemi olarak ilk deneyimi geçirenlerde (Ben bile bunu yaşadım aslında) bu endişelerin,hata yapmadan kalabalık trafik içinde araç kullanmanın endişesi,direksiyon deneyiminin nispeten de az olması nedeniyle bu heyecan dorukta olabilir veya o haliyle insanın gözünde çok da büyütülür,bu normal diş fırçalamak,halı süpürmek veya normal yürüyüş yapmak gibi çok dağal bir aktivite.
Ben de ayni sizin gibiydim,başka arkadaşlar yeni arabamı piste kadar sürer,ben orada antreman yapar,öz güvenimi kazanamya çalışırdım her bir sonraki gelen yeni bir antremanda.
Bir gün ne dedim biliyormuzsunuz kendi kendime:
“Herkes bu uzaydan da gelmemiş şu metal nesneyi korkusuzca da sürüyor,ben neden trafiğe çıkmayayım!" dedim.İyi ki de demişim bunu ve yani bu metal nesneyi çok da küçümsemiştim, o gün.O günden bu yana sürekli trafiğin içindeyim,şu ana gelene dek.Sizin de böyle bir miladınız mutlaka da olmalı, trafiğe ilk adımı atmanız için.
Bunu kendi kendime söylerken,kendimi bununla pozitif yönde telkin ederken şöyle dedim içimden:
Trafiğe bir noktadan çıkarım,herkesin sürdüğü biçimde yavaş yavaş sürer ve kim ne yapıyorsa onları taklit etmeye de çalışırım dedim.Bu ilk trafiğe çıkıştaki bir milat oldu benim için.Her ne kadar evdekiler ve özel pistte kurs veren arkadaşım “Daha zaman var,biraz daha bekle” dese de kendimi tıtmayıp trafiğe arabamla çıktım.Herkesi yavaş yavaş taklit ederek takip ettim,kavşakalrda nasıl dönüyorlarsa onlar gibi sinyal verip döndüm,sola dönüş daha zordur,ilk acemiliğimde hep sağa dönmeyi,bu yolları öyle bitirmeyi tercih ettim.Böyle böyle trafikte verilen eksik bilgi ve uygulamaların (direksiyonun) %90’ına yakını kendi gayretimle de tamamlandı.Geriye uzun yıllarda kazanılacak olan sadece % 10’luk bir kısmı kalmış oldu.
Bir de kalabalık trafiğe birden balıklama çıkmakla uzun yollarda veya araçların nispeten az olduğu sakin dağ yolu,köy yollarında (taşralarda) vites değiştirmeden yavaş hızla 2. ve 3. 4. vitesle araba sürmek çok daha kolaydır ve insana öz güveni yavaş yavaş kazandırabilir.Sınırlı alanlı pistlerden sonra bu yollarda yanınızda bir arkadaşınızla antreman yapmak,bu ilk kalabalik trafiğe ilk çıkma deneyiminden önce kazanılabilecek olan en iyi bir tecrübedir,öz güvendir,bunu hiç unutmayın.
Araba sürmek,diş fırçalamak,yürümek veya evdeki bir
Elektrik süpürgesini,çamaşır makinesini kullanmak kadar çok doğal bir olaydır.Öncelikle bunu böyle kabul edip kendinizi buna şartlandırırsanız (Öz telkinle) bu olayın gözde büyütülecek kadar çok zor bir şey olamadığını da kolaylıkla görebileceksiniz emin olun ki.Bu konuda azami başarılar ve kazasız ve çok emniyetli sürüşler dilerim.Her sürüşten evvel emniyet kemerinizi takmayı (Yeni çıkan araçlar zaten bir alarm veriyor bunu takmadığınızda) 100 mt. bile mesafe gitseniz bir alışkanlık haline getirmenizde, ilerideki bu otomatik takma alışkanlığını kazanmada (Araca girer girmeze bu kemeri ani bir refleksle takmada) büyük yararı da olacaktır.Kolay gelsin.Saygılarımla.